Copy
Nyhetsbrevet Evas skrivskola, nr 2/2015
Läs i din webbläsare istället

Vinn läsare med vårdat språk

En avgörande faktor för att din text ska bli läst är vilken ton du tilltalar läsaren med och vilket förtroende du inger. Tänk därför på att skriva vårdat.
 
I mitt förra nyhetsbrev, nr 1-2015, introducerade jag begreppet klarspråk, som sammanfattar språklagens krav på att den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig. Jag lovade i förra numret att förklara de tre klarspråksbegreppen och hur du kan tänka runt dem när du skriver, och jag börjar med begreppet vårdat.
 
Vad menas med att skriva vårdat? Ja, din text bör vara korrekt och faktakontrollerad. Skriver du på nätet kan du gärna lämna länkar till intressanta källor. Stavfel försämrar inte begripligheten så mycket, men stör läsningen och sänker förtroendet för dig så var noga med korrekturläsningen.
 
En viktig faktor om din text ska bli läst är vilken ton du håller. Många gånger är det en fördel att skriva personligt men inte privat. Till exempel kan du tilltala läsaren med du (som jag gör i det här nyhetsbrevet, istället för att använda det mer opersonliga man) och benämna dig själv som jag, eller vi om du representerar ett företag eller en organisation.
 
I begreppet vårdat kan man även lägga in en inkluderande språkanvändning. Det innebär bland annat att man inte använder ord och uttryck som kan uppfattas som nedsättande – och det är inte vad du uppfattar som nedsättande som du ska undvika utan det som dina läsare uppfattar som nedsättande.
 
En annan del av att få alla dina läsare att känna sig delaktiga är att skriva könsneutralt (talesperson, riksdagsledamot, forskare, justerare), att inte ta för givet att alla har samma hudfärg, religion och sexuella preferenser samt att ha ett representativt bildurval. Skriver du för webben behöver du tänka på att webbplatsen är tillgänglig även för de 10–20 procent av svenskarna som har någon form av funktionshinder.

Det var lite kort om att skriva vårdat. Nästa gång berättar jag hur du gör för att skriva enkelt.

Boktipset 1

Svenska skrivregler från Språkrådet
En helt oumbärlig bok för alla skribenter är Svenska skrivregler (Liber) med Språkrådets rekommendationer om hur man skriver och utformar texter. Finns som tryckt bok, e-bok och i webbversion.

Boktipset 2

Typografisk handbok av Christer Hellmark
Mitt andra boktips är Typografisk handbok (Ordfront förlag), ett standardverk om typografi. Den passar för dig som vill fördjupa dig i hur man utformar texter korrekt och läsvänligt.

Vårdat på bloggen

Vill du läsa mer om att skriva vårdat har jag skrivit flera inlägg om det på Evas språkblogg. Några exempel är

Stavfel sänker förtroendet – med länkar till andra inlägg om korrekturläsning
Att skriva inkluderande
Oartig förkortning
Webbtext är mer än text – se även sidan Översikt/Tillgänglighet för webben.

 

Mejla gärna det här nyhetsbrevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier (tyvärr går det inte att ändra texten på nedanstående knappar till svenska).
Forward
Share
Tweet
+1
Copyright © 2015 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att prenumerera.
Tidigare nyhetsbrev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Evas skrivskola heter Eva Sahlström och är journalist och språkrådgivare. Läs mer om mig och mina tjänster på www.sahlstrom.info och följ mig gärna på Facebook där jag bland annat ger skrivtips.
 
Min postadress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra förändringar i din prenumeration?
Här kan du uppdatera dina inställningar eller avsluta prenumerationen

Email Marketing Powered by Mailchimp