Copy
Tweewekelijkse energiebespaartips voor de energieteams
Bekijk deze tips in je browser
Tip 2: Pas je beeldscherminstellingen aan

Stel de helderheid van je beeldscherm af op je gebruik. Laat je scherm na 15 minuten inactiviteit (of sneller) in energie-besparende modus gaan.

Meer over het algemeen elektriciteitsverbruik

 
 Wist je dat? 

Je beeldscherm gebruikt meer energie dan welk ander onderdeel van je pc!

 Meer hierover

Werk je in een goed verlichte ruimte? Dan zou het kunnen dat je scherm helderder staat dan dat eigenlijk nodig is. Door de helderheid beter af te stemmen op je situatie kun je energie besparen. 

De helderheid van je scherm kun je via de Beeldscherminstellingen van je computer regelen. Sommige laptops beschikken daarnaast over een knop of wieltje om de helderheid van het beeldscherm te wijzigen. Ga op je toetsenbord eens op zoek naar de F-toetsen (boven de cijfertjes) met de zonnetjes. In combinatie met de FN toets kun je hier makkelijk en snel de helderheid van je scherm afstemmen op jouw situatie. 
 
 Wist je dat? 

Je scherm automatisch in stand-by laten gaan bespaart veel meer energie dan een screensaver?
 
 Meer hierover

Een screensaver, of 'schermbeveiliging', zorgt ervoor dat het beeld op je beeldscherm na een bepaalde tijd van inactiviteit regelmatig van positie verandert, meestal in de vorm van leuke beeldeffecten. Screensavers zijn oorspronkelijk ontworpen om te voorkomen dat een langdurig stilstaand beeld inbrandt op de fosforlaag van een beeldbuismonitor. Bij de huidige lcd-schermen speelt dit probleem niet. Doordat je op dat moment de computer niet actief gebruikt en er wel heel wat overbodige zaken aan het werk zijn (scherm, grafische kaart en andere componenten), verbruikt een screensaver meer energie dan nodig. Daarom raden we aan om de screensaver niet te gebruiken.

De oplossing? Via het menu Energiebeheer (bij instellingen) kun je instellen dat het beeldscherm na een korte periode van inactiviteit wordt gedimd en dat het beeldscherm vervolgens, bijvoorbeeld na 15 minuten, op stand-by of uit gaat. 
 
 Wist je dat? 

Een desktop computer gebruikt al snel zo’n 160 Wattuur.
 
 
 Meer hierover
 
Door je de computer in slaapstand te zetten als je niet aan het werk bent, beperk je het gebruik tot ongeveer 45 Wattuur. Dit kan je eveneens instellen in het het menu Energiebeheer. Behalve energie besparen, zal de computer minder warmte uitstralen waardoor er in je kantoorruimte ook minder stof zal zijn. 

 

 Teamleden toevoegen aan mailinglist energiebespaartips?


Stuur nuttige tips door naar je collega's uit het energieteam.
Vul hier de e-mailadressen in van je collega’s uit het energieteam die de energiebespaartips rechtstreeks willen ontvangen. 
 
 
 
 

 Save@work is een Europees project ter bevordering van energie-efficiëntie in overheidskantoren in 9 Europese landen. In België doen 20 gebouwen van lokale besturen (gemeentes en OCMW's) in de provincie Vlaams-Brabant mee. Daarnaast doet ook het provinciehuis mee.
 


Arbeid & Milieu, partner voor Save@work in België : www.a-m.be |
Emma.denorme@a-m.be 

Dit project draagt bij aan 
de uitdaging
"Vlaams-Brabant klimaatneutraal"


This email was sent to emma.denorme@a-m.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
A&M · tweekerkenstraat 47 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp