Copy
Tweewekelijkse energiebespaartips voor de energieteams
Bekijk deze tips in je browser
Tip 11: Planten helpen je energie besparen 
 
Planten, zowel binnen als buiten het kantoorgebouw, hebben positieve effecten, niet alleen op de luchtkwaliteit en je gemoedsgesteldheid. Ook je gezondheid, stressniveau, productiviteit ... gaan erop vooruit. En, niet te vergeten, het heeft een gewenst verminderend effect op de energierekening. 

Tips voor het vergroenen van je kantoor

 Planten rondom het kantoor 
 
Al eens op een hete zomer op een betonnen vlakte gelopen? Dan weet je: stenen houden de warmte vast.
Planten en bomen in de nabije omgeving van het kantoor daarentegen zorgen voor schaduw  en verkoeling. Je kan ook nagaan of het mogelijk is planten langs de gevel te laten groeien: in de zomer wordt de muur afgekoeld, waardoor ook de binnentemperatuur lager ligt en in de winter zorgen ze voor extra isolatie. 

Planten kunnen nog meerdere functies hebben, al gedacht aan het aanplanten van een fruitboom of bessenstruiken? De plantenzoeker van Velt helpt je bij het vinden van geschikte plantensoorten (naargelang bodem, oriëntatie ...) en je kan er selecteren op 'eetbaar'. 


 Kamerplanten op kantoor

De voorbije dagen lijkt het dan toch dat we nog een warme zomer kunnen krijgen... Weet dat alle zonnewarmte (die binnen komt door de ramen en daken) het gebouw extra opwarmt en er eenvoudige manieren bestaan om dit te verminderen. Plaats op kantoor de planten op zo’n manier dat ze schaduw creëren. Behalve de schaduw zorgen de planten via het proces van “evapotranspiratie” ook voor verkoeling van de binnenruimtes en ze dragen bij tot een comfortabele luchtvochtigheidsgraad (40 - 60%).

Wil je meer lezen over planten op kantoor en welke planten het best de lucht zuiveren? Je vindt een lijstje onderaan op deze webpagina van Dialoog vzw.

 
 Overzicht eerder verschenen energietips 

 Teamleden toevoegen aan mailinglist energiebespaartips?

Stuur nuttige tips door naar je collega's uit het energieteam.
Vul hier de e-mailadressen in van je collega’s uit het energieteam die de energiebespaartips ook rechtstreeks willen ontvangen. 
 
 
 
 

 Save@work is een Europees project ter bevordering van energie-efficiëntie in overheidskantoren in 9 Europese landen. In België doen 20 gebouwen van lokale besturen (gemeentes en OCMW's) in de provincie Vlaams-Brabant mee. Daarnaast doet ook het provinciehuis mee.
 


Arbeid & Milieu, partner voor Save@work in België : www.a-m.be |
Emma.denorme@a-m.be 

Dit project draagt bij aan 
de uitdaging
"Vlaams-Brabant klimaatneutraal"


This email was sent to emma.denorme@a-m.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
A&M · tweekerkenstraat 47 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp