Copy

Heidi Hautalan viikkokirje 22.-26.2.2016

View this email in your browser

Tällä viikolla:

  • Glyfosaatti on kiellettävä
  • Saudi-Arabiaan vaadittiin asevientikieltoa
  • Laiton pentukauppa halutaan lopettaa
  • TTIPin 12. neuvottelukierros käyntiin Brysselissä

Komissio ei välitä glyfosaatin haitallisuudesta


Komissio on antamassa sille pysyvän myyntiluvan EFSAn positiivisen arvion perusteella. EFSA ei julkista käyttämiään tutkimuksia, jotka ovat teollisuuden, mm. Monsanton laatimia.

Glyfosaatti on maailman suosituimpia rikkakasvien torjunta-aineita. Niitä löytyy kaupan hyllyltä muun muassa nimillä Roundup, Rambo ja Keeper. Valtava suosio perustuu sen tehokkuuteen ja edullisuuteen. Turvallinen se ei kuitenkaan ole.

Se tuhoaa rikkakasvien lisäksi myös hyödyllistä kasvustoa, mikä rajoittaa luonnon monimuotoisuutta. Koska sitä käytetään laajasti kotipuutarhoissa, puistoissa ja maataloudessa, se altistaa niin kuluttajat, maanviljelijät kuin kotieläimetkin. Tutkimukset osoittavat, että glyfosaatti aiheuttaa hormonihäiriöitä ja vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Myyntiluvan jatkosta päätetään todennäköisesti 7.-8. maaliskuuta 2016 jäsenmaiden neuvoston kokouksessa. Glyfosaattiin suhtaudutaan varauksella useissa jäsenmaissa, mutta myyntiluvan hyväksyntään riittää määräenemmistö eli 16 maata. Ranska ja Hollanti ovat jo kieltäneet sen myynnin kotikäyttöön. Toivottavasti Suomi äänestää tässä vastuullisesti.

Lue lisää vihreästä blogista Glyfosaatti on kiellettävä

EU-maille vaaditaan asevientikieltoa Saudi-Arabiaan


Vihreiden vaatimukset puuttua Jemenin ihmisoikeustilanteeseen hyväksyttiin täysistunnossa. Mepit vaativat EU:n laajuista asevientikieltoa Saudi-Arabiaan sen Jemenissä tekemien kansainvälisten ihmisoikeusloukkausten vuoksi. Suurimmat aseviejämaat ovat Iso-Britannia ja Ranska, joiden epäillään rikkovan kansainvälistä ja EU-oikeutta. On olemassa näyttöä, että näistä maista tuotuja aseita on käytetty tuhansien siviilien tappamiseen maaliskuussa 2015 alkaneessa sodassa. EU:n korkeaa edustajaa Mogherinia vaadittiin selvittämään, miten asevientikielto pannaan toimeen.

Lue lisää Stop shelling civilians in Yemen

Lemmikkieläinten laiton kauppa halutaan lopettaa


Laittoman pentukaupan kitkemiseksi mepit vaativat, että jäsenmaissa otetaan käyttöön yhteensopivat lemmikkieläinrekisterit. Tunnistamis- ja rekisteröintijärjestelmät vähentäisivät asiakirjojen väärentämistä ja laitonta kauppaa, auttaisivat selvittämään eläintauteja ja puuttumaan eläinten huonoon kohteluun.

Lue lisää Lemmikkieläinten laittomaan kauppaa puututtava

(HUOM. kuvan koira ei liity laittomaan pentukauppaan.)

TTIPin 12. neuvottelukierros käytiin Brysselissä


TTIP:n 12. neuvottelukierros saatiin tänään, perjantaina päätökseen Brysselissä. Neuvotteluiden tuloksista ei ole vielä tihkunut tietoja, mutta pöydällä olivat kaikkein kuumimmat aiheet: uusittu investointisuoja, sääntely-yhteistyö ja Yhdysvaltojen julkisten hankintojen avaaminen eurooppalaisille yrityksille. Mahdollisuus osallistua Yhdysvaltojen julkisiin hankintoihin tarjoaisi tilaisuuksia myös suomalaisille yrityksille. On kuitenkin syytä  miettiä, missä EU on valmis myöntymään saadakseen sopimuksen mieleisekseen ja nouseeko hinta liian kalliiksi.
 
Lue lisää vihreiden blogista Ding ding! Round 12 - what you need to know
Mepit Erkki Liikasen vieraana Suomen Pankissa
Keskustelun aiheina olivat mm. EKP:n rahapolitiikka ja Suomen Pankin toiminta eurojärjestelmässä, pankkiunionin ja talous- ja rahaliiton kehittäminen ja Venäjän talouden näkymät.
 
Hannan läksiäismaljat
Hanna Harrisonin kuusi kuukautta vierähti toimistomme harjoittelijana ja korvaamattomana osana tiimiä. Heidin aikataulujen ja tapaamisjärjestelyjen lisäksi Hanna avusti Heidiä EU:n itäisen kumppanuuden Euronest-työssä. Toivottavasti parlamenttikokemus poikii Hannalle mielekkään työn Brysselissä tai Helsingissä.
Ensi viikolla:

maanantai:
  • Heidi UM:n kehityspoliittisessa seminaarissa "Lähes puolivuosisataa kehitysmaaliikettä"
tiistai:
  • Heidi Bassoradion #digisaatio-teemakeskustelussa puhumassa tietoturvasta ja verkkoneutraaliudesta. Lisätietoa #digisaatio on täällä!
  • Heidi kommentoijana Eurooppalaisen Suomen Turvallisuuspolitiikka-teemaillassa Suomen edustustossa.
keskiviikko-torstai:
  • vihreiden kehitys- ja ulkoaisiainvaliokuntien kokouksia
perjantai:
  • kansainvälisen naistenpäivän teemaseminaari Eurooppasalissa
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2015 Heidi Hautala, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp