Copy
Tweewekelijkse energiebespaartips voor de energieteams
Bekijk deze tips in je browser
Tip 15: Maak de verwarmingsinstallatie gebruiksklaar

Een groot aandeel van het totale energieverbruik van een gebouw (40-60% in kantoren) gaat naar verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC). Besparen op verwarming is dus een belangrijke bijdrage om het totale energieverbruik naar beneden te halen. 
We geven enkele tips, toepasbaar op kantoor, maar ook bij jou thuis. 

Tips ter voorbereiding op het verwarmen van je gebouw

Door deze tropische nazomer zou je het niet zeggen, maar de herfst staat (theoretisch gezien) voor de deur. Het kan dus binnenkort weer koud worden en dan zal de verwarming weer in werking moeten treden. 

Dit is dus het ideale moment om na te gaan of de verwarming klaar is voor zijn nieuw seizoen.... Zoek je toch liever eerst nog verkoeling? Herlees dan energietip 8.


 Verzeker het onderhoud van de ketel 

Een goed onderhouden verwarmingsketel gaat langer mee en werkt efficiënter. Het onderhoud laat je uiteraard aan de gespecialiseerde collega of een externe firma over, maar er op aan sturen dat het gebeurt, kan iedereen. 


 Reinig de verwarmingselementen

Stof maakt een verwarming minder efficiënt. En een goede verwarmingsbron moet vrij staan. Roep je collega's op om de elementen vrij te maken (dossiers en jassen verwijderen, voorkomen dat er kasten voor staan) en maak afspraken met het schoonmaakpersoneel, zodat ze de verwarmingselementen kunnen kuisen. 


 Ga op zoek naar warmteverliezen

Kieren en spleten, deuren die te vaak open staan (omdat ze niet vanzelf dichtvallen?), ramen die slecht sluiten... Maak een inventaris van kleine ingrepen die de klusjesdienst voor zich kan nemen, zodat je in de koude periode enkel het nodige verwarmt. 


 Plaats radiatorfolie 

Radiatorfolie voorkomt dat warmte aan de achterzijde van de radiator verloren gaat via de muur. Zo bijft de warmte binnen, waar het hoort.
Tip voor de energieteams: organiseer een groepsaankoop van radiatorfolie voor op kantoor en particulieren. Het is een leuke manier om de collega's te belonen (energiewinst thuis) én ze zo (opnieuw) bij de campagne Save@work te betrekken. 
 
 Overzicht eerder verschenen energietips 

 Teamleden toevoegen aan mailinglist energiebespaartips?

Stuur nuttige tips door naar je collega's uit het energieteam.
Vul hier de e-mailadressen in van je collega’s uit het energieteam die de energiebespaartips ook rechtstreeks willen ontvangen. 
 
 
 
 

 Save@work is een Europees project ter bevordering van energie-efficiëntie in overheidskantoren in 9 Europese landen. In België doen 20 gebouwen van lokale besturen (gemeentes en OCMW's) in de provincie Vlaams-Brabant mee. Daarnaast doet ook het provinciehuis mee.
 


Arbeid & Milieu, partner voor Save@work in België : www.a-m.be |
Emma.denorme@a-m.be 

Dit project draagt bij aan 
de uitdaging
"Vlaams-Brabant klimaatneutraal"
  


This email was sent to emma.denorme@a-m.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
A&M · Tweekerkenstraat 47 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp