Copy
Kantelnieuws maart 2017
Is dit bericht niet goed leesbaar voor jou?
Bekijk het in je browser.
Maar wat als het gras nu wél eens groener is aan de overkant?
Dan zou het jammer zijn om die overkant niet te gaan exploreren, toch?

Kantelnieuws maart 2017

TIP: op rode tekst kan je klikken, dit zijn linken waarnaar de tekst verwijst
Zie jij geen beelden in dit bericht? Vink de optie 'afbeeldingen weergeven' dan aan op jouw toestel om je beleving te verbeteren.

Share
Tweet
Forward
+1
Share
Hallo,

Fijn dat jij je bij het begin van de lente laat inspireren over de kracht van een kantelpunt.
NU is een topmoment om grote schoonmaak te houden: in je huis, in je hoofd en je hart. Tijd om te 'ventileren' ook: lucht geven aan wat is en ruimte maken voor wat nog kan komen... 

Kreeg jij dit bericht via iemand anders en wil jij dit soort informatie in de toekomst graag zelf maandelijks in je mailbox ontvangen, dan moet je hier wel even registreren

Denk je dat collega's of vrienden - of je baas - deze informatie ook zouden moeten krijgen? Deel dan gerust deze versie van kantelnieuws met hen, via de knoppen hierboven.

Jouw feedback is welkom op ilse@kantelpunt.be

Geniet van de lentekriebels, groen gras inclusief ;-) !

Ilse Schorrewegen
Kantelaar bij Kantelpunt

Kantelen als individu

Ben je op zoek naar meer diepgang in je persoonlijk leven?

Welke studierichting kiezen?


Een vraag die menig ouder en jongere bezig houdt rond deze tijd van het jaar. Want natuurlijk is die studiekeuze erg bepalend voor het werkplezier tijdens de rest van ons leven...

In De Standaard verscheen deze maand dit overzicht: (als jij geen beeld ziet, vink dan de mogelijkheid aan om beelden te tonen in je mailprogramma)

Moet jij hieruit concluderen dat je niet moet kiezen voor richtingen met het minste kans op werk?

Mijn inziens allerminst. Dat inzicht baseer ik op wat ik hoor van klanten die op latere leeftijd met loopbaanuitdagingen naar mijn praktijk komen, om te kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening schenkt.

Heel vaak krijg ik te horen 'had ik deze zelfkennis maar gehad toen ik jonger was, dan had ik een andere studiekeuze gemaakt!'...

Ik schreef er dit blogartikel over waarin ik een warme oproep doe 
om te kiezen vanuit een positieve drijfveer:
 • waar gaat jouw hart sneller van kloppen? 
 • welke talenten heb jij?
 • hoe kan je die talenten met zo weinig mogelijk moeite vertalen in competenties die horen bij een bepaalde job? 
Ga op onderzoek naar wat jou - of jouw kind - energie geeft. Vergaar inzicht in hoe je brein bij voorkeur werkt: iemand met een voorliefde voor creatieve of mensgerichte denkprocessen, zal zich super voelen in een job die aansluit bij die voorkeur, maar zal weinig voldoening halen uit een job die veel lineair denken verwacht. Niet meteen het gedroomde profiel voor een job als jurist, ingenieur, wetenschapper of IT-er dus...

Als levensloopbaancoach werk ik met een vragenlijst die inzicht geeft in mensen hun unieke breinvoorkeur. Die voorkeur is overigens niet altijd zwart-wit. En het is niet omdat je iets goed kan, dat je het ook graag doet, er bestaat ook zoiets als 'aangeleerde vaardigheden': die geven geen energie op lange termijn. 
Op basis van de testresultaten en gesprekken die ik voorafgaand aan de test voer, bekijk ik samen met de klant in welke context hij of zij op lange termijn met het meeste energie door het leven zal blijven gaan.  Want daar draait het toch om: je wil toch zoveel mogelijk energie halen uit je professionele bezigheden? Je wil toch dat jouw professionele missie zo dicht mogelijk aansluit bij jouw interne missie, bij wat jij met jouw leven wil doen, wat jij als mens wil bereiken? Idealiter ook op een manier die aansluit bij jouw persoonlijk waardenkader: je wil je goed voelen in de werkomgeving waarin je terecht komt.

Wil je meer informatie over die test, hetzij om een studiekeuze te bepalen, hetzij om zicht te krijgen op jouw unieke breinvoorkeur? Stel ze me, gebruik de knop hieronder:
Bezorg mij vrijblijvend meer info over inzicht in breinvoorkeur en hulp bij studiekeuze

Vraag en antwoord


In deze rubriek deel ik vragen van kantelklanten met jou.


Vraag:


Ik ben op zoek naar meer intellectuele uitdaging, heb nood aan kennis, zelfontplooiing. Voltijds studeren aan een unief lukt mij echter niet, in combinatie met een job en een gezin. Mijn werkgever investeert maar met mondjesmaat in mijn persoonlijke ontwikkeling.
Wat kan er wel? Wat kan ik zelf ondernemen?


Antwoord:


Voor jou biedt Background Educations, academische opleidingen voor mensen met weinig tijd, mogelijk de uitkomst: je hoeft geen examens af te leggen, kan terecht in Mechelen, Gent, Antwerpen en Aalst bij 200 decenten van 10 universiteiten.

Hun volledig aanbod lees je hier. Nam jij al deel aan één van hun opleidingen, of ben je dat van plan? Laat me weten hoe je ze hebt ervaren!

Ben je op zoek naar meer adressen van onderwijsinstellingen, klik dan hier. Vergeet de goede oude VDAB ook niet en denk aan Syntra volwassenonderwijs als je meer praktijkgerichte opleidingen zoekt.
Realiseer je ook dat je tegenwoordig zowat alles online kan leren: check https://www.edx.org/ of Open University maar eens. Je hoeft je deur dus niet eens meer uit om slimmer te worden.

Wil jij eerder je creativiteit aanboren? Check dan de lokale academies, of organisaties als Wisper: daar kan je zelfs tijdens de zomerweken terecht: geen excuses meer!

Eigen nieuws


Kennismaken met levensloopbaanbegeleiding, zonder meteen in een coachingstraject te stappen: het kan en het kost €20!
 • Wil jij zelf graag kennismaken met de aanpak van een kantelaar die net even anders is?
 • Ken je iemand anders die nood heeft aan levensloopbaanbegeleiding, maar die de stap moeilijk durft te zetten? Moedig hem of haar dan aan om kennis te komen maken...
Kom proeven van kantelen en vermijd burn-outWelkom op één van de volgende kennismakingssessies die dit voorjaar gepland zijn:
 • dinsdag 18 april 2017
 • woensdag 24 mei 2017
 • woensdag 21 juni 2017
Telkens van 20:00 - 22:00 uur, in Ontmoetingscentrum Het Looks te Lier.
In kleine, veilige groep van maximum 8 deelnemers ga ik aan de slag met de instrumenten die tijdens individuele trajecten ingezet worden: zo kan je meteen ondervinden of deze aanpak jou ligt en of je een klik voelt met mij als persoon.

Ken jij anderen die interesse kunnen hebben? Mail deze link naar hen: http://www.kantel.be/evenement/. Waarvoor dank!
 
Meer info lezen over en inschrijven op een kennismakingssessie

Kantelen op het werk

 

Heb je nood aan meer bevlogenheid op het werk?
 

 

Lezenswaardig...


Als Kantelaar haal ik mijn mosterd ook ergens vandaag: naast de ervaring die ik de voorbije 25 jaar opdeed als professional in verschillende rollen en sectoren, hou ik mezelf graag scherp door managementboeken te lezen die gaan over anders ondernemen en organiseren.

Momenteel lees ik onder andere in het boek dat organisatiecoach Philippe Bailleur schreef over en met de gelijknamige titel trauma in organisaties. In plaats van er zelf een boekbespreking over te maken, verwijs ik graag naar deze boekbespreking die je meteen een goed beeld geeft van het boek.  
Pittig detail: het stijgend aantal burn-out gevallen in organisaties is een mogelijke aanleiding om dit thema verder te verkennen. Meer en meer mensen worden zich immers bewust van het feit dat de kenmerken van een post traumatische stress-stoornis bijzonder hard lijken op die van een burn-out.
En daar begint dan vaak het pingpongspel tussen individu en organisatie: wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor dat vroegtijdig opbranden?
Als je het mij als Kantelaar vraagt: alle betrokkenen zijn verantwoordelijk. Burn-out en alle afgeleiden - bore-out en burn-in of presenteïsme - is iets dat zowel op individueel als op organisatievlak moet aangepakt worden. Daarom ben ik ook voorstander van een integraalaanpak:
 • zowel de persoon die uitvalt
 • als de collega's
 • als de leidinggevende(n) van die persoon
moeten betrokken worden.
Idealiter wordt er gewerkt aan preventie, aan begeleiding tijdens de uitval en aan het vermijden van herval van zodra de persoon terug is gekeerd.

Ik vind dit een bijzonder boeiend boek en lees het al even graag als Philippe's voorgaand boek Architect van je organisatie. Allebei aanraders voor wie graag een waarderende organisatiecultuur wil neerzetten waarin medewerkers het beste van zichzelf kunnen, willen en mogen geven.
 • Wil je graag met mij sparren over de begeleiding van mensen met burn-out in jouw bedrijf?
 • Vraag je je af hoe je je hier als leidinggevende of als werknemer preventief kan tegen wapenen?
 • Zijn er al mensen uitgevallen en is het voor de achterblijvers heel moeilijk, hebben zij extra zorg nodig?
 • Vraag jij je af hoe je moet - of mag - omgaan met mensen die gedurende lange tijd uit zijn met burn-out? En hoe je ze best reïntegreert?
Ik begeleid je er graag bij.
 
Contacteer me met jouw vraag over burn-out: preventie, begeleiding en reïntegratie

Kantelen als maatschappij


Wil jij meer impact in de maatschappij?
Als kantelaar laat ik me graag inspireren door gelijkgestemden, andere friskijkers en omdenkers die geloven dat we wél een impact hebben op onze maatschappij die op een kantelpunt staat,
maar even graag laat ik me uitdagen door andersgestemden.
Fijne initiatieven die op mijn pad komen, dingen die me opvallen in het maatschappelijk debat, deel ik met jou.
Voel je vrij om mij op jouw beurt te inspireren met boeiende informatie.
 


Pittig debat over het voorwoord van VUB politicoloog en opiniemaker Jonathan Holslag in een nog te verschijnen boek van Tom Van Grieken (Vlaams Belang)


In de vorige editie van Kantelnieuws maakte ik promotie voor een essay van Jonathan Holslag.
Toen ik deze maand las dat hij een voorwoord had geschreven in een nog te verschijnen boek van een Vlaams Belang-politicus, verslikte ik mij even want van een politicoloog verwacht ik politieke neutraliteit.
Dat verslikken duurde niet lang echter, want toen ik het voorwoord las - en dat moet je echt doen voor je je eigen mening vormt - werd mij duidelijk waarom hij dat voorwoord schreef. De professor vindt het zijn rol als public servant om mee het debat te voeren, met alle partijen in onze democratie. Zo communiceerde hij er ook over in De Morgen: "rond ideeën mag je geen hek zetten."

Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg. Het is maar de vraag of het straal negeren van de emoties en bezorgdheden van mensen - zoals zij die in Amerika op Trump stemden - een zinvolle strategie is om het tij in onze maatschappij te keren...
En toch bleek in deze discussie maar weer eens hoe moeilijk het is om kwaad niet met meer kwaad te bestrijden.

Er ontstond een wel heel pittig debat, waarvan ik hier - chronologisch - enkele elementen citeer: Wat ik zo prachtig vind aan de manier waarop Jonathan communiceert, is zijn kwetsbaarheid en oog voor nuance. Kijk in punt 5: 'naar de perceptie toe, weet ik het niet zeker'. Heerlijk vind ik dat, intellectuelen die durven erkennen dat zij het ook niet zeker weten. Durfden wat meer mensen maar dergelijke kwetsbaarheid tonen, uit het zwart-wit denken stappen en minder toegeven aan hun eigen ego dat naarstig op zoek gaat naar 'het eigen grote gelijk'. Zichzelf of minstens het eigen gedrag in vraag durven stellen, is volgens mij een belangrijke voorwaarde voor wijsheid. Heel mooi vind ik het hoe deze man - die volgens wat verscheen in de media echt behoorlijk onder vuur lag - op zo'n zalvende toon blijft verbinding maken en opnieuw genuanceerd aangeeft dat hij voorlopig bij zijn beslissing blijft. Voortschrijdend inzicht is immers iets moois en enkel een gek verandert nooit van gedachte...

