Copy
KWTG nieuwsbrief
View this email in your browser

KWTG is volop in beweging!

We zijn life met onze nieuwe KWTG website: eigentijds, vol inspiratie en mooie verhalen. En sinds kort ook op Facebook. Doe je mee met onze W&T community? We zijn nieuwsgierig naar jullie verhalen, activiteiten en beelden. Tag ons als je met je leerlingen, leerkrachten of partners bezig bent met wetenschap en technologie, onderzoekend of ontwerpend leren. Heb je subsidie van het KWTG ontvangen voor een W&T ontwikkel arrangement of neem je deel aan project neXt? Tag ons: werken we samen aan jullie verhaal voor de inhoudelijke verantwoording. Je kan natuurlijk ook je vragen stellen!! Nieuwsgierig? Bezoek onze pagina en like ons. Voor elke 100ste like hebben we een verrassing!

Volop in beweging zijn we ook als KWTG: tot juli 2017 ronden we in kleinere bezetting de trajecten van 2015 en 2016 af. Alle subsidies zijn inmiddels toegekend. We nemen afscheid van Wout Lamers, Jan Heeres en Wilma de Wolf. Enorm bedankt voor jullie inzet! Tot de zomer oriënteren we ons samen met schoolbesturen, partners en (lokale) overheden op de rol van het KWTG in de periode tot 2020. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte.
Veel leesplezier!
Jacqueline Goedhart & Albert Oving KWTG

 

 

Share
Tweet
Forward

30 maart Werkplaats OBS Montferland en technieklokaal in ’s Heerenberg/Ulft

Welke lessen kan ik leren van een voorbeeldschool die al jaren werkt met onderzoekend en ontwerpend leren? Hoe maak ik als school een verbinding tussen oude en nieuwe technologieën als hulpmiddelen voor talentontwikkeling? Deze vragen gaan we onderzoeken op school en in het technieklokaal met een workshop over games.
Lees verder of meld je direct aan:
kwtg.nl.

Share
Tweet
Forward


Gamen is populair onder kinderen en niet voor niets want gamen biedt veel mogelijkheden om spelenderwijs te leren. De kinderen zijn de eersten die dat onderkennen. Door de game niet alleen te spelen maar ook te maken leren kinderen tevens over design, artwork en development; skills die ze in de toekomst hard nodig hebben voor studie en loopbaan.

Game bouwen

Een game is net als een fotocollage of een poëziealbum een medium waarin een verhaal verteld kan worden. Door in de belevingswereld van de kinderen te blijven (spelen/gamen) uiten kinderen zich makkelijker en laten zij meer van zichzelf zien.
 
Tijdens de Gamestad ‘workshop games maken’, bouwen de kinderen onder begeleiding van professionele game makers aan hun eigen game. Een game waarin ze hun verhaal kunnen vertellen en onderwijl leren over coderen en andere 21ste eeuwse vaardigheden.
 
Gamestad stimuleert kinderen naast games ‘te consumeren’ (spelen van games) ook games ‘te creëren’ (eigen game maken). Beide dragen aantoonbaar bij aan de creatieve en sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Onderwerpen als design, artwork en development (coderen) zijn tevens de onderwerpen die het in de basisscholing van kinderen afleggen tegen de cognitieve scholing.  
 
De 6 stappen van de Gamestad workshops zijn; Brainstorm, Moodboard, Sketching, Design, Development en Presenting. Na afloop van onze workshop mogen de deelnemers hun eigen game/prototype mee naar huis nemen.

Wil je het aanbod workshops zien?
Ga dan naar workshops games maken.


 
Share
Tweet
Forward

WoWi! maakt nieuwe start

Workshop on Wheels innovation (WoWi!), een biebbus vol digitale nieuwigheden, is in 2016 opgezet door Rijnbrink in samenwerking met de Bibliotheek Rivierenland. Doelstelling van de bus is om jong en oud(er), kennis te laten maken met de nieuwste technologieën op het gebied van programmeren, robotica, industriële vormgeving en mediavorming.
 


In het najaar van 2016, heeft Bibliotheek Rivierenland WoWi! geheel aan ons overgedragen. Niet alleen zijn wij doorgegaan met het ontwikkelen van lesprogramma´s en workshops op basis van de nieuwe technologische innovaties en vragen uit het veld, ook heeft de bus zelf een make-over gehad. De inrichting van WoWi! is in samenwerking met bouwstudiotoon veranderd in een hightech werkplaats.


 
Ook dit jaar gaan wij verder met het doorontwikkelen van lesprogramma’s. In het kader van 21e-eeuwse vaardigheden hebben wij bijvoorbeeld voor het basisonderwijs een lesprogramma gericht op techniek, programmeren, vormgeven en robotica. En ook voor andere doelgroepen bedenken we, samen met scholen, Bibliotheken en andere (educatieve) partners, nieuwe lesprogramma’s en workshops, passende bij deze tijd.
 

Wil je een workshop of een lesprogramma volgen, kijk dan eens op wowi.rijnbrink.nl

Share
Tweet
Forward

De Spelerij-Uitvinderij: lijkt nergens op

Een speelhuisje blijft een huisje, een doos kan van alles zijn.

Daar begint onze filosofie. Daar begint de aansporing aan kinderen om op avontuur te gaan. Ben je de poort van het park voorbij, dan treed je een wereld binnen van vrijheid en eigen initiatief. Een Spelerij vol vreemde voorwerpen. Een Uitvinderij waar je aan de slag mag met échte gereedschappen. Een wereld ook, van het leren kennen van je grenzen en verantwoordelijkheden. “De Spelerij lijkt nergens op” is onze slogan. Een enkeling vat die frase negatief op, maar de meeste bezoekers vertellen ons dat de Spelerij inderdaad verfrissend anders is dan andere pretparken. Daar doen we ons best voor- al ruim een kwart eeuw. Spelen en ontdekken is een bezigheid die wij uiterst serieus nemen. Niet alleen buiten in het park, maar ook binnen in onze werkplaats.

In de zomer is de werkplaats dan ook druk bezet met ouders en vooral kinderen die druk bezig zijn met spelen en ontdekken van materialen en machines. Er wordt dan gewerkt met piepschuim, hout, verschillende soorten plastic en voor iedereen vanaf 10 jaar hebben wij een metaalwerkplaats waar de mooiste creaties van plaatstaal worden gebogen en gepunt-last.In de winter staat dit prachtige technieklokaal leeg. De Spelerij bevindt zich op het snijvlak van kunst, spel en techniek. In onze visie staan creativiteit en kennismaking met verschillende technieken voorop. De scholen zijn gebonden aan leerdoelen maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Beide visies kunnen elkaar juist versterken. Om hier goede programma’s te maken zoeken wij deskundigheid bij het onderwijs, zowel primair als voortgezet.

Op dinsdag 11 april organiseren we op de Spelerij vanaf 14:00 uur een ontwerpsessie. Wil je je aanmelden of meer informatie? dat kan via
info@kwtg.nl

Tevens zijn wij op zoek naar een goede manier om in contact te komen met scholen en andere belanghebbenden; wat is hiervoor de beste manier? Hoe kunnen wij duidelijk maken dat wij er zijn en dat er technieklessen bij ons beschikbaar zijn? Wij willen onze werkplaats verbinden aan het techniekonderwijs wat gegeven wordt op scholen, zodat meer kinderen in aanraking komen met techniek en hen te motiveren een beroep in deze sector te kiezen.Omdat dit alles ook een financiële uitdaging heeft, willen we gezamenlijk met alle partijen, op zoek gaan naar mogelijkheden om hier een oplossing voor te vinden.

bezoek eens onze website
Spelerij.nl

 

Share
Tweet
Forward

Op onderzoek - Leren onderzoeken en ontwerpen in de rekenles

Ons rekenonderwijs kan wel wat avontuurlijker, bepleit Albert Oving. Dat betekent niet dat leerkrachten veel meer werk moeten doen om er een avontuur van te maken. Leerlingen met goede open vragen aan het werk of aan het denken zetten is vaak al genoeg.

Het volledige artikel is te lezen op de website:http://www.volgens-bartjens.nl

Share
Tweet
Forward

Afval omzetten in bruikbare producten:
Hoe een plastic bekertje een tweede leven krijgt als LEGO ring.

'Door een visje te eten kunnen we al kleine deeltjes plastic binnen krijgen'

Op vrijdag 24 februari j.l. kreeg het team van 't Blokhuus in Hoevelaken en enkele genodigden een masterclass van Laura Klauss van het bedrijf Better Future Factory. Zij won in 2016 de Prins Friso Ingenieurs publieksprijs met een machine die plastic afval ter plaatse recyclet tot grondstof voor een 3d-printer om nieuwe producten te maken. Met steun van het Kenniscentrum Wetenschap Techniek Gelderland (KWTG) heeft de school zo’n apparaat aangeschaft. De behuizing is doorzichtig, waardoor het hele proces goed te zien is. “Wij willen een zo uitdagend mogelijke leeromgeving creëren voor onze leerlingen.

Techniek en Wetenschap helpt ons daarbij. Met deze machine kunnen de kinderen nu zelf plastic afval gaan recyclen. Het is leuk om met elkaar te experimenteren en al op jonge leeftijd kennis te maken met alle mogelijkheden. Het bedrijf Bronswerk heeft voor het apparaat een speciale kar gemaakt, zodat makkelijk te verplaatsen is en mogelijk ook op andere plaatsen gebruikt kan worden. De masterclass was interactief, dus de aanwezige leerlingen stopten blauwe bekertjes in de shredder, dit werd vervolgens omgezet in blauw filament (plastic draad) die gebruikt werd bij de 3D-printer om er vervolgens een LEGO-ring van te maken.

Laura gaf aan dat door een visje te eten we al kleine deeltjes plastic binnen kunnen krijgen. Dat willen we niet, daarom proberen we jongeren bewust te maken om het afval te scheiden zodat het hergebruikt kan worden en niet in de plastic soep terecht komt: de drijvende vuilnisbelt. Samen werken aan duurzame oplossingen door gerichte professionalisering van leerkrachten en leerlingen.

Share
Tweet
Forward

In Arnhem: MEER Wetenschap & Technologie de klas in!

Het project MEER: invallers Met Een Eigen Repertoire, opgericht door Tanja Veenbrink en Stella Duindam in samenwerking met Ixperium, KWTG, schoolbesturen DeBasis/Fluvius en Primair Select heeft o.a. als doel scholen en kinderen tijdens onze inval-dag in aanraking te laten komen met Wetenschap & Technologie.


 

Voor meer info kunt u contact opnemen met info@kwtg.nl

Share
Tweet
Forward
Copyright © |2017| KWTG | All rights reserved.

Our mailing address is:
info@kwtg.nl 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KWTG · info@kwtg.nl · info@kwtg.nl · Nijmegen, Gelderland 6562 DZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp