Copy
Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 8
/2020
Läs i din webbläsare istället

Hitta fel med sök och ersätt

Sök och ersätt är en användbar funktion i Word som du bör sätta dig in i hur den fungerar. Den är till stor hjälp både när du skriver och när du korrekturläser en text.
 
Bland de automatiska funktionerna i Word hör Sök och ersätt till dem du bör lära dig att använda. Med hjälp av den funktionen kan du enkelt rätta till exempelvis återkommande stavfel eller felaktiga skiljetecken.
 
Om du har insett att du till exempel har stavat ett namn fel flera gånger i ett långt dokument kan du gå till Start/Redigering/Ersätt. Du får då upp en dialogruta med tre flikar: Sök, Ersätt och Gå till.
 
Sök kan du använda om du bara vill kontrollera till exempel frekvensen av ett ord, men oftast är det bäst att öppna rutan Navigering för det (läs mer i nr 3/2020). Gå till-fliken är mest användbar om du har ett långt dokument med många objekt, fotnoter, avsnitt och liknande.
 
Men vill du rätta ett felstavat namn använder du fliken Ersätt. Vid Sök efter skriver du in namnet som du har skrivit det i dokumentet, vid Ersätt med skriver du det som du vill ändra det till. Klicka sedan på Sök nästa så kommer Word att ta dig till den första förekomsten från där markören stod.
 
Vill du ersätta bara den förekomsten väljer du Ersätt och klickar sedan på Sök nästa för att komma till nästa förekomst. Klickar du på Ersätt alla byter Word ut alla förekomsterna i dokumentet i ett svep.
 
Vill du göra lite mer avancerade ersättningar klickar du på Mer nere till vänster i dialogrutan. Här kan du välja om Word ska känna efter om ordet skrivs med gemener och versaler. Det är väldigt användbart om skribenten till exempel skrivit iPhone eller Andra världskriget istället för Iphone eller andra världskriget.
 
Om du bara vill ha just det ord du söker efter och inte ord som de bokstäverna ingår i (till exempel fler men inte flera) klickar du i Matcha hela ord.
 
Allra längst ner i den utvidgade dialogrutan hittar Special med specialtecken som hårt bindestreck eller kort tankstreck. Bindestreck istället för tankstreck är ett mycket vanligt korrekturfel, och här är Sök och ersätt till stor hjälp. Eftersom bindestrecket bara är felaktigt i vissa fel kan du inte använda Ersätt alla här utan får gå igenom förekomst för förekomst.
 
Andra vanliga korrekturändringar som man kan använda Sök och ersätt till är att skriva ut förkortningar som skribenten har gjort, t.ex. > till exempel. Eftersom många skribenter inte är konsekventa med hur de skriver förkortningarna är det bra att söka på flera varianter av förkortningen, som t.ex, t ex, t ex.
 
Att hitta alla fel vid korrekturläsning är i stort sett omöjligt, men genom funktionen Sök och ersätt minskar du risken för missar av återkommande fel. Det är en av de viktigaste anledningarna till varför du alltid bör korrekturläsa på skärm och inte på papper.
 

Somrigt på bloggen

Har du läst mitt senaste inlägg på Evas språkblogg som handlar om ordet sommarlov? Annars kan du läsa om hur arbetslovet blev ett fritidslov, vad ordet lov har för ursprung och att långa lov inte alltid är av godo.

För två år sen redde jag ut den förvirrande betydelsen av ordet semester på olika språk, som betyder ledighet för svenskar men skoltermin för många andra.
 
Årstidsord

Lästipset

Skrivbrevet från Evas skrivskola 2015–2018 av Eva Sahl­ström
Min coronarabatt med halva priset på böcker och webbkurser löper under hela sommaren, augusti ut. Kanske din sommar inte blev som du tänkt dig, med inställda resor eller inställda jobb. Perfekt då att fördjupa sig i skrivande och språk. Till exempel kan du läsa dig igenom de första fyra årens nummer av det här nyhetsbrevet som ger tips för dig som skriver i arbetet.
 
Halva priset

Snabba skrivtips

Snabba skrivtips
Mejla gärna det här nyhets­brevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier.
Mejla Mejla
Dela Dela
Twittra Twittra
Dela Dela
Copyright © 2020 Eva Sahlström, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att pre­numerera.
Tidigare nyhets­brev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Skrivbrevet från Evas skriv­skola heter Eva Sahl­ström och är examinerad språk­råd­givare och jour­nalist. Jag skriver din text, granskar den eller coachar dig när du skriver. Läs mer om pro­fessionell text­hjälp på min webbplats, där du också får länkar till fler gratis skrivtips. För skrivkurser, gå till kurs­portalen Evas skriv­skola.
 
Min post­adress är:
Eva Sahlström Sorterargatan 12 162 50 Vällingby Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra för­änd­ringar i din prenumeration? Läs gärna min integritetspolicy först.
Här kan du upp­datera dina in­ställ­ningar eller av­sluta pre­numerationen


Email Marketing Powered by Mailchimp