Copy
Nyhetsbrevet Evas skrivskola, nr 8/2016
Läs i din webbläsare istället

Skriv i rätt ordning

Se till att du har textens perspektiv, syfte och genre klart för dig innan du börjar skriva. Då ökar chansen att din text blir begriplig för mottagaren och att ditt budskap når fram.
 
Att skriva är en synnerligen komplex process där vi arbetar på flera kognitiva nivåer samtidigt, från de mer övergripande, globala nivåerna (till exempel perspektiv och syfte) till de allra mest detaljerade, lokala (som stavning).
 
De övergripande nivåerna är mest avgörande för begripligheten, och de är dessutom svåra att förbättra i efterhand. Stavfel och interpunktion kan du (eller en korrekturläsare) rätta till när texten är klar i övrigt, men om textens perspektiv är fel eller genren är oklar kanske du måste skriva om hela texten.
 
Därför bör du redan innan du börjar skriva göra klart för dig vem du skriver för, varför du skriver och vad för slags text du skriver – textens perspektiv, syfte och genre. Du bör även fundera över i vilken situation din text kommer att bli läst och vilket mål mottagaren har med läsningen.
 
När du har detta klart för dig kan du börja skriva en text som är anpassad till mottagaren. Medan du skriver kommer du att hoppa mellan de olika nivåerna, för det gör man. Erfarna skribenter har lättare att hoppa mellan nivåerna, men för oerfarna kan det bli så mentalt krävande att växla nivåer att de fastnar på de lägsta, detaljerade nivåerna.
 
För att undvika detta kan du skriva processorienterat. Istället för att försöka få allt rätt på första försöket skriver du då texten i flera omgångar och kan fokusera på några nivåer i taget. Börja med det mest övergripande och spara stavningen till allra sist.
 
Vill du lära dig mer om hur du skriver på det sätt som bäst utnyttjar din hjärna? Kanske du dessutom går och funderar på hur du ska komma igång med ett nyhetsbrev. Då har jag webbkursen för dig, Så skriver du ditt nyhetsbrev, där du får träna just på att skriva processorienterat.

Webbkursrea!

Du som är prenumerant på nyhetsbrevet Evas skrivskola eller Evas språkblogg får ett extra introduktionserbjudande på min nya webbkurs i att skriva nyhetsbrev – du får kursen för halva introduktionspriset. Om någon dag får du en rabattkod i ett separat mejl. Koden är personlig och gäller september ut.

Nya prenumeranter som registrerar sig under september får koden i registreringen av ny prenumeration.

Boktipset

Skriva och samtala: Lärande genom responsgrupper av Torlaug Løkensgard Hoel
Torlaug Løkensgard Hoel är forskare med lång erfarenhet av att arbeta med responsgrupper i skolundervisning. Här går hon igenom modern forskning om skrivteorier och skrivprocesser samt om hur man kan arbeta med responsgrupper i skrivundervisning.
 

Tips på bloggen

Vill du veta mer om de kognitiva nivåer vi arbetar på när vi skriver, om processkrivning och om responsgivning – läs mer på min blogg.
 
Mejla gärna det här nyhetsbrevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier (tyvärr går det inte att ändra texten på nedanstående knappar till svenska).
Forward
Share
Tweet
+1
Copyright © 2016 Eva Sahlström, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att prenumerera.
Tidigare nyhetsbrev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Evas skrivskola heter Eva Sahlström och är examinerad språkrådgivare och journalist. Läs mer om mig och mina tjänster på www.sahlstrom.info och följ mig gärna på Facebook där jag bland annat ger skrivtips.
 
Min postadress är:
Eva Sahlström Sorterargatan 12 162 50 Vällingby Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra förändringar i din prenumeration?
Här kan du uppdatera dina inställningar eller avsluta prenumerationen

Email Marketing Powered by Mailchimp