Copy
Nyhetsbrevet Evas skrivskola, nr 9/2016
Läs i din webbläsare istället

Att skriva bra kräver träning

Korta skrivkurser på någon dag är långt ifrån tillräckligt för att lära dig skriva. Välj därför en kurs som fokuserar på att lära dig att tänka på mottagaren framför att ge dig enstaka skrivregler.
 

Förra veckan var jag på ett seminarium om klarspråksforskning som Språkrådet höll. Klarspråk är ett begrepp som i första hand används inom myndighetsvärlden där man länge har arbetat för att komma bort från byråkratiskt, obegripligt språk. Men klarspråksprinciperna går att applicera på alla verksamheter (läs mer om klarspråk i mina första nyhetsbrev).
 
En slutsats som framkom både i redogörelsen över forskningsläget och i gruppdiskussionerna var att effekterna av korta skrivkurser oftast inte blir vad man har tänkt sig.
 
Deltagarna på korta kurser på några timmar eller en dag är oftast väldigt positiva och tycker att de har lärt sig mycket. Men de skriver inte bättre efter kursen. De har sannolikt fått bättre mallar för exempelvis brev och beslut, men det skribenterna skriver i mallarna har inte blivit begripligare.
 
Flera deltagare vittnade också om faran av att ge för specifika skrivråd. Typiska klarspråksråd som att använda aktiva satser istället för passiva, att använda du-tilltal eller att undvika facktermer är inte absoluta. Ibland är passiva satser bättre för begripligheten, ibland passar det inte med du-tilltal och facktermer kan vara mer klargörande så länge läsaren förstår vad de står för.
 
Vår gemensamma slutsats var därför att korta skrivkurser inte ska handla om den här typen av skrivråd. Syftet bör istället vara att medvetandegöra skribenten om vikten av att tänka på sådant som textens perspektiv, syfte och genre, vilket mål läsaren har och vilket situation texten ska läsas i.
 
Det här bör du tänka på om du själv vill gå en skrivkurs eller ska köpa in en kurs till din arbetsplats. Fråga efter kurser som lär dig mottagaranpassning, som hjälper dig att hitta målgruppen för din text, som får dig att se läsarens perspektiv.
 
Och tro aldrig att några dagars kurs gör dig till en bättre skribent. Bra på att skriva blir man genom träning. Mycket träning.
 
 

Klarspråksdag

Den 13 oktober är den internationella klarspråksdagen, för klarspråk är inte en enbart svensk företeelse. Dagen började firas i USA 2011, och datumet valdes eftersom den amerikanska klarspråkslagen skrevs under just 13 oktober 2010. Läs mer på organisationen International Plain Language Days sajt.

Språkrådet firar dagen med att uppmärksamma goda exempel på tydligt och begripligt myndighetsspråk. Har du bra exempel, läs mer på Språkrådets sida om kampanjen

Filmtipset

Granskning och kommentarer i Word, Evas skrivskola på Youtube
Har du lärt dig att man måste korrekturläsa på papper? Då är det dags att lära om! Idag korrekturläser man oftast på skärm eftersom det ger många fördelar. Själv korrekturläser jag idag bara på papper om kunden specifikt önskar det – och det händer inte ofta.

Den här korta instruktionsfilmen visar hur du lägger in korrekturmarkeringar direkt i Word, och hur du hanterar korrekturändringar som någon annan har lagt in.

Digitalt lärande

Jag har ju börjat med webbaserad kursverksamhet, och i min första kurs Så skriver du ditt nyhetsbrev betonar jag just vikten av träning. Fokus ligger inte på enstaka språkregler utan på att ge dig en strategi där du redan innan du börjar skriva gör klart för dig vem du skriver för. Och den strategin fungerar för allt ditt skrivande.

Under oktober ger jag möjlighet för tio personer att köpa kursen med 25 procents rabatt genom att använda rabattkoden OKTOBERREA. Det är först till kvarn som gäller, så tveka inte att registrera dig om du är intresserad av att gå kursen!
Mejla gärna det här nyhetsbrevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier (tyvärr går det inte att ändra texten på nedanstående knappar till svenska).
Forward
Share
Tweet
+1
Copyright © 2016 Eva Sahlström, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att prenumerera.
Tidigare nyhetsbrev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Evas skrivskola heter Eva Sahlström och är examinerad språkrådgivare och journalist. Läs mer om mig och mina tjänster på www.sahlstrom.info och följ mig gärna på Facebook där jag bland annat ger skrivtips.
 
Min postadress är:
Eva Sahlström Sorterargatan 12 162 50 Vällingby Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra förändringar i din prenumeration?
Här kan du uppdatera dina inställningar eller avsluta prenumerationen

Email Marketing Powered by Mailchimp