Copy
Kantelnieuws: het beste van Kantelpunt
Is dit bericht niet goed leesbaar voor jou?
Bekijk het in je browser.
Dankzij jouw registratie op Kantelnieuws van Kantelpunt lees jij nu de interessantste posts die ik via verschillende social mediakanalen deelde de voorbije maand.

Veel lees-, reflectie- en kantelplezier,
Ilse Schorrewegen - Kantelaar bij Kantelpunt
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Hallo,

Ik heb de voorbije maand opnieuw een heleboel tips en informatie gevonden en gedeeld over kantelen als individu, als bedrijf en als maatschappij.
Speciaal voor jou bundel ik die in Kantelnieuws.
De feedback die ik kreeg op de vorige nieuwsbrief, hielp me om deze nog beter te maken, maar oordeel vooral zelf en blijf feedback geven.

Kreeg jij dit bericht via iemand anders en wil jij dit soort informatie in de toekomst graag zelf hapklaar in je mailbox ontvangen, dan moet je hier wel even registreren

Denk je dat collega's of vrienden dit ook wel nuttige informatie vinden? Deel dan gerust dit bericht met hen, via de knoppen hierboven.

Lees ze!

Ilse Schorrewegen
Kantelaar bij Kantelpunt
Jij bepaalt de wereld waarin we leven
Jij bepaalt de wereld waarin we leven. 
Hoe ziet jouw wereldbeeld eruit?

Wat kantelde er in oktober 2016?

Gelezen, gezien en gehoord


Noot van de schrijver: Op de rode tekst kan je klikken, dit zijn linken naar meer informatie of de artikels waarnaar ik verwijs.

Strategieconsultant en gewezen kantelklant Pieter Brat oppert in een LinkedIn-post dat heel wat ondernemers liggen te slapen in de hangmat van hun bedrijf. Ik vrees dat hij gelijk heeft. Mensen voelen zich immers meer op hun gemak met oude problemen, dan met nieuwe oplossingen, dixit John Maxwell.

Bij ING hebben ze dat in ieder geval geweten voorbije maand...

Net op de dag dat zij hun grootschalige ontslagronde aankondigden, interviewde Mischa Verheijden mij over de emotionele kant van transformatie die in onze maatschappij te weinig aandacht krijgt.

 Emoties liepen overigens wel hoog op n.a.v het ING-verhaal: kunstenaars bemoeiden zich met het debat. Zij zijn het gewoon om in de budgettaire klappen te delen.

Een mens zou denken dat het kantelpunt dan toch wel langzamerhand bereikt is in onze economie, als je de cijfers leest waarvan Geert Degrande - schrijver van het boek Ze maken ons kapot in zijn LI-post 'Moeder, waarom werken wij?' melding maakt: 
 • 381,246 Belgen langer dan een jaar ziek (11,000 meer dan vorig jaar)
 • Stijging aantal langdurig zieken: 7%
 • Factuur voor de sociale zekerheid in 2016: geschat boven de 5 miljard!
Er zijn dus steeds meer mensen die geld moeten krijgen van een steeds kleinere groep middenklassers die de hele samenleving draaiende moeten houden. En dan schrijft Jonathan Holslag dat die middenklasse gaat verdwijnen. Hoe moet het dan verder? Dat schrijft hij gelukkig ook, in zijn Vlaams kanteldroomscenario

Maar...niet getreurd. De overheid zit niet stil: Vlaams minister van werk lanceert in samenspraak met VOKA, UNIZO en VDAB tewerkstellingsinitiatieven met focus op talent. Mooi zo.
Nu alleen nog het eigen HR-beleid eens kritisch onder de loep nemen om geloofwaardig over te komen. Wanneer stopt onze overheid eens met diploma's de belangrijkste parameter te vinden om iemand geschikt te bevinden voor een job of een loonschaal bijvoorbeeld?

Enfin, ondertussen lanceert het Europees Sociaal Fonds subsidies voor opleidingen in bedrijven, voor het introduceren van een duurzaam loopbaanbeleid en voor 'anders organiseren'. Uit ervaring weet ik dat zo'n subsidies vooral KMO's een duwtje kunnen geven om te kantelen richting waarderende organisatiecultuur. Wie er graag meer wil over weten, kan bij mij terecht.

 

Over modellen & methodologieën

 
Vorige maand deelde ik een artikel over o.a. het Tealmodel dat in het boek Reinventing organisations van Fréderic Laloux aan bod komt. Een beetje kritisch mens heeft ook oog voor de Evidence based blik op dit gegeven. Die maakt net geen brandhout van het model...
Zonder dieper in te gaan op wie nu gelijk heeft, vind ik de vraag: 'wat maakt dat dit boek zoveel losmaakt bij mensen, zowel voor-als tegenstanders?' veel interessanter...

