Copy
Kantelnieuws #22 van 28 december 2018
Zie je geen afbeeldingen? Klik dan hier.
Dit bericht bekijk je best op PC, 
in je browser.
Als smartphonegebruiker kan je door je beeld te pinchen je leeservaring optimaliseren. 

 

Dag <<Voornaam>>,

Deze laatste editie van Kantelnieuws in 2018 wijd ik aan het belang van VAKMANSCHAP om een gevoel van zingeving en voldoening te kunnen ervaren tijdens je werk.

Daarnaast wens ik je 'n deugddoende eindejaarsperiode toe: veel tijd om te lummelen en te vertragen, ont-moetingen met fijne mensen - vergeet de me-time met alleen jezelf niet! - en wandelingen in de natuur, die ook prachtig verstilt.

Zorg voor wat broodnodig tegengewicht tegen overprikkeling en formuleer desgewenst een intentie voor de toekomst, beseffende dat je leven zich niet in de toekomst, maar hier en nu afspeelt.

Afsluiten doe ik met een filmpje over GELUK. 

Van harte,

Ilse Schorrewegen
Kantelaar bij Kantelpunt

# KANTELinspiratie


De nood om meer vakmanschap - of vakvrouwschap - op te kunnen & mogen nemen, is vandaag gigantisch. Dat stel ik vast bij mijn klanten, allemaal toppers die heel bevlogen en betrokken in het professioneel leven staan - of stonden - en de waarde 'deskundigheid of vakmanschap' als 'heel belangrijk' duiden in hun leven. 

Ook maatschappelijk tekent die trend zich af: het feit dat steeds meer mensen niet langer de tijd of de ruimte krijgen om die kwaliteit af te mogen leveren, doet ons in grote getale vroegtijdig opbranden en mentaal afhaken. Een gigantische verspilling van talent is dat, zeker in een tijdperk waarin de krapte aan goede medewerkers steeds pijnlijker voelbaar is in het bedrijfsleven en zich ook vertaalt richting gebrekkige economische groei... 
 

Als kenniswerker vind jij het ongetwijfeld belangrijk om geregeld nieuwe dingen te leren, om permanent bij te kunnen scholen of blijven zodat jij topkwaliteit kan afleveren? Logisch, want jouw mate van expertise bepaalt een deel van je waarde: jouw 'economische' waarde - als in 'hoe gegeerd ben ik op de arbeidsmarkt, beschik ik over de nodige 'credentials' als ervaring, diploma, certificeringen?' - maar wellicht ook je eigenwaarde, want als professional vind je het fijn om je competent te voelen in wat je doet.

Wanneer voelen wij ons eigenlijk competent? Simpelweg gezegd:
 • als we enerzijds kwaliteit, toegevoegde waarde mogen leveren 
 • en anderzijds waardering ontvangen voor die geleverde kwaliteit: erkenning van onszelf + erkenning van anderen
Onder het mom van 'efficiëntieverhoging' moeten mensen echter steeds meer op steeds minder tijd presteren, waardoor er onvoldoende ruimte en vooral tijd is om vakmanschap te tonen en kwaliteit te leveren.

Doorgedreven fragmentering van takenpakketten werkt bovendien funest voor de arbeidsvreugde: experten voelen hun zelfvertrouwen in ijltempo afnemen wanneer ze hun vakmanschap nog maar voor een fractie mogen inzetten en niet meer zien op welke wijze zij bijdragen aan een groter geheel.

Ik stel dit fenomeen vast in alle sectoren: profit, not for profit, overheid of bedrijfswereld maakt niet uit. Bovendien tref ik het fenomeen ook aan in alle geledingen: medewerker of topleidinggevende, kenniswerker of praktisch geschoold expert: niemand is er immuun voor. 

Zowel verpleegsters in woonzorgcentra - die geen praatje meer mogen maken met de familie van patiënten, terwijl ze tijdens die 'informele' gesprekken zo'n waardevolle info over de patiënt kunnen vergaren - als ingenieurs - die niet meer de tijd krijgen om alles te testen vooraleer ze een project opleveren - als onderwijzers - die zich vreselijk beperkt voelen in hun vakmanschap, door een al te strikt leerplan én chronisch gebrek aan middelen - klagen erover. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de administratieve overlast die veel mensen noodzakelijke kwali-tijd afneemt die nu wordt ingevuld met 'rapporteren'.

Als klant ken jij vast wel een verhaal van vreselijke dienstverlening door ongemotiveerde medewerkers? Dat is één van de gevolgen van deze situatie:


START:

geen voldoening van je werk wegens gebrek @ impact, door gebrek aan het kunnen leveren van kwaliteit, tonen van vakmanschap 
(eigen oordeel) 
=> ontevreden zelf + 'klanten' & ontevreden leidinggevenden (oordeel van anderen, of jouw eigen oordeel over hoe anderen jouw werk percipiëren)
=> twijfel over jouw geschiktheid voor de job (gedachte)
=> angst, boosheid, verdriet (emotie)
=> onzekerheid over het eigen functioneren (gevoel)
=> onderpresteren (gedrag)
=> ga terug naar start
 

Herkenbaar? Dan heb ik een paar tips voor jou:

Maak een onderscheid tussen waarop jij impact hebt en waarop niet: 
 • op de context waarin je werkt heb jij wellicht weinig tot geen impact (tenzij je zelf leiding geeft of zaakvoerder bent)
 • op hoe jij hoe omgaat met die context wel

Qua 'context' kan je - samenvattend - uitgaan van 2 pistes:
 • één van schaarste
 • één van overvloed
1. Context van schaarste

Als jij in een context van schaarste werkt - bijvoorbeeld wanneer er een chronisch personeelstekort heerst, wanneer er permanente dreiging van gebrek aan middelen heerst, wanneer doelen worden bepaald waarvan ieder mens met gezond verstand weet dat ze niet haalbaar zijn, wanneer jij je niet 'veilig' voelt in je professionele omgeving om jezelf te zijn, dan mag jij als individu nog zo hard je best doen: het zal niet lukken om op duurzame wijze kwaliteit te leveren...

Het systeem maakt het jou immers onmogelijk om kwaliteit of vakmanschap te leveren.

Jij hebt wél nog altijd de keuze hoe je hiermee omgaat: blijf je energie verliezen door hiertegen te vechten, of neem je de beslissing om beter voor jezelf te zorgen? Dat kan op verschillende manieren, daar kom je tijdens een coachingstraject achter...

2. Context van overvloed

Werk je wel in een context die het leveren van kwaliteit aanmoedigt en lukt het je niet om kwaliteit te leveren zoals jij dat zou willen? Bekijk dan jouw aandeel in het geheel. 

Als jij weet wat kan bijdragen aan het leveren van de kwaliteit die jij voor ogen hebt, ga daarmee aan de slag en communiceer glashelder aan alle betrokkenen WAAROM jij vraagt wat je vraagt, nl vanuit jouw behoefte om vakmanschap te tonen en kwaliteit te leveren. Daar worden klanten en aandeelhouders tenslotte ook beter van...
 • Wil jij graag opleiding volgen? 
 • Wil jij meer tijd, bv om iets dieper te onderzoeken? 
 • Wil jij beter materiaal om mee te werken? 
 • Wil jij de beschikbare tijd anders benutten?
 • Wil jij de beschikbare middelen anders inzetten?
 • Wil je meer middelen?
Vraag ernaar.
Een 'neen' heb je, een 'ja' kan je krijgen...

Al te vaak spreken klanten tegen mij als coach voor het eerst uit waar ze nood aan hebben, terwijl die gesprekken natuurlijk vooral op je werk moeten gevoerd worden. 

Bij het voorbereiden van zo'n gesprekken inspireer ik je overigens graag. 'Hoe' je iets vertelt of vraagt, is immers minstens zo belangrijk als 'wat' je vraagt.
 
 
 • Is het voor jou moeilijk om in te kunnen schatten of jouw professionele context er één van overvloed of schaarste is, bijvoorbeeld omdat je nooit elders gewerkt hebt en dus geen referentiekader hebt?
 • Twijfel je zelf of 'deskundigheid' voor jou wel zo'n belangrijke waarde is? Stond je nooit eerder stil bij het belang van je eigen waarden?
 • Voel je bij de lectuur van dit artikel wel aan dat er iets resoneert met jou, maar kan je je vinger niet leggen op wat exact?
 • Ben jij zelfstandige en vraag je je af hoe jij met deze materie aan de slag kan?
Als onafhankelijk arbeids(markt)deskundige ben ik voor jou een klankbord en een spiegel, zodat jij zelf gefundeerde beslissingen kan maken over jouw professionele toekomst.

Voel je welkom om te komen kantelen naar een professioneel leven waarin jij voldoening en zingeving ervaart: klik hier en contacteer mij met jouw kantelvraag...


Want zeg nu zelf: het leven is toch echt te kort om alle dagen energie te verliezen...
 
Meer kwaliteit mogen leveren, meer impact ervaren: ja, daar droom ik ook van...
Dit filmpje - klik op het blauwe veld - is mijn uitsmijter van het jaar.
Met deze warme aanmoediging: de keuze is altijd aan jou...
Als kantelaar bij Kantelpunt
bouw ik actief mee aan
een bezielde maatschappij 
waarin ieder individu zich gewaardeerd voelt omwille van zijn of haar unieke bijdrage.

Want wie zich gewaardeerd voelt, overstijgt zichzelf & 
bevlogen & betrokken medemensen is waar onze maatschappij - die op vele fronten op een kantelpunt staat - nood heeft.

Blij dat ik jou mag inspireren!

Ilse Schorrewegen
Wil jij vaker kantelinspiratie te zien krijgen, volg Kantelpunt dan via het medium van jouw keuze:
Copyright © 2018 Kantelpunt, Alle rechten voorbehouden.


Kreeg jij deze nieuwsbrief doorgestuurd? Super!
Registreer je hier en ontvang hem in de toekomst in jouw eigen mailbox.

Voelt Kantelnieuws lezen voor jou niet meer waardevol en
wil je iets veranderen aan je inschrijving op deze berichten?
Pas hier je voorkeuren aan of schrijf je hier uit.

Jammer je te zien vertrekken, fijn dat ik je mocht inspireren, het ga je goed...

Email Marketing Powered by Mailchimp