Copy
Nyhetsbrevet Evas skrivskola, nr 3/2016
Läs i din webbläsare istället

Inkludera dina läsare

Vill du bli framgångsrik i ditt skrivande och nå ut med ditt budskap är det viktigt att dina texter inte får läsarna att känna sig uteslutna. Träna dig därför i inkluderande språkanvändning.
 
I Evas skrivskola 2/2015 skrev jag om vårdat språk, där jag bland annat nämnde att man som en del av en inkluderande språkanvändning bör undvika att använda ord och uttryck som kan uppfattas som nedsättande. Dessutom bör man tänka på att skriva så att ingen känner sig exkluderad på grund av funktionsnedsättning, kön, etnicitet, hudfärg eller liknande.

Du behöver även se till att din text är tillgänglig för alla. Det finns två anledningar till att du bör göra detta. Den ena är att det finns lagkrav på tillgänglighet. Sedan 2015 klassas bristande tillgänglighet som diskriminering och det gäller även för information och kommunikation. Diskrimineringslagen gäller för alla myndigheter, alla företag inom hälso- och sjukvård samt övriga företag med fler än tio anställda.
 
Den andra är förstås att du vill att din text ska bli läst. Varför ska du annars skriva den?
 
Har du en fysisk butik kan du missa kunder som inte kan ta sig in på grund av att deras rullstol inte går in genom dörren. De kunderna har antagligen inga problem med att handla i din webbutik – men här kanske det är synskadade eller dyslektiker som inte kommer åt att köpa dina varor eftersom de inte kan läsa texten på din sajt.
 
Genom att inte bara se till att din text är tillgängligt utan även  inkluderande minskar du risken ytterligare för att tappa läsare. Några exempel på det är
  • att undvika att benämna saker som hudfärgade eftersom hud kan ha många olika färgtoner
  • att inte ta för givet att alla firar jul
  • att inte bara välja bilder på medelålders kvinnor om du även vänder dig till män och ungdomar.
I notiserna nedan ger jag tips om en handbok samt flera blogginlägg som jag har skrivit där du kan hitta mer information om hur du kan se till att dina texter blir både tillgängliga och inkluderande.

Men bara genom att börja tänka på hur du kan inkludera fler i dina texter har du kommit långt på väg.

Språkråd i tiden

SVT Nyheter kom i december med nya inkluderande språkråd till sina medarbetare – dock handlar dessa råd bara om vad SVT kallar ”bakgrund/etnicitet”.

Kön, sexualitet, funktionshinder och nationella minoriteter är dock med i ett större mångfaldsarbete som SVT jobbar med under 2016.

Boktipset

Schyst!
Region Värmland kom för 1,5 år sedan ut med en handledning för att hjälpa regionens kommuner och landsting att kommunicera inkluderande, både med sina texter och sina bildval. En välgjord handledning som fungerar utmärkt även utanför Region Värmland, och den har dessutom kompletterats med övningar. 

Finns som tryckt version, pdf och webbversion.

 

Mer inkluderande

Inkluderande och tillgängliga texter ligger mig varmt om hjärtat och jag har skrivit flera blogginlägg om det:
 
Mejla gärna det här nyhetsbrevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier (tyvärr går det inte att ändra texten på nedanstående knappar till svenska).
Forward
Share
Tweet
+1
Copyright © 2016 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att prenumerera.
Tidigare nyhetsbrev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Evas skrivskola heter Eva Sahlström och är examinerad språkrådgivare och journalist. Läs mer om mig och mina tjänster på www.sahlstrom.info och följ mig gärna på Facebook där jag bland annat ger skrivtips.
 
Min postadress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra förändringar i din prenumeration?
Här kan du uppdatera dina inställningar eller avsluta prenumerationen

Email Marketing Powered by Mailchimp