Copy
Tweewekelijkse energiebespaartips voor de energieteams
Bekijk deze tips in je browser
Tip 4: doe het licht uit

Vergeet niet om het licht uit te doen, als je als laatste je bureau, de vergaderzaal, keuken ... verlaat. Maar ook als er voldoende daglicht is!

Meer over verlichting


 Wist je dat... 
... je om energie te besparen maar best het licht uit kan doen als je het niet nodig hebt? 
Het is immers een fabeltje dat het regelmatig aan- en uitdoen van een lamp meer energie kost dan het laten branden van de lamp.  


 Maar wanneer doe ik dan best het licht uit?

De algemene regel is: zet de verlichting uit als je de ruimte verlaat en/ of als er genoeg daglicht is. Ook tijdens een kleine pauze bespaar je energie door de lampen te doven als je ze niet nodig hebt.

Wel is het zo dat het aan- en uit zetten van sommige lampen* een impact kan hebben, echter niet zo zeer op het verbruik maar wel op de levensduur van de lampen. Dus ook bij deze lampen bespaar je energie door ze uit te zetten. 
* het gaat hier over fluorescentielampen (= verzamelnaam voor TL- en spaarlampen) met oude conventionele ballasten. Bij de TL-lampen komt dit voor bij sommige type T8. 

Een andere uitzondering zijn de HID lampen (vb. hoge druk kwik- of ook hoge druk metaalhalide gasontladingslampen) die heel traag en moeilijk opstarten. Deze lampen zijn bovendien niet verenigbaar met lichtregelsystemen voor daglicht- of afwezigheidssensoren.


 Hoe kan je besparen op verlichting?

Is er voldoende daglicht? Gebruik het dan. Denk er aan om zonneschermen en/of gordijnen te openen indien ze niet nodig zijn, eerder dan het licht aan te steken. 

Een mooi voorbeeld uit het administratief centrum van Opwijk: via een affiche wijst de gemeente haar medewerkers er op om voor vergaderingen met slechts enkele collega's aan de kant van het raam te gaan zitten, daar is voldoende daglicht waardoor het niet nodig is om de lichten aan te doen. 


 Wist je dat... 

...  verlichting op kantoor verantwoordelijk is voor ongeveer 15 - 30% van het elektriciteitsverbruik? 
 
 Andere tips om zuinig om te gaan met licht
  • Label de schakelaars zodat het voor je collega's eenvoudig is om het licht uit te doen, wanneer nodig. 
  • Ook onderhoud is belangrijk: reinig regelmatig de armaturen én de ruiten, zodat er voldoende (dag)licht doorkomt. 
  • Voorzie bij de installatie van nieuwe verlichting één schakelaar per lichtpunt, zodat het mogelijk is om de verlichting af te stemmen op de noden. 
  • Maak affiches die aanzetten om de lichten uit te doen. Wees creatief in het ontwerp en de slogan, of gebruik bestaande leuke slogans, zoals deze van de ON/OFF campagneWij zijn grote lichten tijdens de vergadering. Erna doen we ze uit!
 
 En wat met lichtsensoren?

Aanwezigheidssensoren reageren op de aanwezigheid van beweging: na enige tijd zonder beweging gaat de lamp terug uit. Op die manier kan tot 30% elektriciteit bespaard worden. Daglichtsensoren stemmen de verlichting af op de hoeveelheid daglicht, op die manier kan tot 40% bespaard worden. Dit op voorwaarde dat de sensoren goed zijn afgesteld.
Tip: Verwittig je gebouwverantwoorlijke / energieteam als je merkt dat de lichten meer dan nodig branden, zo kan de instelling van de sensor(en) aangepast worden. 
 

 Teamleden toevoegen aan mailinglist energiebespaartips?


Stuur nuttige tips door naar je collega's uit het energieteam.
Vul hier de e-mailadressen in van je collega’s uit het energieteam die de energiebespaartips ook rechtstreeks willen ontvangen. 
 
 
 

 Save@work is een Europees project ter bevordering van energie-efficiëntie in overheidskantoren in 9 Europese landen. In België doen 20 gebouwen van lokale besturen (gemeentes en OCMW's) in de provincie Vlaams-Brabant mee. Daarnaast doet ook het provinciehuis mee.
 


Arbeid & Milieu, partner voor Save@work in België : www.a-m.be |
Emma.denorme@a-m.be 

Dit project draagt bij aan 
de uitdaging
"Vlaams-Brabant klimaatneutraal"


This email was sent to emma.denorme@a-m.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
A&M · tweekerkenstraat 47 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp