Copy
 

NIEUWSBRIEF VEULENVEILING PRINSJESDAG #39
View this email in your browser

VEULENVEILING PRINSJESDAG MOGELIJK OVER TWEE DAGEN

Om de koper en verkoper nog beter van dienst te zijn, overweegt het bestuur van de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag om op twee dagen te gaan veilen. De intentie is om op dinsdag 13 september de springveulens te verkopen en een dag later, op woensdag, de dressuurveulens.

De nieuwe opzet zou veel druk op het tijdschema weghalen, waardoor er meer tijd en rust ontstaat voor de aanlevering van de veulens en de steeds belangrijkere veterinaire beoordeling. Arjan van der Waaij, voorzitter van de NVP, ziet veel voordelen in de spreiding over twee dagen. “Feit is dat we op Prinsjesdag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat tegen de klok vechten. De tijd tussen de dressuurveiling ’s middags en de springveiling ’s avonds is erg kort, waardoor de bezoeker weinig tijd heeft om de springveulens op dat moment buiten tijdens de presentatie te bekijken. Als we over twee dagen veilen, kunnen we eventueel ook enkele veulens extra toelaten mits ze uiteraard voldoen aan de hoge selectiecriteria”, vertelt hij.

De bedoeling is dat de veulens op beide dagen halverwege de middag gepresenteerd worden aan het koperspubliek, waarna aan het einde van de middag de veiling begint. “Het nadeel is dat mensen die geïnteresseerd zijn in de spring- en dressuurveulens twee dagen naar Ermelo moeten komen, maar wij denken dat dit een relatief kleine groep is. Het is een keuze, maar door duidelijke keuzes zijn we de afgelopen jaren juist enorm gegroeid. Voor fokkers is dit ook een helder signaal: voor zowel dressuur- als springveulens biedt Veulenveiling Prinsjesdag een volwaardig platform waar topkwaliteit aangeboden wordt aan een internationaal publiek”, aldus Van der Waaij.

De Nationale Veulenveiling Prinsjesdag is zeer benieuwd naar de mening van inzenders en klanten en het team hoort de reacties graag aan in de stand van NVP tijdens de KWPN-hengstenkeuring.

PRINSJEDAG AANWEZIG TIJDENS HENGSTENKEURING MET STAND

Van 2 tot en met 5 februari is de Veulenveiling Prinsjesdag met een stand aanwezig tijdens de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch. Graag nodigen we onze fokkers, kopers en geïnteresseerden uit voor een kopje koffie, hapje en/of drankje in de stand.

Voor fokkers is het ook weer mogelijk om tijdens de Hengstenkeuring een (ongeboren) veulen in te schrijven voor 2016, onder de fokkers die hun veulen inschrijven worden leuke prijzen van onze partners verloot.

EGBERT SCHEP: 'MEERDERE GESLAAGDE AANKOPEN OP VEULENVEILING PRINSJESDAG'

Er gaat geen jaar voorbij of springpaardenhandelaar en fokker Egbert Schep uit Tull en ‘t Waal investeert op de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag. “Prinsjesdag staat voor kwaliteitsvolle veulens met interessante afstammingen en moederlijnen waar goede sportpaarden uit voortkomen. Daar draait het om en daarom gaan ze daar ook zo duur, dus dat is wel weer een nadeel”, lacht hij.

“Veulens kopen is leuk, maar om er uiteindelijk de kost mee te verdienen is nog best moeilijk. In mijn geval moet ik ze marktconform kunnen kopen en dus goed uitkijken wat ik doe. Als ik echt heel gek van een veulen ben en ik ken de moederlijn goed, dan leg ik tot zo’n 17.000 euro neer, in de hoop dat het in de toekomst goed uitpakt. Gelukkig is dat al meerdere keren gelukt.”

Op Veulenveiling Prinsjesdag ontdekte Egbert Schep al meerdere goedgekeurde hengsten, zoals Alicante HBC (Casall x Indoctro, fokker R. Nowee uit Oude Niedorp) de oudste is. De schimmelhengst komt internationaal op 1.45/1.50m niveau uit en nam in januari deel aan CSI5* Basel met Jérome Guery.

Afgelopen jaar kreeg Schep twee hengsten KWPN goedgekeurd, waaronder de zeer veelbelovende Hernandez TN (Kannan x Numero Uno, fokker Willem Dekker uit Benningbroek) die inmiddels in eigendom is van Team Nijhof. De andere is Highlander (Numero Uno x Lupicor, fokker M.A.M. Lamers-Couwenberg uit Heide), die Schep nog altijd samen heeft met Jos Althuyzen.

Wie weet wat we van de vier aankopen in 2015 terughoren. Egbert Schep kocht toen Kentucky L (Ferdeaux x Goodtimes), Lisbon (London x Clinton), Quitane (Quickly de Kreisler x Numero Uno) en Tocar (Toulon x Contender).


Foto's links Alicante en rechts Hernandez TN

ONLINE VEILEN VAN EMBRYO'S SUCCESVOL

Met de verkoop van meerdere embryo’s op veilingsite www.embryoauction.com mag de nieuwe insteek van de Veulenveiling Prinsjesdag succesvol genoemd worden. De embryo’s, voorzien van bijzonder interessante pedigrees, gaan de hele wereld over.
 
In 2015 besloot de Veulenveiling Prinsjesdag geen embryo’s meer toe te laten tot de veiling. “Hoewel er best vraag naar is, is het tijdens de veiling zo stil in de baan. Vaak komt er niet eens een paard in de baan en moet je het doen met videobeelden van de vader, moeder of nauw verwante sportpaarden”, vertelt Arjan van der Waaij. “We voegen nu het hele jaar door embryo’s toe aan de site en brengen dit onder de aandacht van ons koperspubliek.”
 
De embryo’s die toegelaten worden tot de online veiling ondergaan een zeer streng selectieproces. “Ze moeten echt uitzonderlijk gefokt zijn. Zo uitzonderlijk dat het bijna niet te koop is als het een veulen is”, vertelt Van der Waaij.
 
De twee embryo’s die online staan, zijn ook niet de minste. De een stamt af van topvererver Kannan uit een 1.35m springende dochter van Cella (v. Cento), het voormalig toppaard van Ben Maher (GBR). De andere is van de best fokkende dressuurhengst ter wereld De Niro uit de Grand Prix-merrie Sisther de Jeu (v. Gribaldi).
 
Komende week wordt er nog één aan de website toegevoegd: een Glasgow van ‘t Merelsnest uit volle zus van de Grand Prix-hengst Montreal VDL en een halfzus van VDL Bubalu, de fantastisch springende hengst die met Jur Vrieling bijdroeg aan het teamgoud op het WK 2014 en het teamzilver op de Olympische Spelen in 2012. Glasgow, gefokt uit de volle zus van de illustere topmerrie Sapphire van McLain Ward, sprong afgelopen zondag nog naar de vierde plaats in de 1.55m Grote Prijs van Indoor Drachten.
Jur Vrieling met Glasgow van 't Merelsnest
@Digishots

WIMPHOF'S HINDE DEBUTEERT OP 1.55M NIVEAU

De pas net negenjarige Wimphof’s Hinde maakte afgelopen zondag in Drachten haar debuut in een CSI3* Grote Prijs. Onder de Nederlandse amazone Marriët Hoekstra sprong de dochter van Berlin x Heartbreaker ronduit fantastisch, ondanks een licht balkje. In 2007 werd Hinde de veilingtopper van Veulenveiling Prinsjesdag.

Stal de Wimhof van C. Kramer deed een goede investering bij de aanschaf van Hinde de la Vie uit de fokkerij van Eric Goossens op Veulenveiling Prinsjesdag in 2007. Naast de prachtige sportieve successen bracht Hinde ook al een nu vierjarige dochter van Mr. Blue: Miss Wimphof. Afgelopen zondag in Drachten bewezen Marriët Hoekstra en Wimphof’s Hinde maar weer eens wat een talent ze in huis hebben. Van start tot finish imponeerde Hinde met haar geweldige instelling, bliksemsnelle reflexen en grote atletische vermogen. Eén licht foutje mocht de pret niet drukken, want zowel voor paard als ruiter was het een fantastisch debuut in een 1,55m CSI3* Grote Prijs.
Marriet Hoekstra met Wimhof's Hinde

PABLO LAAT DROMEN UITKOMEN VOOR AVA MACCOUBREY

Een droom is uitgekomen voor de veertienjarige Canadese amazone Ava MacCoubrey nu ze met Pablo in Wellington aan de start is gekomen. Met de inmiddels negentienjarige Pablo startte Ava MacCoubrey in de internationale dressuurjuniorenrubrieken en greep ze een overwinning en een tweede plaats.
 
De in 1997 op Veulenveiling Prinsjesdag verkochte Pablo (Cordial Medoc x Voltaire) liet daarmee een droom uitkomen van de pas veertienjarige Ava MacCoubrey. Dankzij de opbrengsten uit een fundraising kon de Canadese aan de start komen in Wellington. Ava MacCoubrey komt van origine niet uit een paardenfamilie, maar haar ouders doen er alles aan om haar kansen te geven in de dressuursport. “Ik heb drie banen om haar paardrijden te betalen”, vertelt Ava’s moeder. “Maar dat doe ik graag!”

 
Het doel voor 2016 van Pablo en Ava MacCoubrey is het juniorenteam van Ontario vertegenwoordigen in Kentucky in juli van dit jaar. Met een score van respectievelijk 65,72 procent en 65,55 procent en een overwinning en een tweede plaats in Wellington lijken Ava en Pablo op de goede weg!
Pablo en Ava MacCoubrey

HEAVY METAL NAAR DERDE FASE BWP HENGSTENKEURING

De vierjarige Heavy Metal verdiende een ticket voor de derde fase van de BWP Hengstenkeuring. Vorig jaar kwam deze zoon van Eldorado van de Zeshoek uit de volle zus van beroemdheid Tyson als topper uit de bus op de sBs Hengstenkeuring. Als veulen bleek Heavy Metal ook al een blikvanger en werd hij geveild op Veulenveiling Prinsjesdag.
 
Ook op de BWP Hengstenkeuring imponeerde Heavy Metal met zijn geweldige reflexen, afdruk en vermogen. Heavy Metal is een typisch product van Veulenveiling Prinsjesdag; naast zijn knappe model en sterke bewegingen komt Heavy Metal uit een pure prestatiestam. Zijn moeder Whisper Queen is niemand minder dan de volle zus van Leon Thijssens jarenlange topper Tyson. Fokkers Evert Meijer en Gerard Lindeboom veilden al vele veulens uit deze toplijn, waaronder drie veulens uit Whisper Queen, zes veulens uit Kickyqueen – de moeder van Tyson – en nog vele anderen.
 
Naast Heavy Metal groeiden ook paarden als de KWPN-gekeurde Edinburgh en de internationaal nog altijd succesvolle This Lux uit tot uiterst succesvolle op Prinsjesdag geveilde producten van fokkerscombinatie Meijer – Lindeboom. Heavy Metal lijkt alles in zich te hebben om in de voetsporen te treden van zijn beroemde familieleden Tyson, Nirvana, This Lux, Tadmus en Edinburgh.
 
Veulenveiling Prinsjesdag feliciteert eigenaar Krismar Stables en fokkers Evert Meijer en Gerard Lindeboom met de mooie successen van Heavy Metal!

 
Heavy Metal (Eldorado van de Zeshoek)
Voor meer informatie: www.prinsjesdag.eu, info@prinsjesdag.eu of bel +31-(0)342440100.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Embryoauction
Embryoauction
Prinsjesdag
Prinsjesdag
Email
Email
Copyright © 2016 Veulenveiling Prinsjesdag, All rights reserved.

  

www.embryoauction.com
info@embryoauction.com

www.prinsjesdag.eu
info@prinsjesdag.eu