Copy
Nyhetsbrevet Evas skrivskola, nr 5/2016
Läs i din webbläsare istället

Tydlig struktur för webben

När du skriver för webben behöver du inte bara tänka på textens struktur utan också på strukturen texten ingår i – och att det är en nätverksstruktur utan början och slut.
 
När du skriver en text för webben har du bara några sekunder på dig att fånga läsarens intresse – men lyckas du med det är det stor chans att din text blir läst eftersom vi gärna djupläser på webben när vi hittar något vi är intresserade av.
 
För att fånga intresset kan du använde de knep som journalister länge har använt: lockande rubriker, ingresser, bilder och bildtexter. Och sedan finns det ytterligare en sak att ta hänsyn till på webben: strukturen som texten ingår i.
 
Medan en bok är linjär med en tydlig början och ett tydligt slut ingår webbtexten i en nätverksstruktur, en så kallad  hyperstruktur. Läser man ett lösryckt kapitel ur en bok vet man antagligen vem som har skrivit boken, vad boken handlar om, var i boken kapitlet är placerat, hur omslaget ser ut – men webbtexten kan man ha kommit till via ett länktips eller en googling.
 
Skriver du flera texter som hänger ihop med varandra vet du inte i vilken ordning läsaren kommer att läsa dem. Eller hur många av texterna hen kommer att läsa. Du behöver därför skriva texten så att man kan läsa den oberoende av de andra texterna.
 
Och det är inte minst viktigt när det gäller de textdelar som du använder för att fånga intresset. Rubriker och ingresser behöver kunna stå för sig själva och inte vara avhängiga av bilder på sidan eftersom de sannolikt dyker upp i till exempel Googles sökresultat utan bilder.
 
Och kanske det allra viktigaste: texten måste ligga på en väl strukturerad, överskådlig och lättnavigerad webbplats.

Några tips för bra struktur:
  • Strukturera sajten från läsarens perspektiv, inte organisationens interna struktur.
  • Ha en fast menyrad som följer med på alla sidorna.
  • Skapa flera läsvägar in till sidorna.
  • Överlasta inte startsidan utan använd den för att ge en översikt av vad man kan hitta på sajten, med tydliga ingångar till de olika sidorna.
  • Men se till att det finns en kort presentation av vem som ligger bakom sajten på startsidan.
 
Känner du att du behöver lära dig mer om detta finns det lästips i notiserna nedan.

Boktipset 1

Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand och Helena Englund Hjalmarsson
Klassikern Klarspråk på nätet kommer 23 maj i en ny upplaga, den 6:e, med nytt namn. En praktisk handbok som är värd att satsa på för dig som skriver mycket webbtext. Boken har även en egen webbplats med en blogg med skrivtips.

Boktipset 2

Skriva för webben av Lotta Kempe
Internetstiftelsens skrivhandbok har kommit i en ny upplaga. Dock tycker jag att de flesta skrivråden kan appliceras på de flesta typer av brukstexter och lite för lite handlar om det som är typiskt för webbtexter, som hyperstrukturen. Kan läsas gratis på webben laddas ner som pdf.
 

Mer om webbtexter

Jag har bloggat en hel del om webbskrivande, framför allt om tillgänglighet på webben som ligger mig varmt om hjärtat.  
Mejla gärna det här nyhetsbrevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier (tyvärr går det inte att ändra texten på nedanstående knappar till svenska).
Forward
Share
Tweet
+1
Copyright © 2016 Eva Sahlström, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att prenumerera.
Tidigare nyhetsbrev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Evas skrivskola heter Eva Sahlström och är examinerad språkrådgivare och journalist. Läs mer om mig och mina tjänster på www.sahlstrom.info och följ mig gärna på Facebook där jag bland annat ger skrivtips.
 
Min postadress är:
Eva Sahlström Sorterargatan 12 162 50 Vällingby Sweden
eva@sahlstrom.info


Vill du göra förändringar i din prenumeration?
Här kan du uppdatera dina inställningar eller avsluta prenumerationen

Email Marketing Powered by MailChimp