 


Eigen nieuws


Kennismaken met loopbaanbegeleiding  op maat van kenniswerkers kan opnieuw. In kleine, veilige groep van maximum 8 personen faciliteer ik een workshop op woensdagavond 16/11/2016 tussen 20:00-22:00 uur, in ontmoetingscentrum Het Looks te Lier. Zo kunnen mensen kennis maken met mijn aanpak en voelen of er een klik is met mij als coach.

Ken jij iemand in je vriendenkring of op je werk die baat kan hebben bij levensloopbaanbegeleiding, betaald met of zonder loopbaancheques? Bezorg hem/haar dan vooral deze link: http://www.kantel.be/evenement/.

Dank je wel!

Benieuwd naar ervaringen van andere klanten? HIer lees je wat tevreden klanten vertellen.

Vraag en antwoord


VRAAG:

Hoe bereid ik me best voor op de vraag hoeveel ik graag verdien?
Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook tijdens een evaluatiegesprek?

ANTWOORD:
 • Doe een benchmarkstudie - Salariskompas van Vacature en Jobat's Loonwijzer zijn je vrienden
 • Zorg ervoor dat je weet hoeveel jij nodig hebt om een fijn leven te kunnen leiden: beheer je huishoudbudget + je spaarbudget, best samen met je partner. Excel of een ander rekenprogramma is hier je vriend 
 • Toets eens af bij jezelf wat jij als een fijne, stimulerende waardering ervaart.
Denk daarbij breder dan enkel loon
 • opleidingsmogelijkheden 
 • flexibele werkmogelijkheden (tijds-en/of plaatsonafhankelijk werken) 
 • (gezond) bedrijfsrestaurant 
 • kinderkribbe, was/strijkdienst
zijn fijn, MAAR neem OOK deze in overweging:
 • werk doen dat aansluit bij waarden die jij belangrijk vindt in het leven, geeft zoveel meer voldoening; is dat het geval?
 • het mogen werken met state of the art materiaal of de keuze hebben je eigen materiaal te mogen kiezen (Bring your own device) kan veel frustratie vermijden
 • in lichte, gezonde, mooi ingerichte gebouwen werken is belangrijk voor wie schoonheid of gezondheid hoog in het vaandel draagt
 • met de fiets naar het werk kunnen gaan, of vlakbij openbaar vervoer zitten waardoor je files vermijdt spaart tijd en geld in de fitness
 • mogelijkheden om loopbaanonderbreking te nemen, je carrière te kunnen aanpassen in functie van de fase in je leven zijn heel fijn
 • kansen krijgen om heel breed inzetbaar te zijn als generalist (eerder mogelijk in KMO) is fantastisch voor de creatieve generalisten onder ons
 • toekomstperspectief aangeboden te krijgen, in het kader van loopbaanmanagement of talentmanagement is mooi meegenomen; weinig werkgevers zijn daar al klaar voor, dus als jij er zo eentje hebt gevonden: koesteren!
Zorg dus dat je voorbereid bent wanneer je de vraag krijgt! Maak je huiswerk. En maak dat idealiter op een moment waarop je helemaal niet uitkijkt naar ander werk...
Heb je hier toch wat professionele hulp bij nodig? Een goede loopbaancoach helpt...
Als Kantelaar bouw ik met Kantelpunt actief mee aan een bezielde maatschappij waarin ieder indivdu zich gewaardeerd voelt omwille van zijn of haar unieke bijdrage.
Want wie zich gewaardeerd voelt, overstijgt zichzelf.

Bevlogen & betrokken medewerkers is waar mensgerichte, duurzame organisaties nood aan hebben. Bedrijven help ik daarom kantelen naar een waarderende organisatiecultuur waarin bevlogen medewerkers het beste van zichzelf kunnen, mogen en willen geven. 


 
 
Volg Kantelpunt via social media  door in de knoppenrij hieronder het medium van je keuze aan te klikken...

Kreeg jij deze mail via iemand anders en wil jij hem in de toekomst graag rechtstreeks in je mailbox?
Schrijf je dan via deze link in op Kantelnieuws. 
Copyright © 2016 Kantelpunt, Alle rechten voorbehouden.


Wil je iets veranderen aan je inschrijving op deze berichten?
Update hier je voorkeuren of schrijf je hier uit

Email Marketing Powered by Mailchimp