Copy
Over Taalverhalen
O
ver Webred
Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

De kers op de taal 21

Nieuwsbrief
Share
Tweet
Forward
+1
Beste taalliefhebber,

een mooie vakantie loopt op zijn einde, het nieuwe schooljaar wenkt alweer. Het is dus stilaan tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Wat is er tijdens de afgelopen maanden gebeurd, en wat staat er zoal op de planning?
Begin juli zat er een envelop met een plastic kaartje in de post. Een kaartje zoals er duizenden in de omloop zijn. En toch is het uniek: het is mijn personeelskaart van de KU Leuven. Vanaf 1 juli ben ik namelijk vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven. Mijn opdracht: het dialectarchief een nieuw online leven geven. Dat archief was mijn werkplaats toen ik medewerker was bij het Woordenboek van de Limburgse dialecten en het Woordenboek van de Brabantse Dialecten. Het bevat duizenden dialectvragenlijsten die ingevuld zijn tussen 1920 en 1952, enkele tientallen taalkaarten die op basis van die vragenlijsten zijn getekend (met de hand!) en een exemplaar van alle dialectologische en naamkundige verhandelingen die de afgelopen eeuw aan de universiteit zijn gemaakt. Weinig daarvan is online te vinden, omdat het Instituut voor Naamkunde en Dialectologie in een andere afdeling is opgegaan voor het internet algemeen in gebruik kwam. Daardoor is er weinig gedigitaliseerd. Daar zal ik de komende jaren verandering in proberen te brengen.
Mijn enquête 'Taal op websites' staat nu al enkele maanden online. De eerste dagen stroomden de antwoorden vlot binnen, zodat ik een kleine maand later al een eerste tussentijdse verslag kon schrijven. Kort daarna viel de stroom helaas stil. Daardoor heb ik nu pas een tweede verslag geschreven. De tendensen die zich bij de verwerking van de eerste 100 antwoorden aftekenden, werden grotendeels bevestigd. Toch sluit ik de enquête voorlopig niet af. Ik zoek nog meer respondenten, het liefst mensen die niet beroepsmatig met taal bezig zijn. Dus een warme oproep aan jou, beste taalliefhebber: moedig vrienden, kennissen, collega's, leerlingen, familie aan om de vragenlijst in te vullen. De argumenten krijg je alvast van mij, onderaan het tweede verslag.
Verslag 2
Vanaf 1 september wordt prof. Frieda Steurs directeur van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT), de opvolger van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). Frieda Steurs is hoogleraar terminologie en taaltechnologie aan de KU Leuven, en heeft onlangs een boek gepubliceerd: Taal is business. Ik recenseer het boek voor het nieuwe nummer van Over Taal, dat begin volgende maand zal verschijnen. Wil je nu al meer weten? Op de website van de Taalsector staat een uitgebreid verslag van de boekvoorstelling. Een interview met prof. Steurs kun je beluisteren op de website van de Taalstaat. 
In mijn vorige nieuwsbrief vertelde ik al over mijn artikel in de feestbundel van prof. Luk Draye. In dat artikel doe ik uit de doeken hoe ik geëxperimenteerd heb met online vragenlijsten en taalcartografie. Dat artikel kon je toen gratis bij mij aanvragen. Heb je die kans gemist? Geen probleem, ik mag nog 5 artikels gratis versturen. Klik op de knop hieronder als je interesse hebt.
Het boek zelf, nummer 99-100 van Leuvense Bijdrage, kun je bestellen bij Uitgeverij Peeters.  
Ik wil een artikel!
Vork in/aan de steel
Twee jaar geleden ging ik tijdelijk aan het werk bij de Taaltelefoon. Naar aanleiding van een intrigerende vraag - is het 'zo zit de vork aan de steel' of 'zo zit de vork in de steel' - heb ik mijn allereerste mini-onderzoekje opgestart. Uit de antwoorden daarop werd een noord-zuidverdeling zichtbaar, die niet in recente woordenboeken vermeld staat. Intussen is er op taaladvies.net een advies over deze uitdrukking verschenen. Om die reden heb ik het verslag van het mini-onderzoekje van mijn oude blog op mijn huidige website opnieuw gepubliceerd.
Kort nieuws:
Tip:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Schrijf je in
Schrijf je in
Copyright © 2016 Webred Taal & Documentatie, Alle rechten voorbehouden.


schrijf je uit    pas je voorkeuren voor inschrijving aan 

Email Marketing Powered by MailChimp