Copy


НАРУ Бюлетин

View this email in your browser
 

Здравейте,


Пред Вас е първия брой на ежемесечния НАРУ Бюлетин. Всеки месец от него ще научавате последните новини за дейностите и плановете на Националната асоциация на ресурсните учители.

За да може дадена организация да функционира пълноценно, нейните членове трябва да могат да получават редовна и качествена информация, свързана с тяхната работа. Надяваме ме се, че правим крачка в правилната посока, тъй като Вие не просто ще получавате бюлетина, а ще участвате в неговото създаване. Всеки месец Вие ще получавате последните новини около Асоциацията, създадени от Вас - нейните членове.

Поздрави,
Екипът на НАРУ
 
Позиция на НАРУ
Ресурсни учители на избори
НАРУ в управата на НМД

СЪДЪРЖАНИЕ

Тук може да видите какво Ви очаква в този брой на бюлетина. Има възможност да кликнете върху някоя от новините и да отидете директно на нея или да продължите да скролвате надолу и да разгледате целия бюлетин.

Мач на приятелството
Доброволци в Стара Загора
НАРУ учреди нова награда

ПОЗИЦИЯ

 
на Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ)
 
Относно: Приемането на Закон за предучилищното и училищното образование
 
Законът за предучилищното и училищното образование е дългоочакван и важен за цялата системата на средното образование, но и също така за цялото българско общество.

НАРУ участваше активно от самото начало на създаването на законопректа и в съпътстващите го дискусии и дебати.

Удволетворени сме, че голяма част от нашите опасения намериха своето естествено решение в приетия закон от Народното събрание. Това стана възможно благодарение на съвместната ни работа и комуникация с народните представители от ГЕРБ, РБ, БСП, ПФ, ДПС и БДЦ. Много често българските политици биват критикувани основателно, но си струва да се отбележи, че по този закон имаше много конструктивен дебат и затова вероятно се стигна до този компромисен текст.

Като специализирана организация в сферата на образователно включване и благосъстоянието на децата и учениците със специални образователни потребности изказваме удовлетворение от няколко основни момента:

Прочетете цялата позиция на сайта на НАРУ

 
Към съдържанието

Ресурсен учител и бивш ученик в надпревара за вота на Стара Загора

Ресурсният учител Мария Герговска и нейният бивш възпитаник Желязко Атанасов от СОУ „Иван Вазов“ са сред атрактивните кандидати за общински съветници в община Стара Загора. Мария Герговска е в листата с кандидати на АБВ, а един от най-успелите ни ученици Желязко Атанасов ще търси подкрепата на избирателите от ГЕРБ. Настроенията и конкретните цели на двамата конкуренти и приятели дни преди изборите събра нашият колега Валентин Калчев:

Мария Герговска - ресурсен учител, кандидат от АБВ:

-Защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

-Аз съм човек с леви разбирания и в политиката на АБВ припознах някои мои виждания. Харесват ми новите възможности и комбинацията от професионализъм, опитност, отговорност и съвременният прочит на социалните идеи.

-Защо от АБВ?

-Виждам нова алтернатива, интересни идеи като:


  • Въвеждане на задължителна, всеобхватна система за кариерно ориентиране в средните училища и професионални гимназии;
  • Въвеждане на дуално обучение и училища за преквалификация и придобиване на умения чрез мрежа от училища - втори шанс;
  • Работа върху разработване и регламентиране на доброволчеството;
  • Младите и отговорни хора, с които имам възможността да общувам, предложенията за реални решения ми дадоха увереност да се включа като кандидат за общински съветник от листата на АБВ в Стара Загора;
- С каква амбиция влязохте в кампанията?

- Аз съм специален педагог и логопед, работя по специалността си от 1997 година. Видимите резултати, които постига г-н Калфин в посока работеща социална система за идентификация и превенция на рисковите групи, помощите за деца и другите му приоритети се нуждаят от подкрепа на местни специалисти. Подкрепянето на достъпността и качеството на образованието, толерантността на обществото към хората с увреждания са част от работата ми през тези години. За мен въпросът свързан самбициите ми е малко странен. Виждам работата си като постоянно натрупване на опит и търсене на гъвкави решения според нуждите на хората. И в този ред на мисли настоящата кампания е една възможност за подкрепа и разумно изразяване на потребностите на част от обществото.

- Как виждате мястото си в новия общински съвет?

- Вземайки предвид досегашната ми работа вПУ „Паисий Хилендарски“, Дневен дом, Ресурсен център Стара Загора и НПО мисля, че бих била полезна в постоянната комисия по наука, образование и защита правата и интересите на децата и младежите.
 
- Ще разчитате ли на преференциален вот?

- Към този момент не мисля да провеждам индивидуална кампания за събиране на повече преференциални гласове. Смятам, че тепърва ще имам възможност да се утвърждавам в политическото поприще. 
 
- Как професията ще ви помогне в кампанията?

- Учителската професия предполага отговорно отношение към бъдещето на много деца. Формирането на знания, умения, креативност, желание за усъвършенстване у учениците е ежедневие за всеки български учител. Работата ни като ресурсни учители ни поставя пред различни предизвикателства, с които бързо и обмислено трябва да вземаме решения. В нашето общество все още трудно се приемат лицата със специални потребности. Работата с колеги, родители и социални партньори не са само точки от длъжностните ни характеристики. Професионализмът на всеки ресурсен учител за формиране на толерантна обществена среда и адекватно отношение към различните е плюс в личностното израстване на всички от нас - работещите в Ресурсен център Стара Загора. Работата ми като ресурсен учител ме кара да се чувствам уверена и мобилна в оказването на подкрепа на учениците и техните семейства. Работата ми като ресурсен учител е многопластова и предоставя богати възможности.

Към съдържанието

Желязко Атанасовсоциален педагог, магистър по публична администрация, кандидат от ГЕРБ:

-Защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

 - Целта ми
е да променя нагласата на обществото ни спрямо хората със задръжки в развитието. Желанието ми е чрез моята работа да покажа, че увреждането не е пречка да бъдеш полезен на хората.

- С каква амбиция влязохте в кампанията?

- Моята амбиция е да работя съвместно и за хората в неравностойно положение, както и за трайното решаване на проблемите им. Кампанията протича изключително позитивно, хората виждат постигнатото от досегашния кмет Живко Тодоров и екипа му и искат това да продължи и в следващия мандат.


- Защо от ГЕРБ?

- Избрах да бъда част от екипа на ГЕРБ, защото работим за реалното решаване на проблемите на хората. ГЕРБ дава възможност за развитие на младите хора независимо от пол, етнос или степен и вид на увреждане. Ние сме екип!

- Как виждате мястото си в новия общински съвет?

- Ако бъда избран за общински съветник ще работя за достъпна инфраструктура, защото тя гарантира достъпна социална среда. По този начин интеграцията на хората с проблеми в развитието ще продължи да се усъвършенства по правилния начин. Бих желал да работя в постоянната комисия по социална политика, както и в постоянната комисия по наука, образование и защита правата и интересите на децата и младежите, тъй като се чувствам достатъчно подготвен в тази област.

-  Ще разчитате ли на преференциален вот?

- По-скоро не. Ние сме екип и листата ни е това, което трябва да бъде. Разбира се, много бих се радвал на подкрепа от страна на семейството ми, роднини, близки и приятели.

-  Професията ще ви помогне ли в кампанията?

- Завършил съм бакалавърска степен по Социална педагогика в Тракийски университет  Стара Загора. Имам и магистърска диплома по Публична администрация в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Считам, че знанията ми, придобити по време на моето обучение, ще ми помогнат в работата ми ако бъда избран за общински съветник. Като човек с различни потребности  научих много житейски уроци, които ми помогнаха да не се отказвам и да вярвам в себе си. Много бих се радвал ако послужа като добър пример на учениците и младежите с увреждания.

Към съдържанието

Калоян Дамянов стана  член на Контролния съвет на НМД


Калоян Дамянов – член на управителния съвет на НАРУ бе избран за член на Контролния съвет на Националната мрежа за децата (НМД).Другите членове на Контролния съвет са Спаска Михайлова от Сдружение „Нов път“ и Албена Бонева от Фондация „Ръка за помощ“

Национална мрежа за децата обединява над 120 граждански организации, работещи с и за деца в цялата страна. Мисията на организацията е да се застъпва за правата и благосъстоянието на децата като обединява и развива широка, обществено значима мрежа от организации и съмишленици. Мрежата за децата работи за поставянето на детето и семейството в центъра на обществения живот чрез подобряване на политиките и практиките, отнасящи се до децата, както и чрез промяна на нагласите на обществото към правата на детето.

Национална мрежа за децата е създадена през 2003 г. като свободен алианс от неправителствени организации. През 2006 г. придобива статута на неправителствена организация в обществена полза.

От 2007 г. организацията отговаря за реализирането в България на международната програма PROCOPIL за борба с малтретирането на деца, съ-финансирана от Министерството на външните работи на Франция.

От лятото на 2009 г. Национална мрежа за децата работи и по проект „Имам право” за по-добра закрила на детските права в България, финансиран от фондация OAK и УНИЦЕФ.

 
Към съдържанието

НАРУ се присъединява към кампания за силата на футбола да преодолява социалното изключване

                  
 
 НАРУ се присъединява към най-голямата социална кампания в спорта, “Football People Action Weeks”, която чества силата на футбола да обединява хората и да преодолява социалното изключване и дискриминацията.

 Инициативата „Football People Action Weeks” на международната организация „Fare”, се провежда от 8 до 22 октомври в цяла Европа, а мачовете от Шампионската лига на УЕФА и тези от Лига Европа на 20, 21 и 22 октомври също ще бъдат посветени на каузата.

 НАРУ организира събития в София, Стара Загора, Благоевград и Враца.

 В столицата се проведе детски футболен мини-турнир за смесени отбори от деца със и без специални образователни потребности, а голямата награда и кетъринга бяха осигурени безвъзмездно от Домашната сладкарница.

В Стара Загора футболисти на „Берое“ се включиха в първата тренировка за сезона на учениците от Ресурсния център. Веселин Пенев, Антон Огнянов и Владимир Зафиров бяха посрещнати възторжено от шампионите на „Спешъл олимпикс”, а преди заниманието футболистите поднесоха подаръци на децата. Още по-високи успехи на специалните юноши пожела и маркетинг директорът на „Берое” Ваня Джаферович.

След кратка загрявка и няколко упражнения играчите се включиха и в двустранна игра с ресурсните спортисти, които спечелиха два златни и един сребърен медал на последните Регионални игри на „Спешъл Олимпикс“ в Хасково.

Във Враца децата от Ресурсния център посетиха стадион „Христо Ботев” и се срещнаха с една от юношеските формации на „Ботев” – Враца.

Ресурсен център - гр.Бургас  подкрепи Football People Action Weeks в партньорство с ДФК "Звездичка". Специални благодарности към треньорите Петър и Христо Алексиеви.


 
Към съдържанието

Доброволци от Европа
в помощ на децата с различия

 
  4 момичета от различни части на Европа пристигат в началото на ноември в Стара Загора, за да помагат на децата със специални образователни потребности. Те са основният двигател на проекта за зелено училище и приобщаващо образование "Go green, grow inclusion", който ще се реализира в следващите 10 месеца в Ресурсен център Стара Загора, съобщи координаторът на Националната асоциация на ресурсните учители(НАРУ) Валентин Калчев.

Тагухи Харутиуниан е на 25 години, завършила е Аграрно инженерство и идва в страната ни от Армения. Представител на Източна Европа е и Рюта Вилчане. 21-годишната латвийка ще помага на децата с различия като се опира на опита си в сферата на културата, аудиовизуалните изкуства и театър. Виктория Адрада е на 23 години, съвсем скоро е завършила Специална педагогика и ще представи испанския опит в областта на интеграцията на учениците със специални потребности. Най-младата участничка в проекта е 19-годишната Лаура Херцог от Германия. Тя завършва Гимназия с преподаване на чужди езици с английски и френски и е ентусиазирана да се запознае с приликите и разликите между немската и българската образователна система.


  В рамките на проекта доброволците ще подпомагат работата на ресурсните учители при обучението на учениците със специални образователни потребности в училищна среда. Важен акцент в работата им ще бъде и неформално образование. То включва и биоземеделието като форма на извънучилищна дейност, която открива пред тези млади хора перспектива за реализация и хоризонт за тяхното бъдеще. Проектът се осъществява по Европейска доброволческа служба и се финансира по програма „Еразъм +”. Това е една добра възможност за доброволците да вземат участие и в проекта ни „Зелено включване”, който се реализира в двора на Ресурсния център и полуляризира био земеделието и има важна роля за социализацията на младежите със специални образователни потребности, уточни Калчев.

  Националната асоциация на ресурсните учители в града на липите за трети път е домакин на чуждестранни доброволци. Досега в Ресурсен център Стара Загора са стажували младежи от САЩ, Франция и Испания. По друг проект по програма „Коаменски” НАРУ Стара Загора осъществи обмяна на опит в сферата на интеграцията и приобщаването на деца и ученици със специални потребности с участници от Германия, Австрия, Холандия, Белгия и Румъния.

  Националната асоциация на ресурсните учители заедно с работата си по проекти организира интензивни обучения и квалификационни курсове за специалисти от Ресурсните цетрове, а също така за учители и директори от общообразователните училища в цялата страна. НАРУ изигра своята решаваща роля и в преговорите по новия закон, за да останат Ресурсните центрове на образователната карта на България, като се очаква работата им да бъде подобрена и оптимизирана.

 
Към съдържанието

Ще връчват награда „Ресурсен учител на годината“

 

автор: Светла Тенева, ZagoraNews

Националната асоциация на ресурсните учители ще връчва за първи път професионална награда „Ресурсен учител на годината“. Идеята е наградата да се връчва във всеки областен град за особени заслуги, обясни регионалният координатор на асоциацията Валентин Калчев. Едно от направленията е значителен успех в интеграцията и социализацията на децата и учениците със специални образователни потребности.

Националната асоциация на ресурсните учители учреди награда „Ресурсен учител на годината“. Наградата ще се връчва във всеки областен град за особени заслуги в няколко професионални направления, обясни новият регионален координатор на асоциацията Валетин Калчев.

Вижте цялата новина на сайта ZagoraNews.

 

Към съдържанието
Поща
Поща
Уебсайт
Уебсайт
facebook
facebook
Copyright © 2015 НАРУ, Всички права запазени.

Не сте доволни от бюлетина?
Може да промените настройките сиs или да се отпишете от списъка с абонати