Copy
НАРУ Бюлетин брой 10
Отвори в нов подпрозорец

СЪДЪРЖАНИЕ


пръст чете Брайл
Надпис на наглийски "Go Green" на фона на планетата земя
Ръце в цветовете на националните флагове на България, Германия, Полша, Словакия и Унгария са се хванали на фона на знамето на ЕС
Лого на e Twinninки  -  две стилизирани човешки фигури си подават ръка оградени от звездиg
логото на събора, - скица на бял училищен звънец на син фон
Статуетка на бухал във формата на буквата  "О"

Транснационална среща по проект "Erasmu4VIP"

 

Момент от срещата

Приключи втората транснационална среща по проект ‘Erasmus 4 VIP” , в който НАРУ е партньор. Тя се проведе във Волос, Гърция на 26-29 юни 2016г.

Домакини бяха нашите партньори от Дружеството на хората с нарушено зрение – Гърция. Секретарят на НАРУ, Стоян Павлов, заедно с Емануела Савова, асистент в Софийски университет и сурдопедагог в Ресурсен център - София - град участваха в срещата.

Бяха дискутирани бъдещите етапи на проекта, а именно създаването на наръчник за методи на работа с младежи със зрителни увреждания.

В рамките на проекта „Erasmus 4 VIP” НАРУ проведе изследване за участието на младежите със зрителни затруднения в обществото, НПО сектора, както и нивото на адаптации на институциите в България за предоставяне услуги на хора със зрителни затруднения. Резултатите от изследването ще бъдат оповестени в Национален доклад, който предстои да бъде изготвен.

На 24 юни в Ресурсен център - София се проведе Фокус група по проект "Erasmus 4VIP", в който участва НАРУ заедно с пет големи европейски организации. В центъра на проекта е интеграцията на младежите със зрителни затруднения. Петя Петрова от НАРУ представи резултатите от проучване, което беше проведено сред младежите със зртелни затруднения у нас. Бяха обсъдени достъпа до услуги за хора със зритени затруднения, възможностите за участие на тези хора в младежки и доброволчески инициативи, включването в гражданските процеси и други. В дискусията се включи Петър Стайков от сдружение "Приоритети", представители на Българска параолимпийска асоциация, както и младежи със зрителни затруднения.

Кръгла маса на тема „Доброволчество и зелено включване".

 

Участници краглата маса

На 27 юни от 14 часа в Реурсен център - Стара Загора, Националната асоциация на ресурсните учители /НАРУ/ проведе кръгла маса по проект "Go green, grow inclusion!" .

Четиримата доброволци Рута Вилчане от Латвия, Тагухи Харутиуниан от Армения, Лаура Херцог от Германия и Виктория Адрада от Испания представиха страните си, техния опит и впечатления по проекта "Go green, grow inclusion!", в рамките на който прекараха една учебна година в Стара Загора.

EVS project "Go green, grow inclusion!" Round table presentation
Watch the Video
37 views


Доброволците обобщиха резултатите от участието си в проекта, представиха доброволческите си служби и най-запомнящите се моменти от работата им в Ресурсен център.

Проектът "Go green, grow inclusion!" по програма Еразъм+ се реализира по Европейската доброволческа служба (02.11.2015 - 02.09.2016г.), като посрещаща и координираща организация е НАРУ България. Чрез проекта НАРУ създава възможности за включване на млади хора със специални образователни потребности и доброволци от Европа в дейности за подпомагане тяхната бъдеща реализация, като насърчаване на образователни и обществени дейности в местната общност на Стара Загора чрез популяризиране на биоземеделието. Основните теми на този проект са включване и осигуряване на равни възможности за образование, формиране на екологична култура, както и развитие на интеркултурен диалог.

Пилотен семинар по общностно организиране

 

Калоян Дамянов и Петър Лазаров по време на семинара

На 24 и 25 юни в Ресурсен център – София - град се състоя семинар „Общностно организиране“, който е част от проект „Европейско училище за общностно организиране“ на НАРУ . Асоциацията, заедно сорганизации от  Полша, Германия, Словакия и Унгария организират различни инициативи в страните-партньори, като в България те са с акцент върху образователните политики и промяната на обществените нагласи спрямо децатаи ученицитесъс специални образователни потребности.

Събитието бе открито от Петър Лазаров – координатор на проекта. Той запозна участниците с общностното организиране в България  и с предстоящите дейности по проекта, който ще продължи до септември, 2018 година.

Като лектори в събитието се включиха д-р Калоян Дамянов – съветник на Министъра на образованието и науката, Петър Лазаров – координатор на проекта, Атанас Димитров – психолог, Тони Маринова от Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун, Петър Стайков от Сдружение „ Център за подкрепа на социалната интеграция – ПРИОРИТЕТИ“ и общностните организатори Невена Пашова, Владислав Петков и Георги Георгиев.

Калоян Дамянов засегна темата за родителските общности и значението им за изграждането на приобщаващо образование. Георги Георгиев представи общностното организиране като средство за подпомагане на ромската общост у нас. В презентацията си Атанас Димитров разказа за работата в общността на хората, които заекват в България. Петър Стайков представи методите за застъпничество при хората с нарушено зрение в България.Сред участниците в семинара бяха координатори на НАРУ от цялата страна, активни родители, както и дейни ресурсни учители от Ресурсен център – София – град.

Проект „Европейско училище за общностно организиране“ се финансира от програма Еразъм плюс на Европейската комисия.
 

НАРУ в Брюксел

 

Групова снимка на участниците

От 15.06 до 17.06.2016г. Калина Христова от Ресурсен център - Враца и Стоян Павлов от Ресурсен център - Пазарджик взеха участие в eTwinning семинар, който се проведе в Брюксел, Белгия. Поканата за участие беше от ЦРЧР, които са и Национална агенция на страната ни по програма Еразъм+.

Семинарът беше на тема "Да направим ученето достъпно. Специалните образователни потребности в моята класна стая" . Участниците се запознаха с редица приложения, които могат да улеснят ученето на децата със специални нужди и да бъдат полезни и за учителите и родителите.

Ресурсни учители от цялата страна на националния учителски събор

 

Снимка на пълната Арена "Армеец"

12 хиляди учители се събраха в София на Първия национален събор, наречен "Мисия учител", който се проведе на 19 юни в зала "Арена Армеец".

Учителският събор беше открит от президента Росен Плевнелиев. "Българското образование се намира в преломен момент, в ход е чаканата от години реформа, която трябва да реши натрупали се проблеми в училищното образование, да отвори нова възможност за българските деца, но и за икономиката и за обществото, като цяло" посочи държавният глава.

Приветствие към участниците направи и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Излъчено бе и видеопослание от еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Министърът на оразованието г-жа Меглена Кунева увери, че приоритет на образователното министерство е в центъра на образованието да бъде учителят, а в центъра на развитието на държавата да бъде образованието. Министър Кунева съобщи няколко много важни новини:

- МОН поема ангажимента да се увеличава минималната учителска заплата, за да може тя да изпревари средната за страната

- Да се преминава малко по-адекватно към пенсионна възраст за учителите, т.е. преходът към преминаване да бъде малко по-плавен

- Да се подпомагат детските градини и училищата

Координаторът на Националната асоциация на ресурсните учители в Стара Загора Валентин Калчев  представи ресурсните центрове в България с обща позиция по отношение на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

"С преструктурирането на ресурсните центрове в РЦПППО се надяваме да се подобри качеството и ефективността на нашата работа, което ще бъде в полза на нашите специални деца. Искаме и ще превърнем училището в по-добро място за приобщаване на децата с различни затруднения.", заяви Валентин Калчев. В изказването си той посочи, че новият закон за първи път въвежда „приобщаващо образование“ като стълб в цялата система на средното образование. Всяко дете в своя училищен живот може да има период, в който се нуждае от допълнителна образователна подкрепа. Законът позволява на училищните екипи да отчетат индивидуалните потребности на децата и учениците и да изградят собствен план за подкрепа. Вече в България има 1500 ресурсни учители, които подпомагат над 15 000 деца и ученици със специални образователни потребности. Сега от нас се очаква ресурсните центрове да се превърнат в регионални центрове за подкрепа на приобщаващото образование и да осигуряват възможност за пълноценната, навременна и гъвкава оценка на променящите се образователни потребности на децата, обясни Валентин Калчев.

Татяна Танова - Пени с награда от Регионален инспекторат по образованието

 

Татяна Пени с грамота, с Борислава Недялкова от РИО, статуетка бухал във формата на буквата "О"

Интервю на Атанас Димитров, Национална асоциация на ресурсните учители

 

 - Г-жо Пени, бяхте наградена за приноси в столичното образование,какви според вас са заслугите Ви?

- Здравейте! Първо искам да благодаря на всички за признанието и наградата! За мен е огромна чест и най-вече отговорност.Според мен заслугите ми са предимно свързани с работата ми като ресурсен учител. Успях да изградя добри и ползотворни взаимоотношения с децата, родителите им и учителите с които работихме в екип. В две учебни заведения в които работих бях първият им  ресурсен учител. В началото не беше лесно, но се получи и то много добре. Заедно с колегите от училищата и Ресурсен център постигнахме успех в подпомагането на децата със специални образователни потребности. Мисля, че това е най-важното нещо което направих.

- Разкажете ни за работата си в Ресурсен център-София - град? 

...

Прочетете цялото интервю на сайта teach.bg

Copyright © 2016 НАРУ, Всички права запазени.

Не сте доволни от бюлетина?
Променете профила си  или се отпишете от списъка с абонатни
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
НАРУ България · Vladovo 1 · Sofia 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by MailChimp