Copy
Kantelnieuws augustus 2018
Zie je geen afbeeldingen? Klik dan hier.
Dit bericht bekijk je best op PC, 
in je browser.
Als smartphonegebruiker kan je door je beeld te pinchen je leeservaring optimaliseren. 
Share
Tweet
Forward
+1
Share

# KANTELwelkom


Dag,

De natuur verplichte ons de voorbije maanden tot vertragen en lummelen. Dat vond ik - los van de zorgen die ik me maak over de klimaatopwarming - heel deugddoend. We hebben immers nood aan meer niks doen en lummelen, het hele jaar door, ons leven lang.

Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology) stelt in dit artikel in NRC dat "als we ons niet realiseren dat niksen en lummelen een essentieel element is van goed en gezond functioneren ons gevoel van identiteit minder zal worden. Het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt, is afhankelijk van stille reflectie".

Niet zozeer 'doen', maar eerder 'zijn'.
Stilstaan is dus toch niet gelijk aan achteruitgaan...

"Hele landen verliezen dat gevoel van identiteit en hun gevoel van de waarden waarvoor ze staan. Ik denk dat dat komt omdat we veel te weinig tijd nemen om rustig te reflecteren" zegt hij nog.

Verfrissende kijk vind ik dat. Tweetende politici kunnen er misschien iets uit leren in tijden van nakende verkiezingen en hyperpolarisering... In plaats van elkaar te overroepen en in hokjes te stoppen - ik versus de ander - kunnen we ook even halt houden, elkaar volgende vragen stellen en vol verwondering luisteren naar het antwoord van de ander:
 • Wat vind jij belangrijk in het leven?
 • Op welk soort leven wil jij terugkijken?
 • Wat betekent 'succes' voor jou?
 • Hoe vul jij 'gelukkig zijn' in?
 • En hoe past jouw huidige professionele invulling daarin?
Niet toevallig het type vragen dat uitgebreid aan bod komt tijdens levensloopbaancoachingstrajecten van Kantelpunt.

En daarom kan je - behalve voor volledige coachingstrajecten van 4, 6, 8 en 12 uur die je al dan niet kan betalen met loopbaancheques - tegenwoordig ook bij mij terecht voor losse klankbordgesprekken over dat soort fijne onderwerpen. 
Een uitstekende investering in jezelf, in me-time, want zeg nu zelf: 
 • met hoeveel andere mensen kan jij een diepgaand gesprek over je werk en de uitdagingen in je dagelijks leven voeren zonder je een zeur te voelen?
 • hoe vaak voel jij je echt gehoord in plaats van beoordeeld?
 • welke andere professional maakt er nog 2 uur tijd en ruimte om echt naar jouw verhaal te luisteren?
Dus: heb jij nood aan een klankbord, komt gerust langs - na afspraak - in mijn gloednieuwe luisterkamer op de Benedenbaan 26 in Lier.

In tussentijd: doe jezelf een plezier, hou de rust van de zomer zo lang mogelijk vast, lummel er geregeld op los, ook nu de temperaturen weer dalen...

Van harte,

Ilse Schorrewegen
Kantelaar bij Kantelpunt
 
Ja, me 2 uur 'gehoord voelen' klinkt als muziek in mijn oren... Bezorg mij meer info

# KANTELinspiratie


Gelezen...


Dit artikel over agressie op de trein triggerde me om vele redenen, maar toch vooral om deze quote:

"Het degelijk opleiden en ondersteunen van je treinbegeleiders, de ‘visitekaartjes’ van je bedrijf, zou echter een must moeten zijn in de strijd tegen agressie. Ook reizigers zijn gebaat bij goed opgeleide en degelijk ondersteunde treinbegeleiders."

Investeren in medewerkers - hier heel terecht de visitekaartjes van een bedrijf genoemd - garandeert inderdaad opbrengst, in de vorm van tevredener klanten. Dat besef blijkt nog steeds bij te weinig managers doorgedrongen. Een gemiddelde manager investeert tegenwoordig vlot in meer technologie - bewegingsdetectie, gezichtsherkenning, irisscans, hoe meer toeters en bellen hoe liever - maar investeren in het aanleren van een vaardigheid zoals 'bemiddelen, luisteren of conflicthantering', ho maar:
 
"Conflicthantering, net als omgaan met diversiteit, kan enorm helpen om te voorkomen dat een situatie escaleert. Niettemin vinden we daar weinig sporen van in de opleiding. In 2014 nog, verklaart minister Magnette dat sinds 2001 slechts 18% van de begeleiders een opleiding conflicthantering kreeg. Het afhandelen van conflicten wordt daardoor afhankelijk van de persoonlijke skills van de begeleider. Nochtans geeft 75% van die begeleiders aan de ‘mondigheid van de reizigers’ als een obstakel te ervaren. Dit geeft regelmatig problemen."

Was jij ooit getuige - of slachtoffer - van agressie eender waar, dan weet je wat de impact is, op alle betrokkenen. Vraag maar 'ns aan leerkrachten, verzorgenden, juweliers, medewerkers van een klantendienst etc...hoe zij agressie in hun werk ervaren en welke impact dat heeft op hun algemeen veiligheidsgevoel, ook privé. 

Daarom ben ik zo'n fan van Verbindende Communicatie, of geweldloze communicatie. Deze principes liggen heel bewust aan de basis van mijn manier van werken rond conflicten, rond piekergedrag en rond omgaan met je emoties, op de werkvloer of elders.  Het mooie ervan is dat het een levenswijze wordt voor wie er kennis mee maakt: 
 1. blijf weg uit het oordeel of het verwijt, hou je bij waarneming
 2. benoem hoe je je voelt bij die situatie
 3. verduidelijk de behoefte die (niet) vervuld is
 4. formuleer een verzoek dat er toe bijdraagt de onvervulde behoefte in te vullen en doe dat op constructieve wijze, maak duidelijk wat je wél wil
Deze wijze van communiceren past heel mooi bij hoe ik als Kantelaar - net even anders - werk. Ze vormen een toprecept om op een andere manier met agressie om te gaan en deze - ultiem - te vermijden.
Wil jij er graag meer over weten, ga dan 'ns kijken bij Walk your talk of Human Matters: beide organisaties bieden goede opleidingen aan. Hinthint @ de NBMS ;-).
 


 
 • Vind jij kennis ontwikkelen, zelfontplooiing, groeien als persoon belangrijk?
 • Omring jij je graag met andere deskundigen en word je zelf graag als deskundig omschreven?
 • Slaag jij er niet of moeilijk in om je werkgever ervan te overtuigen in jouw ontwikkeling te investeren?
Wat of wie weerhoud je dan om in jezelf te investeren? Opleidingen genoeg te vinden tegenwoordig, kijk maar 'ns bij initiatieven als Background Educations, Syntra, VDAB opleidingen, alle hogescholen en universiteiten of de evenementen op je FB-pagina: heel veel mensen delen hun kennis tegenwoordig, heel laagdrempelig.

Hoe wil jij je werkgever overtuigen van jouw waarde, als jij jezelf niet eens waardevol genoeg vindt om in te investeren? Als jij anderen hun prioriteiten blijft voorrang geven op die van jou? Als jij jouw tijd blijft inruilen tegen iets wat voor jou minder prioriteit heeft? Hoe kan je ooit uit een slachtofferrol geraken zolang jij je als Calimero blijft gedragen?

Deze boodschap kan hard overkomen, maar ze biedt net ontzettend veel perspectief...

Uiteraard vind ik dat voorzien in jouw groei een gedeelde verantwoordelijkheid is van jou én je werkgever als je werkt als werknemer.
Maar ALS jij weinig impact hebt op het gedrag van de andere partij, dan heb je nog altijd héél veel impact op je eigen gedrag, op hoe jij omgaat met die situatie. Ga jij ermee om als slachtoffer, of als assertief persoon?

Gebruik jouw impact wijs...
 
Ja, ik heb nood aan zelfontplooiing, ik wil wel in mezelf investeren! Contacteer mij aub
Bovenstaand filmpje van een neurobioloog legt netjes uit waarom ik zo'n promotor ben van meer lummelen en niks doen. Liefst voor het te laat is en jij opbrandt...

Een signaal dat we niet kunnen negeren, is immers dat van maatschappelijke burn-out waarover Pascal Chabot een interessant boek schreef.
Wij zijn volgens hem de erfgenamen van maximalisatie. Want als de medicijnen niet snel genoeg werken, als iemand niet snel genoeg antwoordt op een bericht, dan zijn we gefrustreerd en vervloeken we de traagheid.

Herkenbaar? Auch...
Kantelen die handel.

PS: zelf werk ik met Kantelpunt rond het voorkomen van burn-out. Voor professionele begeleiding TIJDENS burn-out heb ik heel fijne experten in mijn netwerk waar ik je graag naar doorverwijs. Vraag er mij gerust naar
Niet exact 'lummelen', maar alvast toch 'vertragen' doen we als we een boek lezen.

Zal ik 'ns een heel fijn lijstje met maar liefst 80 boeken rond persoonlijke groei met jou delen? Ze zijn Engelstalig, maar heel veel van de boeken bestaan ook in het Nederlands.

Laat jij mij weten welke jouw favoriet is?  Voor meer boekentips kan je overigens altijd op mijn eigen blogpagina terecht...Lees ze,
Lummel ze
en wees vooral LIEF voor jezelf.
Als kantelaar bij Kantelpunt
bouw ik actief mee aan
een bezielde maatschappij 
waarin ieder individu zich gewaardeerd voelt omwille van zijn of haar unieke bijdrage.

Want wie zich gewaardeerd voelt, overstijgt zichzelf & 
bevlogen & betrokken medemensen is waar onze maatschappij - die op vele fronten op een kantelpunt staat - nood heeft.

Blij dat ik jou mag inspireren!

Ilse Schorrewegen
Wil jij vaker kantelinspiratie te zien krijgen, volg Kantelpunt dan via het medium van jouw keuze:
Copyright © 2018 Kantelpunt, Alle rechten voorbehouden.


Kreeg jij deze nieuwsbrief doorgestuurd? Super!
Registreer je hier en ontvang hem in de toekomst in jouw eigen mailbox.

Voelt Kantelnieuws lezen voor jou niet meer waardevol en
wil je iets veranderen aan je inschrijving op deze berichten?
Pas hier je voorkeuren aan of schrijf je hier uit.

Jammer je te zien vertrekken, fijn dat ik je mocht inspireren, het ga je goed...

Email Marketing Powered by Mailchimp