Copy
Tweewekelijkse energiebespaartips voor de energieteams
Bekijk deze tips in je browser
Tip 22: Haal energie uit je vakantie

De kans is groot dat jij en je collega's enkele dagen vakantie nemen in de aanstaande kerstperiode, misschien is er zelfs een sluitingsdag in jullie gebouw? 
Herinner je collega's er dan ook aan, dat ze voor hun vakantie hun computers, schermen, printers en eventueel andere toestellen volledig uitzetten. 

 Vermijd ook het sluimerverbruik
 
Zet niet alleen de toestellen uit, vermijd ook sluimerverbruik: het verbruik van toestellen gewoon doordat ze in de stekker zitten (zonder dat ze aan staan). Hebben jullie als energieteam deze toestellen al in kaart gebracht? Dit is een goed moment om dat te doen. Dit grootste energievreters sluit je het liefst iedere avond van het net af met een 'standby killer'. De kerstvakantie is een goed moment om dit te lanceren. 
Tip: eenmaal ingelogd vind je hier de handleidingen van de energiemeters. 


 Andere apparaten

Zijn er dagen dat het kantoor sluit? Ga dan als energieteam aan de slag om ook andere apparaten uit te zetten, of met een timer tijdelijk uit te schakelen. 
We denken aan de (microgolf)oven, de koffiemachine of het koffie-apparaat, eventuele automaten, de plotter, ..


 Gezellig samen werken?
 
Als jullie computers het toelaten, kan je eens in een ander bureau werken: als de werkende collega's zich in enkele bureaus samen zetten, is het niet alleen gezelliger, je kan hierdoor in de lege bureaus de verwarming enkele dagen lager zetten. We suggereren hiervoor  15°C (= thermostatische kraan op 1). 

Vergeet niet om de verwarming de avond voordien (voor je opnieuw in je bureau aan de slag wil) terug op de normale temperatuur te zetten.  Dan is het weer aangenaam terugkomen. 


 Welke verlichting

De kerstperiode is de donkerste periode, die we traditioneel "verlichten" met feestelijke lichtjes. 
Heeft het energieteam al nagegaan hoeveel extra energie die verlichting gebruikt? Mogelijks kunnen jullie alternatieven lanceren, zoals LED-verlichting.
 

Het totale overzicht vind je hier op onze website (zorg er voor dat je bent ingelogd). 
 

 Teamleden toevoegen aan mailinglist energiebespaartips?

Stuur nuttige tips door naar je collega's uit het energieteam.
Vul hier de e-mailadressen in van je collega’s uit het energieteam die de energiebespaartips ook rechtstreeks willen ontvangen.  
 
 
 
 
 

 Save@work is een Europees project ter bevordering van energie-efficiëntie in overheidskantoren in 9 Europese landen. In België doen 20 gebouwen van lokale besturen (gemeentes en OCMW's) in de provincie Vlaams-Brabant mee. Daarnaast doet ook het provinciehuis mee.
 


Arbeid & Milieu, partner voor Save@work in België : www.a-m.be |
Emma.denorme@a-m.be 

Dit project draagt bij aan 
de uitdaging
"Vlaams-Brabant klimaatneutraal"


This email was sent to emma.denorme@a-m.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
A&M · Tweekerkenstraat 47 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp