Copy
KWTG nieuwsbrief
View this email in your browser

Beste collega's

Na een drukke eerste helft van dit schooljaar waarin we met scholen en haar leerkrachten mooie ontwikkelingen in gang hebben gezet op het gebied van Wetenschap en Technologie, maken we ons alweer op voor het tweede deel  van het schooljaar. Ook hierin staan inspirerende bijeenkomsten op het programma waaraan kosteloos is deel te nemen.
De eerstvolgende werkplaats is op donderdag 30 maart
'Voorbeeldschool met technieklokaal' bij OBS 't Montferland. U kunt zich hier direct aanmelden

Voor nu wensen we u vanuit KWTG alvast fijne feestdagen en een vooruitstrevend 2017!

Jacqueline Goedhart

Project NeXt

In oktober hebben 25 scholen een innovatie aanvraag ingediend vanuit Project NeXt: ontwikkelen van innovatief W&T onderwijs. In totaal werd voor ruim €250.000 aan subsidie aangevraagd. Blij verrast met de grote aantal aanvragen, leidde dit er ook toe dat we een aantal aanvragers teleur moesten stellen. Het Innovatie Comité is een aantal keer bijeen gekomen om de aanvragen te beoordelen op: inhoudelijk vertrekpunt van de ontwikkeling, geformuleerde doelstelling en beoogd resultaat, duurzaamheid en betrokken partners.

Het Innovatie Comité: Pascal Verberkt, Marloes Brilman en Jack van de Logt. Onafhankelijk voorzitter: Jacqueline Goedhart
Via deze weg willen wij hen nogmaals bedanken voor hun inzet en kritische blik.

We zien uit naar de innovatieve W&T ontwikkelingen in het onderwijs die mede door de financiële impuls van Project NeXt van start gaan en houden u hiervan uiteraard op de hoogte. 

Onderzoekend leren: Training voor leraren

Het Europese project Ark of Inquiry biedt in 2017 een training aan waarmee leraren zich kunnen scholen in de didactiek van onderzoekend leren. De training richt zich op het herkennen van onderzoeksvaardigheden bij leerlingen, het creëren van mogelijkheden in de lessen om leerlingen onderzoeksvaardigheden te laten verwerven en deze te evalueren. 
Leraren po, vo en mbo zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan de training in Arnhem en Nijmegen. De training beslaat 4 woensdagmiddagen van 14.00 tot 17.00 en kost niks, behalve de tijd en inspanning om het geleerde in eigen praktijk te brengen. 

Trainingen zijn gepland op: 
Ronde 1: 18 januari, 25 januari, 15 februari, 8 maart 
Ronde 2: 12 april, 19 april, 10 mei, 31 mei 
De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddagen van 14.00 tot 17:00u. 
De eerste bijeenkomst vindt plaats in het Watermuseum in Arnhem, de overige bijeenkomsten zijn op de HAN in Nijmegen. 

Interesse? Stuur een mail naar annelies.dickhout@han.nl 
Meer informatie

Voorbeeldscholen

Onlangs publiceerde Platform Bèta Techniek 'Voorbeeldscholen'. Deze publicatie bevat 32 inspirerende portretten van Nederlandse scholen in het basis- en voorgezet onderwijs die worden aangemerkt als voorlopers op het gebied van talentontwikkeling, wetenschap en technologie.
Schoolleiders en leerkrachten vertellen hoe ze zijn begonnen, wat hun uitdagingen waren, welke tips ze willen meegeven en wat hun toekomstdromen zijn. Ook 6 Gelderse scholen zijn een inspirerend voorbeeld en komen terug op de werkplaatsen. 


Publicatie: Voorbeeldscholen

Winterschool WKRU:  Breng onderzoekend leren de klas in! 

Kom je ook op woensdag 25 januari 2017 naar de Winterschool? De Winterschool is een leuke en leerzame professionaliseringsdag op het gebied van Wetenschap & Technologie en onderzoekend leren. Dus ben je leraar uit het basisonderwijs, pabo-docent of pabo-student? Schrijf je dan in!

Maak-onderwijs dat maak je samen! 

Ontdek samen met collega’s uit het primair en het voortgezet onderwijs hoe u de buitenwereld binnen de school haalt. Deel uw visie op het maak-onderwijs en onderzoek hoe dit een kapstok kan zijn voor een doorlopende leerlijn waar talentontwikkeling volop aandacht kan krijgen. Ontdek de kracht van maak-onderwijs en samen ontwerpen. Op dinsdagmiddag 24 januari van 15.00 uur tot 18.30 uur in Wageningen.
Meer informatie

Symposium 'Kiezen voor technologie' en KWTG

Begin november ’16, twee jaar na de start van het actieplan ‘Kiezen voor Technologie’ was in Amersfoort een symposium om de opbrengsten met elkaar te delen. Onder de titel ‘Ticket naar de Toekomst’ werd terug gekeken en ook vooruit om te zien wat allemaal is bereikt. Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland (KWTG) onder leiding van Jacqueline Goedhart deelde in een sessie met scholen uit Gelderland de aanpak, de concrete resultaten die er liggen en wat de ambities zijn voor de komende jaren. Natuurlijk springen de voorbeeldscholen uit de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen en Rivierenland er uit. Maar er zijn nog zoveel meer geslaagde voorbeelden van scholen die stappen hebben gezet. Deze inspirerende verhalen kunt u binnenkort terugzien op onze nieuwe website.

Onderzoeken in rekenles

Op de website van Platform Bèta Techniek zijn enkele mooie publicaties te downloaden. Naast 'Taal in de context van W&T' en 'Lesson Study bij W&T' is ook 'Onderzoeken in de rekenles' in een digitale vorm verschenen.

Onlangs had ik een mooie ervaring die ik graag met u deel. Bij het landelijke netwerk van rekenadviseurs van NVORWO op 11 november j.l mocht ik over dit thema iets vertellen. In de week voorafgaand aan deze bijeenkomst werd ik nog gewezen op Hattie, die had toch aangegeven dat het effect van onderzoekend leren maar heel minimaal was (zie dit filmpje). Nu ben ik het helemaal eens met Hattie, want oppervlakkig onderzoeken heeft helemaal geen meerwaarde. Basiskennis en onderzoeksvaardigheden zijn daarentegen wel de sleutel tot meer divergent leren. Tijdens de bijeenkomst zag ik dat de rekenadviseurs van Nederland het onderzoek in de rekenles en ontdekking gingen omarmen. Ze willen meer weten van de achtergronden en er zullen artikelen verschijnen in het rekentijdschrift 'Volgens Bartjens'. Ik heb goede hoop voor Nederland, natuurlijk zal het nog even duren voordat de uitgeverijen die zullen oppakken met hun methodes, maar een zeer belangrijke hobbel is genomen!

Albert Oving

Scholing vrijwilligers bij inzet technieklokalen Achterhoek en de Liemers

Nadat eerder dit jaar zo'n 30 leerkrachten hadden deelgenomen waren op 30 november maar liefst 25 vrijwilligers aanwezig op het jaarlijkse moment van professionalisering vanuit Tech4Life. Technieklokaal Tech4Life in Groenlo/Lichtenvoorde is ondergebracht in het Marianum (VO-school). De ruimte is gerealiseerd door een gezamenlijke inspanning van ondernemers, overheid en onderwijs. Naast een coördinator zijn deze vrijwilligers aanwezig om de leerlingen van PO te helpen bij het ontwerpen en vormgeven van hun product. 
De bijeenkomst stond in het teken van een gedragscode: wat vinden we normaal? Waar moet je op letten als je met kinderen omgaat? In de groepen werd uitvoerig gediscussieerd aan de hand van kaartjes met dillema's . Vakmensen in de bouw hebben niet vanzelfsprekend sterke pedagogische of communicatieve vaardigheden. Hoe kunnen we elkaar helpen bij het gedrag in het technieklokaal? Een kijkwijzer om dit bespreekbaar te maken was uitgangspunt voor de bespreking. De kaartjes kun je hier terugvinden.

 

De Regenboog Amerongen wint robotontwerpprijs bij FLL Rivierenland 

Als enige basisschool deelnemer in een veld van twaalf onderwijs teams won De Regenboog uit Amerongen een mooie prijs. Het team van meester Henk van der Mheen en Techniekcoach Richard van Bruggen scoorde hoge punten op het onderdeel 'Projectontwerp' en wist bij de andere onderdelen ook goed mee te doen.
Het team Robanimo’s van Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem sleepte de eerste prijs in de wacht. De jury was unaniem in haar oordeel: robotontwerp is zeer inventief en effectief en de samenwerking binnen het team was enthousiast en goed. Ook bood het team hulp aan andere deelnemers. Robanimo’s verovert met deze winst een plek in de Benelux Finale op 4 februari ’17 in Zwolle.
De vierde First Lego League regiofinale was eind november bij ORS Lek en Linge VMBO in Culemborg en werd een groot succes. Tijdens de robotwedstrijd bewonderde de jury een groot aantal creatieve creaties. Naast een knap staaltje techniek presenteerde elk van de twaalf teams met leerlingen tussen de 9 en 14 jaar de resultaten van een eigen onderzoek. Ditmaal met het thema Animal Allies geheel in het teken van de samenwerking tussen mens en dier. 
Volgend jaar wordt de FLL regiofinale Rivierenland opnieuw op Lek en Linge georganiseerd.


Zie de verkeerde maan schijnt door de bomen...

.... maar de maan kan toch helemaal niet schijnen? Het zingt alleen zo lastig 'zie de zon reflecteert op de maan door de bomen ....'
Uit een eerder onderzoek van de sterrenkundehoogleraar Peter Barthel blijkt dat op veel afbeeldingen van inpakpapier van Sinterklaas- en kerstcadeaus een foute maan is weergegeven. In veel gevallen staat de maansikkel verkeerd. Aan de avondhemel pronkt dan een ochtendmaan. Het verschil tussen ochtendmaan en avondmaan zie je direct. De volle maan komt op als de zond ondergaat. "Een maansikkel ontstaat doordat de zon van opzij, dat wil zeggen van rechts in de avond en van links in de ochtend, op de maan schijnt", legt Barthel uit. 


Bron: https://www.scientias.nl/zie-de-verkeerde-maan-schijnt-door-de-bomen/ 

Ook een mooi onderwerp voor de kerst: onderzoeken en ontwerpen met spiegels. In een kerstbal en een lepel kun je een mooie spiegeling zien. Kijk maar eens via deze link!

Copyright © |2016| KWTG | All rights reserved.

Our mailing address is:
info@kwtg.nl 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KWTG · info@kwtg.nl · info@kwtg.nl · Nijmegen, Gelderland 6562 DZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp