Copy
 

NIEUWSBRIEF VEULENVEILING PRINSJESDAG #32
View this email in your browser

BEDANKT!

Het bestuur en de organisatie van Prinsjesdag bedanken alle inzenders en kopers voor hun vertrouwen in de kwaliteit van Veulenveiling Prinsjesdag. Tevens bedanken we alle inzenders, kopers, selecteurs, partners, medewerkers, vrijwilligers en alle andere betrokkenen voor ieders bijdrage aan het succes van de fantastische veilingdag. Zonder jullie was het niet gelukt!

GEFELICITEERD!

Veulenveiling Prinsjesdag feliciteert alle kopers met hun vorige week verworven veulens en wenst iedereen een succesvolle opfok en sportief en fokkerijsucces in de toekomst.
Gefeliciteerd Gerard Korbeld, Adelinde Cornelissen en Lineke Bennink met de aan- en verkoop van Kayne (Governor x Adorijke van Rousseau).
Gefeliciteerd Anna Gkouskova en Stal den Bisschop van familie De Craene met de aan- en verkoop van Pharao van den Bisschop (Quickly de Kreisker x Indra van den Bisschop van Heartbreaker).

PRINSJESDAG FOKKERS VAN HET JAAR 2015

Zoals gebruikelijk worden op de derde dinsdag van september elk jaar de Prinsjesdag Fokkers van het Jaar gehuldigd. Dit jaar werd die titel voor het eerst vergeven aan een dressuurfokker en een springfokker. Familie Temmink uit Vorden kreeg de prijs uitgereikt voor het fokken van Boston STH die onder Denise Nekeman zowel op het NK als EK Young Riders schitterde. De indrukwekkende hengst werd in 2006 tijdens Prinsjesdag verkocht en opende dit jaar ’s middags de dressuurveiling. De springtitel van Prinsjesdag Fokker van het Jaar viel ten deel aan familie Van Loon uit Hooge Mierde. Zij brachten ook in 2006 een veulen in, en wel Bonne Chance, de Baloubet-merrie die met de Zwitserse Janika Sprunger afgelopen zomer brons won op het EK in Aken en die drie Grote Prijzen op haar naam schreef. Gefeliciteerd!
De familie Temmink mocht de dressuurtitel van 'Fokker van het jaar 2015' in ontvangst nemen voor het fokken van Boston STH, die gereden wordt door Denise Nekeman (NL).
De familie Van Loon werd 'Fokker van het jaar 2015' op. Zij zijn de fokkers van Bonne Chance, die zeer succesvol springt onder Janika Sprunger (CH).
Kayne (Governor x Adorijke van Rousseau) was de topper onder de dressuurveulens en vertrok naar Adelinde Cornelissen en Gerard Korbeld.

PRINSJESDAG EN DE KRACHT VAN PRESTATIE

Veulenveiling Prinsjesdag 2015 zal de geschiedenis ingaan als een bijzondere editie. 39 dressuurveulens en 50 springveulens werden geveild door de nieuwe veilingmeester Koen Olaerts. Met wederom een nieuwe opstelling, waarbij de hoekmannen buiten de ring stonden opgesteld en de fokkers aan de korte zijde de verkoop van hun producten konden volgen, werden alle records verbroken. Twee jaar nadat Prinsjesdag de totaalomzet voor het eerst tot boven de 1 miljoen euro zag stijgen, tekende de veiling dit jaar voor de hoogste gemiddelde verkoopopbrengst bij de springveulens, namelijk € 14.530. En ook de dressuurveulens brachten met € 11.000 gemiddeld een goede prijs op.
 
De prijs op zich is echter geen doel op zich voor Prinsjesdag. De prijs is als het goed is een weerslag van de kwaliteit. En op dat punt wil Prinsjesdag wel graag een voorstrekkersrol spelen. In 2003 werd bewust gekozen voor De Kracht van Prestatie. Inmiddels 12 jaar later is dat motto van Prinsjesdag meer van toepassing dan ooit tevoren. Fokkerijtechnieken als embryotransplantatie en ICSI, en de razendsnelle internationalisering van de fokkerij, geven het begrip prestatiefokkerij opnieuw inhoud. Er zijn veel nieuwe toetreders op de kopersmarkt van veulens, die een goede prijs over hebben voor topmateriaal. Het is aan de Europese topfokkers om aan deze vraag te voldoen. 
Pharao van den Bisschop (Quickly de Kreisker x Indra van den Bisschop van Heartbreaker) was de veilingtopper onder de springveulens en werd verkocht aan de sponsor van GP-springruiter André SakakiniAnna Gkouskova.
Ook een interessante ontwikkeling is de toegenomen interesse van ruiters voor veulens. Hoe moeilijker het wordt om goed opgeleide, jonge paarden te vinden, hoe meer ruiters interesse lijken te gaan tonen voor veulens met een hoge verwachtingswaarde.
 
De topveiling van vorige week is wat de organisatie van Prinsjesdag niet een eenmalig incident. De expliciete keuze voor prestatie 12 jaar geleden is een heel duidelijke geweest. Maar ook daarna zijn er tal van initiatieven geweest om de veiling verder te laten groeien. Zo is er na enkele magere dressuurjaren uitdrukkelijk een keuze gemaakt om de kwaliteit van de dressuurcollectie te laten toenemen. Dit jaar was sprake van een collectie dressuurveulens die door de kenners als zeer goed werd omschreven. Ook een bewuste keuze is om verder te zoeken dan Nederland groot is. Aanbod in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken en Ierland bijvoorbeeld wordt bekeken en beoordeeld. En als het past in de kwaliteitsnormen van Prinsjesdag, geselecteerd. Ook zijn er wat Prinsjesdag betreft geen beperkingen qua stamboek of fokgebied: fokkers die investeren in topmateriaal zijn met hun producten altijd welkom.

Verder beschouwt Prinsjesdag de relatie met fokkers als doorslaggevend voor succes van de veiling: fokkers hebben afzet nog voor hun veulens, en Prinsjesdag heeft veulens nodig om te veilen. Als je met elkaar samenwerkt kun je succesvol zijn. Prinsjesdag heeft behoefte aan loyaliteit van fokkers, en is zelf ook bereid om in die relatie te investeren. Zo is vorig jaar gekozen voor de realisatie van de fokkerstribune waar de inzenders hun eigen plek hebben tijdens de veiling.
 
Voor de komende jaren zal Prinsjesdag de jacht op kwaliteit voortzetten. Voor de veulenveiling op de derde dinsdag van september en natuurlijk om online embryo’s te vermarkten via
www.embryoauction.com. In 2016 vindt Veulenveiling Prinsjesdag plaats op dinsdag 21 september in het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Wie zijn (in 2016 verwachte) veulen(s) nu al wil aanmelden kan een inschrijfformulier downloaden via de website www.prinsjesdag.eu.
 
 
Voor meer informatie: www.prinsjesdag.eu, info@prinsjesdag.eu of bel +31-(0)342440100.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Embryoauction
Embryoauction
Prinsjesdag
Prinsjesdag
Email
Email
Copyright © 2015 Veulenveiling Prinsjesdag, All rights reserved.

  

www.embryoauction.com
info@embryoauction.com

www.prinsjesdag.eu
info@prinsjesdag.eu