Copy
Tweewekelijkse energiebespaartips voor de energieteams
Bekijk deze tips in je browser
Tip 5: Let op sluimerverbruik 
Tip voor het energieteam: op kantoor zijn er heel wat elektrische apparaten. Wie zet ze na gebruik en/of 's avonds uit? 
Net als computers bespaar je meer door ze UIT te zetten dan ze 's nachts in stand by te laten staan.

Meer tips voor elektrische apparaturen

We hadden het al over computers, schermen en printers (= tip 2). Maar op kantoor staan nog heel wat meer elektronische apparaten. Doe even de test of je als energieteam al op onderstaande zaken hebt gelet.

 Mobiel vol = oplader eruit 

Haal je gsm, smartphone, tablet of laptop uit het stopcontact als deze volledig opgeladen zijn. Vraag ook aan je collega's om dit te doen. Breng het belang hiervan onder de aandacht door het (sluip)verbruik te meten van een opgeladen toestel dat nog in het stopcontact zit. 

 Gebruik stand-by killers
 
 
De gemakkelijkste manier om er zeker van te zijn dat 's avonds alle onnodige zaken uitstaan, is door alle apparaten aan te sluiten op een verlengdraad waarbij je met één knop alles kan uitzetten: de stand-by killer (zie foto).  
 Energie-efficiënt in de keuken / kantine 

Zet er iemand de koffiemachine uit? Herinner je je collega's eraan om niet meer water te koken dan nodig (in geval van de waterkoker). Is er iemand die de vaatwasmachine afzet na gebruik? En hoe zit het met de eventuele elektrische boiler in de keuken: staat die dag en nacht aan, of enkel wanneer nodig? 
 

 Automaten en drinkfonteinen

Staat de temperatuur van de automaten goed ingesteld? Overweeg om de drinkfonteinen 's nachts uit te zetten (kan automatisch, door er een stopcontact met timer tussen te steken). Schakel indien mogelijk de verlichting van de automaten uit. 


 Ondernamen jullie ook al acties voor...

... de plotter, de fotocabine, informatieschermen aan bijvoorbeeld het onthaal...?
Tip: breng als energieteam alle apparaten in kaart, om besparingsmogelijkheden op te sporen. 


 Vernieuwen van apparatuur

Nieuw toestel nodig? Kies dan voor een energiezuinig type. Bovendien is het zeker aangewezen om oude energieverslindende toestellen te vervangen door nieuwe energiezuinige modellen. Twee tips hierbij
 
Koop een elektrisch toestel met het Energy star label, dit label geeft aan dat het toestel significant minder verbruikt dan de standaard toestellen. Hier kan je de EU ENERGY STAR databank raadplegen. Koop een elektrisch toestel met het Europees ecolabel (de bloem). Dit label houdt niet alleen rekening met het elektriciteitsverbruik, maar met de milieu-impact van de volledige levenscyclus. Hier vind je de link naar de Europese productendatabank. 
 

 Teamleden toevoegen aan mailinglist energiebespaartips?


Stuur nuttige tips door naar je collega's uit het energieteam.
Vul hier de e-mailadressen in van je collega’s uit het energieteam die de energiebespaartips ook rechtstreeks willen ontvangen. 
 
 
 

 Save@work is een Europees project ter bevordering van energie-efficiëntie in overheidskantoren in 9 Europese landen. In België doen 20 gebouwen van lokale besturen (gemeentes en OCMW's) in de provincie Vlaams-Brabant mee. Daarnaast doet ook het provinciehuis mee.
 


Arbeid & Milieu, partner voor Save@work in België : www.a-m.be |
Emma.denorme@a-m.be 

Dit project draagt bij aan 
de uitdaging
"Vlaams-Brabant klimaatneutraal"


This email was sent to emma.denorme@a-m.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
A&M · tweekerkenstraat 47 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp