Copy
НАРУ Бюлетин, брой 7
Отворете в нов подпрозорец

СЪДЪРЖАНИЕ

Школа по фотография - снимка: Жена дава инструкции на момиче
Да играем заедно - снимка: Дете получава медал
Първа пролет - снимка: две деца рисуват
Кръгла маса -изображение: логото на Национална мрежа за децата (светло сини силуети на деца, едно момче и две момичета, протегнали ръце един към друг)
Нов проект на НАРУ - изображение: Флагът на град София (гербът на столицата върху светло син фон)
Първа пролет - снимка: две деца рисуват
Народна топка - снимка: купите очакват победителите

Инициатива на Ресурсен център - София-град и Асоциацията на жените фотографи в България
 

8 март

По случай Международния ден на жената, на 08.03.2016г. по инициатива на Ресурсен център – София-град и Асоциация на жените фотографи в България се проведе школа по фотография с ученици на ресурсно подпомагане от 20 ОУ, 37 СОУ, 41 ОУ, 108 СОУ, 118 СОУ, 137 СОУ и НГПИ.
 Групова снимка на участниците
 
В събитието се включиха и ресурсните учители Силвия Михайлова, Цветелина Драгова, Емилия Първанова, Миглена Събева, Жанета Грозданова, Мария Младенова и Лилия Кисьова.
 
 
Учениците се запознаха с основите на фотографията, след което приложиха на практика наученото. Всички ученици получиха фотоколаж от своите снимки, сертификат за участие и подарък фотоапарат, дарен от Асоциацията чрез благотворителната инициатива „Дарете дигитален фотоапарат“.
 
 
С най-добрите снимки ще бъде организирана изложба.
Към началото

Ресурсен център-Бургас организира  спортен турнир за деца със и без специални потребности

11 март

Групова снимка на отборите
На 11.03.2016 год. в СОУ „Йордан Йовков"- гр. Бургас се проведе турнир по футбол и народна топка под мототo„Да играем заедно”,организиран от Ресурсен център – Бургас.
Над 50 ученици със и без специални образователни потребности от различни училища на територията на морския град се потопиха в празнична атмосфера на спортен дух и съревнование, за което се погрижи ръководството на Ресурсен център в лицето на г-жа Антоанета Стоянова-директор на институцията и г-жа Мария Николова-пом. директор.

"Щастливи сме,че успяхме да накараме децата със и без специални образователни потребности да се почувстват значими и да усетят атмосферата на спортната надпревара. Целта ни е да има все повече такива празници, на които децата да доказват своя талант и умения", каза г-жа Антоанета Стоянова.


Близо три часа младите спортисти мериха сили в оспорвана спортна надпревера.

Съдии на спортното мероприятие бяха Марияна Георгиева – ресурсен учител в Ресурсен център – Бургас,Станимир Миланов – психолог в центъра и Златин Димов- доброволец - съдия към Български футболен съюз / БФС/. 

В състезанията по народна топка участваха ученици на ресурсно подпомагане и техни партньори от СОУ „Константин Преславски” – гр. Бургас,ОУ „Антон Страшимиров” – гр. Бургас,ОУ „ П. Р. Славейков” – гр. Бургас и СОУ „ Петко Росен” – гр. Бургас

В първа  група златните медали грабнаха девойките от  ОУ „ Антон Страшимиров”, а среброто бе за възпитаничките на СОУ „ Константин Преславски”. Във втора  група почетното първо място спечелиха спортистките от ОУ „ П. Р. Славейков”, а второ – момичетата от СОУ „Петко Росен”.

На турнира по футбол в първа възрастова група, златни медали завоюва отбора на момчетата от ОУ „Антон Страшимиров“-гр. Бургас,а техни подгласници станаха младите футболисти от ОУ „Васил Левски“-кв. Горно Езерово. Бронзови медали спечели отбора от СОУ „Иван Вазов“-гр.Бургас.

Във втора възрастова група,златото грабна отбора от ОУ „Христо Ботев“-кв. „Долно Езерово“, а сребърните медали отидоха при децата от ОУ „Найден Геров“-гр. Бургас. Бронзови медали спечели отбора от СОУ „Петко Росен“-гр.Бургас.

След направената класация, на Регионалните игри на Спешъл Олимпикс през месец април 2016 год., Ресурсен център – Бургас ще бъде представен от следните отбори: по народна топка от ОУ „Антон Страшимиров” – гр. Бургас,ОУ „П. Р. Славейков” – гр. Бургас и СОУ „ Константин Преславски” – гр. Бургас, а по футбол- отборите от училищата ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Христо Ботев“ и ОУ„Васил Левски“.

Класираните участници на призови места ще участват в Регионалните игри на Спешъл Олимпикс-България, които ще се проведат на 12 април, 2016 г. в гр. Бургас. 
 
В рамките на инициативата „ Да играем заедно” в периода 12 април – 30 април, 2016 г., съвместно с БСФС ще бъдат организирани промоционални спортни празници по футбол и народна топка с участие на смесени отбори на младежи със и без интелектуални затруднения от помощни училища, ресурсни центрове и масови училища. Целта е те да се насърчат  да предложат нови спортни възможности за децата със и без специални образователни потребности.

 
Към началото

Ежегоден фестивал на спортното приобщаване

18 март

Лого на София - Европейска столица на спорта 2018  (надпис София на латиница, стилизиран като планина, като буквата "О" е слънце.)
От 30 март, 2016г. НАРУ започва изпълнението на проект "Ежегоден фестивал на спортното приобщаване", който ще промотира приобщаващи спортове като инструмент за превенция на социалното изключване на територията на училищата и извън тях.

Проектът е резултат от Стратегията на НАРУ за популяризиране на спортната активност сред учениците и млдежите със специални образователни потребности.

През месец април ще бъде проведена кръгла маса за младежи-активисти от училищата в район Слатина на тема „Социално включване чрез спорт. Предизвикателствата пред младежите с различни потребности“. 

Същинското развитие на проекта ще бъде през месец май, когато НАРУ ще организира еднодневен „Ежегоден фестивал на спортното приобщаване”, в който основния модул ще бъде демонстрация на спортове, които могат да бъдат практикувани от младежи със и без специални потребности , които ще имат възможност да се съревновават на олимпийски принцип в игри като боча, баскетбол с инвалидни колички и др.  
Герб на СофияИнициативите са финансирани от Столична община
по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта
в подкрепа на "София- Европейска столица на спорта 2018".
Към началото

Национална  научно-практическа конференция  за рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш!“

18 март

На 18.03.2016г. , в  НИМ град София ,  се проведе  XII  Национална  научно-практическа конференция  за рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш!“,  организирана от ССУ Участник в конференцията презентирас ДГ за деца с увреден слух „ Проф. д- р Дечо Денев“ – гр. София и НЧ „ Цар Борис ІІІ” . В началото на работния форум присъстващите бяха поздравени от името на  г-жа Грета Ганчева  - Директор на дирекция „ Достъп до образование и подкрепа на  развитието” към МОН и  г-жа Ваня Кастрева – Началник на РИО гр. София.

      Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение на деца и ученици със СОП – гр. Бургас участва в конференцията в първи тематичен кръг – особености при обучението и рехабилитацията на децата с увреден слух като представи  презентация на тема: „ И аз мога, помогнете ми да успея!“  В годините Ресурсен център- гр. Бургас подпомага деца и ученици  със слухови увреждания. Специалистите,  които работят с тях знаят колко  дълъг, преминаващ през много етапи  е  процесът на обучението им. Един от тези етапи е придобиването на умения от децата с увреден слух за писане на преразказ. Авторският  екип от Ресурсен център- гр. Бургас се спря точно на тази тематика и представи писане на преразказ на авторова приказка. Презентацията имаше практическа насоченост и посочи стъпките, които трябва да следваме за преодоляване на  трудностите от учениците със слухови увреждания  и успешното им справяне с писане на преразказ. Екипът от Ресурсен център- гр. Бургас приключи презентацията си като обобщи: „ Учениците със слухови увреждания могат да се справят с предизвикателствата, ако имат до себе си нужните специалисти, които освен знаещи, можещи и вариативни,  трябва да проявяват търпение и обич към децата със слухови увреждания! Конференцията бе свързана и с юбилей  - 110 години държавно обучение на деца с увреден слух в България.

 
Към началото

Изложба на пролетни колажи в ресурсен център Стара Загора

21 март

Група деца рисуват
На 21 и 22 март екипът на Ресурсен център - Стара Загора организира изложба на пролетни колажи по случай настъпването на Първа пролет - 21 март.

Събитието се състоя в СОУ "Железник" - гр.Стара Загора.

Ученици на интегрирано обучение, заедно със своите ресурсни учители се включиха в няколко пролетни ателиета. Те изработиха колажи и рисунки, които бяха представени на специална изложба.

Освен в училището, изложба се състоя и в ресурсния център, където ученици, родители и ресурсни учители имаха възможност да разгледат красивите творения на малчуганите.

 
Към началото

НАРУ участва в кръгла маса по проблемие на насилието и агресията при децата

22 март

Снимка на участниците в кръгата маса
На 22.03. в Народното събрание по инициатива на Комисията за взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите съвместно с Национална мрежа за децата се проведе кръгла маса по проблемите на насилието и агресията сред и срещу децата. НАРУ беше представена от Калина Христова. 

В дискусията се включиха депутати, зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева, представителят на МОН Калоян Дамянов, както и представители на други министерства, Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) г-жа Ева Жечева, представители на Агенцията за социално подпомагане (АСП), както и други представители на изпълнителната власт, Столична община, изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. 

НАРУ бе включена в работна група, която ще работи по инициирането на законодателни промени, както и по Национална програма за превенция на насилието над деца и подобряване на работата на Координационния механизъм за взаимодействие при сигнали за деца жертви на насилие или в риск от насилие.
Към началото

Турнир по народна топка
“Заедно можем и да спортуваме“

26 март

На 26.03.2016г. в двора на 73 СОУ “Владислав Граматик“ се проведе Турнир по народна топка “Заедно можем и да спортуваме“, който беше организиран от Ресурсен център – София – град с подкрепата на Национална спортна академия “Васил Левски“ и 73 СОУ “Вадислав Граматик“.
За купите на РесДете, участвало в турнира, вдига награда - златиста купа.урсен център се бориха над  160 ученика със и без специални потребности, разделени в 22 отборa от по 6 играча, които се състезаваха в две групи – начална и прогимназиална. Те играха под ръководството на съдийския екип от НСА“Васил Левски“ и Ресурсен център.

На събитието присъстваше и Председателя на Българската параолимпийска асоциация г-н Илия Лалов. От Ресурсен център освен ресурсните специалисти се включи и пом.директора по учебната дейност Невена Христова, която официално откри Турнира и даде начало на игрите.

В тазгодишното издание на спортното събитие участваха 18 училища от гр.София. Турнирът се организира за пета поредна година и е част от спортния календар на Ресурсен център.
Към началото
Copyright © 2016 НАРУ, Всички права запазени.

Не сте доволни от бюлетина?
Може да промените профила си или да се отпишете от списъка с абонати
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
НАРУ България · Vladovo 1 · Sofia 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by MailChimp