Copy
Tweewekelijkse energiebespaartips voor de energieteams
Bekijk deze tips in je browser
Tip 8: zet in op verkoeling voordat je de airco aanzet 

Ga als energieteam na of alle middelen om het gebouw koel te houden worden toegepast en bespaar zo op elektriciteitsverbruik door airco. Voor de gebouwen zonder airco, is het gewoon veel aangenamer, als je de verkoelende tips toepast. 

Meer over natuurlijk koelen 

 Tips om het gebouw koel te houden zonder airco

1. Hou de warmte en het direct zonlicht buiten:
  • met gordijnen, zonnewering, zonneschermen en eventueel zelfs rolluiken, kan je al heel wat bereiken. 
  • door op hete dagen de deuren en ramen dicht te houden tijdens de warmste momenten .

2. Gebruik natuurlijke koelte
Open tijdens de warme dagen de ramen vroeg in de ochtend, wanneer de lucht buiten koeler is. Zet de ramen goed open, zodat er een frisse wind door het gebouw kan waaien en sluit alles weer voordat het buiten te heet wordt. 

3. Denk ook aan het positief effect van planten:
  • Kamerplanten die veel water nodig hebben kunnen de ruimte koelen. Bovendien houden ze de lucht zuiver en creëert het een gezellige omgeving. 
  • Bladverliezende bomen nabij het kantoorgebouw zorgen in de zomer voor schaduw (en dus koelte) en in de winter belemmert de bladloze boom de lichtinval niet.
  • Gevelgroen (bomen en struiken voor de gevel) en een groendak helpen het gebouw isoleren, en houden zo in de zomer warmte buiten.

Meer over airco

De ideale zomertemperatuur op kantoor ligt hoger (23-26°C) dan de ideale wintertemperatuur (20-22°C). Je kan tot 10% energiebesparing realiseren door de thermostaat in de zomer één graad hoger (vb. 25°C ipv 24°C) * en in de winter één graad lager (vb. 21°C ipv 22°C) te zetten, omdat de airco (in de zomer) of de verwarming (in de winter) dan minder hard moet draaien. 

* dit is alleen van toepassing in gebouwen met airco of met een ventilatiesysteem, aangezien enkel in die gevallen de temperatuur met een thermostaat geregeld wordt. 


 Wist je dat... 

... je met een maandlang 1 uur per dag air conditioning je evenveel energie gebruikt als een jaar lang TV kijken?

... je tot 30% energiebesparing kan realiseren door de verwarming én de airco in het weekend uit te zetten.


 Tips bij airco-gebruik

1. Pas de tips om natuurlijk te koelen toe, zodat de airco niet meer dan nodig moet draaien. 

2. Via een thermostaat of een ander goed ingesteld besturingssysteem kan je te veel oververhitting en afkoeling van het gebouw vermijden. Hou er rekening mee dat de ideale kantoortemperaturen in de zomer hoger liggen dan in de winter (23-26 °C) om het contrast met de buitentemperatuur te vermijden. 

Er zijn gebouwen waar de airco in de zomer zo 'goed' werkt dat de werknemers een extra kledingstuk moeten meenemen, omdat ze anders binnen te koud hebben... Vervelend voor de werknemers en zonde van de energieverspilling. 

3. Net zoals je verwarmingen moet vrijhouden, moet je ook voorkomen dat de koudestromen belemmerd worden, hierdoor moet de airco of het ventilatiesysteem immers meer draaien. 

4. Zet de airco 's avonds en in het weekend uit, tenzij er er gewerkt wordt. 

5. Vermijd spleten en kieren: in de winter verlies je hierlangs warmtestromen, en in de zomer voorkom je zo een constante warmtetoevoer waardoor de airco moet blijven werken. Inventariseer de spleten en kieren en bekijk hoe je dit kan aanpakken. 

6. Laat je airco, ventilatiesysteem en verwarming regelmatig onderhouden, zodat ze optimaal werken.

 
Er is geen betere manier om het thema koeling en airco onder de aandacht van je collega's te brengen, dan met een ijsje :-)

 Overzicht eerder verschenen energietips 

 Teamleden toevoegen aan mailinglist energiebespaartips?

Stuur nuttige tips door naar je collega's uit het energieteam.
Vul hier de e-mailadressen in van je collega’s uit het energieteam die de energiebespaartips ook rechtstreeks willen ontvangen. 
 
 
 
 

 Save@work is een Europees project ter bevordering van energie-efficiëntie in overheidskantoren in 9 Europese landen. In België doen 20 gebouwen van lokale besturen (gemeentes en OCMW's) in de provincie Vlaams-Brabant mee. Daarnaast doet ook het provinciehuis mee.
 


Arbeid & Milieu, partner voor Save@work in België : www.a-m.be |
Emma.denorme@a-m.be 

Dit project draagt bij aan 
de uitdaging
"Vlaams-Brabant klimaatneutraal"


This email was sent to emma.denorme@a-m.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
A&M · tweekerkenstraat 47 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp