Copy
Kantelnieuws 26/09/2018
Levenskunst, kan je dat leren?

Zie jij geen afbeeldingen? Klik dan hier.
Dit bericht bekijk je best op PC, 
in je browser.
Als smartphonegebruiker kan je door je beeld te pinchen je leeservaring optimaliseren. 
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Dag <<Voornaam>>,

September is traditioneel de maand van 'terug naar school', van 'leren'.
Zo ook voor Dirk en da's bijzonder want hij is 50 en start een bacheloropleiding Logistiek na een prachtige carrière als topverkoper. Lees hier zijn verhaal in zijn eigen woorden, op zijn blog.
 

Leren...daar krijgt een mens toch nooit genoeg van?
Kanttekening daarbij is dat wanneer je op je leerhonger blijft zitten, dit ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Niet mee blijven zitten dus: stillen die honger! Verderop vertel ik je hoe.
 

Voor jou is september misschien een maand waarin je je (vrijwilligers)werk opnieuw opneemt, na een welverdiende vakantie? Dan hoop ik dat je weet dat je sinds 15 juli 2018 onder bepaalde voorwaarden tot 6.130 euro per jaar mag bijverdienen zonder dat jij daarop belastingen of sociale bijdragen hoeft betalen? Scheelt toch weer een slok op de borrel...geld dat je kan investeren in persoonlijke groei!

Dank dat ik je mag inspireren, geniet van de indian summer.

Ilse Schorrewegen
Kantelaar bij Kantelpunt

Wat als jouw honger naar kennis dringend gestild wil worden?


Kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening schenkt, kan niet zonder de waarden die jij belangrijk vindt in je werk en je leven in kaart te brengen. Dat zou er zo kunnen uit zien:De legger van deze kaartjes, kwam erachter dat hij op z'n honger zat op dit vlak bij zijn huidige werkgever. Hij miste intellectuele uitdaging op zijn werk.

Vergis je niet: zo'n situatie kan leiden tot dezelfde fysieke klachten die een burn-out met zich meebrengt. Alleen heet het dan bore-out, daar schreef Frouke Vermeulen een interessant boek over.

In deze situatie kan je 2 dingen doen:
 

1. Ga de dialoog aan met je werkgever rond jouw behoefte aan zelfontplooiing

  • Bestaat er een gids met opleidingen die je kan volgen in jouw organisatie? Raadpleeg die en vraag opleiding aan. In veel bedrijven moet je die vraag zelf lanceren, brengt men het niet op een presenteerblaadje. Praat erover met je leidinggevende en/of met iemand van de personeelsdienst en benadruk waarom het relevant is voor de organisatie dat jij wil groeien als individu. Hou je niet in om voor te stellen om aansluitend aan je opleiding zelf een workshop te geven aan naaste collega's: zo plukt iedereen mee de vruchten van jouw opleiding én jij krijgt meteen de kans om met het geleerde aan de slag te gaan.
  • Is er iemand van een departement Learning en Development - meestal onder de vleugels van de personeelsdienst - die je kan ondersteunen? Durf de vraag stellen, zij zullen je graag helpen en mogelijk zelfs een opleidingsplan voorstellen. Ik ken bedrijven die medewerkers een budget van €3000 netto/ jaar geven, vrij te besteden: die bedrijven hebben héél goed begrepen dat investeren in medewerkers loont op vlak van retentie: je beste mensen kunnen behouden, is goud waard in tijden van schaarste aan kandidaten.
  • In paritair comité 218 voor de bedienden ondersteunt CEVORA je werkgever door het aanbieden van gratis opleidingen. Jij kan zelfs extra centen verdienen door opleiding op zaterdag te volgen. Maar ook in andere sectoren loont het de moeite contact op te nemen met je sectorfonds.
  • Als je gesyndiceerd bent, wil je vakbondsafgevaardigde nog wel eens een bron van informatie zijn over mogelijke opleidingen...
  • Denk breder dan klassikale opleiding: wat met mentoraat, je laten begeleiden door een meer ervaren persoon 'on the job'?
  • Wat met online leren of webleren? Blended learning? Kan je ook deels thuis doen, dat maakt het voor veel werkgevers interessant omdat ze je dan minder lang moeten 'missen'. 
  • Is coaching een optie? Kies dan een goede coach, iemand die echt bij jou past.
  • Als je graag leest, kan je ook uit boeken leren. Hoe lang is het geleden dat jij nog eens bewust tijd maakte om een boek te lezen over je vakgebied?

2. Zoek je heil buiten het werk


Is er geen mogelijkheid bij je werkgever om opleiding te volgen? Dan zijn er nog zoveel opties buiten je werk. Ik som er hier slechts enkele op, het aanbod is schier oneindig tegenwoordig...


PS: Je hoeft tegenwoordig trouwens helemaal niet meer naar school om te leren: check de evenementen op sociale media als Facebook, Eventbrite of Uit in Vlaanderen maar 'ns. Heel veel mensen delen via workshops of webinars hun kennis op laagdrempelige wijze. Doe er je voordeel mee!

Ook dat andere sociale mediumplatform LinkedIn biedt online opleiding aanGoogle leert je via zijn 'digitaal atelier' dan weer 'alles' over de moderne digitale wereld.

Hou je vooral niet in om verder, ook internationaal te gaan kijken.

Hou wel rekening met jouw graad van expertise: je kan maar leren van iemand die jij hoger inschat op vlak van expertise.

Kies altijd voor een opleiding in een vaardigheid waar jij BLIJ van wordt. Moeite investeren in een vaardigheid aanleren die jou niet motiveert, die als 'een moet' voelt, is verloren moeite.

Succes!


Levenskunstenaar worden, hoe kan ik dat leren? 


Wauw... levenskunstenaar, dat wil ik ook wel worden, vertel me hoe!
Als kantelaar bij Kantelpunt
bouw ik actief mee aan
een bezielde maatschappij 
waarin ieder individu zich gewaardeerd voelt omwille van zijn of haar unieke bijdrage.

Want wie zich gewaardeerd voelt, overstijgt zichzelf & 
bevlogen & betrokken medemensen is waar onze maatschappij - die op vele fronten op een kantelpunt staat - nood heeft.

Blij dat ik jou mag inspireren!

Ilse Schorrewegen
Wil jij vaker kantelinspiratie te zien krijgen, volg Kantelpunt dan via het medium van jouw keuze:
Copyright © 2018 Kantelpunt, Alle rechten voorbehouden.


Kreeg jij deze nieuwsbrief doorgestuurd? Super!
Registreer je hier en ontvang hem in de toekomst in jouw eigen mailbox.

Voelt Kantelnieuws lezen voor jou niet meer waardevol en
wil je iets veranderen aan je inschrijving op deze berichten?
Pas hier je voorkeuren aan of schrijf je hier uit.

Jammer je te zien vertrekken, fijn dat ik je mocht inspireren, het ga je goed...

Email Marketing Powered by Mailchimp