Copy
Tweewekelijkse energiebespaartips voor de energieteams
Bekijk deze tips in je browser
Tip 10: zet ook in op duurzaam woon-werkverkeer 
 
Duurzaam woon-werkverkeer zal niet rechtstreeks bijdragen tot een lager energieverbruik van jullie kantoor, maar het past wel in de algemene doelstelling van Vlaams-Brabant klimaatneutraal. En, als er minder collega's met de auto komen, moet je minder parkeerruimte voorzien, waardoor er meer ruimte is voor groen. 

Tips voor duurzaam woon-werkverkeer

 Duurzame mobiliteit = hanteer het STOP-principe

Het letterwoord STOP* staat voor de rangorde van vervoersvormen, die vertrekt vanuit de 'Stappers' (voetgangers), 'Trappers' (fietsers) en 'Openbaar (collectief) vervoer' en eindigt bij de minst wenselijke mobiliteitsvorm, de 'Personenwagens'. Voor de personenwagen is een gedeelde rit (carpool) uiteraard meer wenselijk dan een individuele rit. 

 * In 2009 werd het STOP-principe vastgelegd in het Mobiliteitsdecreet en opgenomen in het Regeerakkoord 2009-2014. Meer over STOP


 STOP bij je collega's promoten 
 
Grijp de zomer als een ideaal moment om eens te testen of je ook met de fiets op je werk geraakt. Het blijft lang licht en meestal is het mooi weer. Om een goede route uit te stippelen, kan je best een ervaren fietsende collega aanspreken, of nagaan of je zonder veel omwegen via de knooppunten kan fietsen. Een overzicht van de knooppunten in Vlaanderen vind je op www.fietsnet.be een andere handige site is fietsroute.org


 Energie besparen op kantoor door transport?

- Als je er in slaagt om het aantal parkeerplaatsen te verminderen, kan je op deze vrijgekomen ruimte bomen en/of struiken planten. Dit heeft onrechtstreeks invloed op het energieverbruik (zie energiebespaartip 8: natuurlijk koelen). 
- Ga na hoe de parkeerplaats en/of garage verlicht worden. Mogelijks kan dit efficiënter. 
- Als thuiswerken mogelijk is, kan je transport beperken door één of meerdere dagen per week van thuis uit te werken. Hiermee ga je op kantoor ook energie besparen (die je echter thuis zal verbruiken). 
- Besparen op transport in het gebouw? Het kan door het nemen van de trap te stimuleren (zie energiebespaartip 7: trap het af). 


 Case: energieteam Liedekerke

Het energieteam van het gemeentehuis van Liedekerke zet de zomer in met een actie die verder reikt dan energiebesparing op kantoor:
De fiets ... heeft iets! Leer er alles over op de blog van Save@work. 
 
 Overzicht eerder verschenen energietips 

 Teamleden toevoegen aan mailinglist energiebespaartips?

Stuur nuttige tips door naar je collega's uit het energieteam.
Vul hier de e-mailadressen in van je collega’s uit het energieteam die de energiebespaartips ook rechtstreeks willen ontvangen. 
 
 
 
 

 Save@work is een Europees project ter bevordering van energie-efficiëntie in overheidskantoren in 9 Europese landen. In België doen 20 gebouwen van lokale besturen (gemeentes en OCMW's) in de provincie Vlaams-Brabant mee. Daarnaast doet ook het provinciehuis mee.
 


Arbeid & Milieu, partner voor Save@work in België : www.a-m.be |
Emma.denorme@a-m.be 

Dit project draagt bij aan 
de uitdaging
"Vlaams-Brabant klimaatneutraal"


This email was sent to emma.denorme@a-m.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
A&M · tweekerkenstraat 47 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp