Sätt mottagaren i centrum
Ofta handlar det om skrivregler och grammatik när skrivande diskuteras. Men det viktigaste för att din text ska bli läst är att du tänker på att sätta mottagaren i centrum.
Visst är det viktigt att vi följer de normer vi har för skriftspråket. Genom att vi har en enhetlighet för hur vi stavar och ställer upp texten blir det lättare för läsaren att automatisera läsningen och kunna fokusera på innehållet istället för på ytan.
Men när skrivande diskuteras handlar det alldeles för ofta bara om denna nivå av skrivandet. Då handlar det oftast om de eller dem, var eller vart, hennes eller sin. Eller kanske allra helst särskrivningar, alla språkpolisers favorithatobjekt.
Det handlar väldigt sällan om texten är skriven så att läsaren har en möjlighet att ta till sig budskapet. Eller överhuvudtaget vill läsa texten.
Ändå är väl hela meningen med att skriva en text att den ska bli läst? Det är dock något jag märker att många glömmer bort. Det är inte ovanligt att tänka att det viktiga är att texten blir skriven, för du är tillsagd av en lärare, en chef eller någon annan att du ska skriva den.
Men om den inte blir läst, varför skulle den då skrivas?
Om du vill att ditt skrivande ska bli meningsfullt, då behöver du lägga ditt huvudsakliga fokus på innehållet så att du skriver en text som mottagaren vill läsa – och kan ta till sig.
Detta gör du genom att mottagaranpassa din text. Det innebär att du sätter din mottagare i centrum, och skriver en text som hen vill läsa, som hen har en möjlighet att förstå och som fungerar i den situation den kommer att läsas i.
Mottagaranpassning kan egentligen kokas ner till en enda fråga, den fråga jag lärde mig att alltid ha i bakhuvudet när jag gick journalistutbildning tidigt 1990-tal – vem skriver jag för? Den frågan fungerade bra för allt jag skrev i över tjugo år.
Då vidareutbildade jag mig inom textvård och lärde mig mer om hur man gör för att skriva en text som lockar till läsning och dessutom är begriplig. Det är sådant jag delar med mig av i det här nyhetsbrevet och i mina bloggar. I kommande nyhetsbrev tänkte jag utveckla tipsen om hur du mottagaranpassar din text.
Men tänk på att det egentligen inte är svårare än frågan: Vem är det jag skriver för?
|
|
|
|