Dit is voor mij een fraai voorbeeld van hoe je (belangen)conflicten constructief en respectvol kan ontmijnen. 'Be the change you want to see' past deze professor prachtig toe. 

Je kan het eens zijn om het niet met elkaar eens te zijn in een dialoog of debat. De manier waarop je daarover communiceert, de toon die je daarbij hanteert, is echter van fundamenteel belang en daar zie ik het heel vaak fout lopen. Spelen op de man ipv op de bal, levert geen fraai spel. Verwijten, vooroordelen: ze dragen niet bij tot verbinding maken. 
Blij om een rolmodel te hebben dat toont hoe het anders kan!

Niet toevallig lees ik ook in maart in Filosofie magazine een artikel over hoe er meer vertrouwen kan ontstaan tussen groepen die elkaar wantrouwen. Wat blijkt?

Argumenten en feiten dragen niet bij tot meer vertrouwen, integendeel. Wanneer mensen elkaar wantrouwen en ze verwachten gewantrouwd te worden, luisteren ze meestal slecht en verharden ze in hun eigen standpunt.

Samenwerken aan een gezamenlijk doel met leden van een gewantrouwde groep, blijkt beter te werken, zeker als iedereen een gelijke status heeft tijdens het samenwerken.
Tijdens dat contact elkaars verhaal onbevooroordeeld samenvatten, werkt ook heel krachtig: mensen voelen zich gehoord dan. 'Zich gehoord voelen' betekent overigens niet 'gelijk krijgen'. En vergis je niet: dat is niet makkelijk, de visie van iemand anders samenvatten, vooral niet als het niet jouw visie is...
 

Wat valt hieruit te leren?
 

Contact maken is belangrijk voor meer vertrouwen tussen mensen en het helpt als de minst bevoorrechte groep - bv een partij waarrond een cordon werd opgetrokken - zich gehoord voelt door de 'bevoorrechte groep' - bv een vooraanstaand opiniemaker en politicoloog. 

Als meer mensen contact zouden willen maken met andere mensen, los van religieuze, politieke, culturele of andere overtuigingen, puur op basis van het feit dat ze 'medemens' zijn: zouden we dan met meer begrip voor elkaar kunnen samen leven?

Zouden we dan vlotter kunnen kantelen naar een bezielde maatschappij waarin ieder individu zich gewaardeerd voelt, omwille van zijn of haar unieke bijdrage, meteen mijn missie

Ik ben alvast benieuwd wat jij er van vindt...Laat het mij vooral weten.
Als Kantelaar bouw ik met Kantelpunt actief mee aan een bezielde maatschappij waarin ieder individu zich gewaardeerd voelt omwille van zijn of haar unieke bijdrage.

Want wie zich gewaardeerd voelt, overstijgt zichzelf &
bevlogen & betrokken medemensen is waar bedrijven & onze maatschappij nood aan heeft.

Bedrijven inspireer ik daarom om te kantelen naar een waarderende organisatiecultuur waarin bevlogen medewerkers het beste van zichzelf kunnen, mogen en willen geven. 

Creatieve, mature kenniswerkers help ik via levensloopbaanbegeleiding om hun talenten helder te krijgen zodat ze voor zichzelf een optimale werkcontext kunnen opzoeken of creëren, zonder het risico vroegtijdig op te branden.
Toch opgebrand? Dan help ik je graag kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening schenkt en minder energie kost zodat het risico op herval drastisch verkleint. 

 
 
Volg Kantelpunt via social media  door in de knoppenrij hieronder het medium van je keuze aan te klikken...

Kreeg jij deze mail via iemand anders en wil jij hem in de toekomst graag rechtstreeks in je mailbox?
Schrijf je dan via deze link in op Kantelnieuws. 
Copyright © 2017 Kantelpunt, Alle rechten voorbehouden.


Wil je iets veranderen aan je inschrijving op deze berichten?
Update hier je voorkeuren of schrijf je hier uit

Email Marketing Powered by Mailchimp