Copy
Брой 11, Юли 2016
Отвори в нов подпрозорец
 
 
 
 
 
 

СЪДЪРЖАНИЕ

Лятна школа - слънце с логото на НАРУ
Фокус група - жълт квадрат с 3 черни кръга
Спортен проекткт - лого на ACES Europe на фона на статуята на София
Интервю - изображение на диктофон

Завърши школата за училищно приобщаване на НАРУ


 

Колаж от снимки на лекторите и участниците

От 20 до 24 юли, 2016г, в хотел „Сейнт Джордж“ - Поморие, се проведе поредното издание на Школа за училищно приобщаване, организирана от Национална асоциация на ресурсните учители. Темата на събитието беше „Американският опит в помощ на приобщаващия учител“ със специален гост д-р Илейн Страдърс от САЩ.

Изпълнителният директор на НАРУ Лиляна Минкова официално откри школата, отправи приветствие към гостите и представи програмата. Благовеста Борчева - Началник-отдел "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерство на образованието и науката също поздрави участниците, като обърна внимание на новия Стандарт за приобщаващо образование.

Специалният гост на Школа за училищно приобщаване - Илейн Страдърс от САЩ, предизвика голям интерес с първата част от представянето си. В презентацията си "Екипният подход в ерготерапията като инструмент на училищното приобщаване" тя разказа за приложението на ерготерапията и как тя би могла да бъде използвана в българската образователна система. Илейн Страдърс представи успешни случаи на деца, срещащи трудности заради неадаптираната среда в училище.

Вижте цялата новина на narubg.org

Втора фокус група
 

Петя Петрова говори пред участниците
На 08 юли 2016г. от 13:00ч. в Ресурсен център София-град, Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) организира фокус група на тема „Участие на младежи със зрителни затруднения в дейности на НПО“. Събитието е част от проекта „Erasmus 4 VIP” , финансирано по програма Еразъм+.
 
В групата бяха обсъдени възможностите, които НПО предоставят пред младежите със зрителни затруднения и какво е нужно да се направи за осигуряването на повече активности, в които тези младежи да се включват.
 
Събитието бе част от проект „Erasmus 4 VIP”, финансирано по програма Еразъм+

 

 

Приключен проект

 

Проект "Ежегоден фестивал на спортното приобщаване" е във своя финален етап.

Проектът започна в началото на месец април и продължава до 5 юли. Двете събития - Кръгла маса за социално включване и Спортен фестивал, имаха за цел да промотират социалното включване на младежи със специални потребности чрез практикуване на адаптирани спортове.

Проектът обхвана 120 преки бенефициенти, като от тях 40 са ученици със специални образователни потребности от Ресурсен център - София - град. 

В дългосрочен план проектът  има за цел да осигури по-голяма степен на превенция на социалното изключване на младежи със и без специални потребности. Ще подпомогне промяната на нагласите спрямо тази рискова група и ще подкрепи усилията на държавния и неправителствения сектор за изграждане на една по-приемаща училищна среда. С интегрирането на адаптирани спортове в училищата този процес ще бъде значитено по-улеснеснен, а резултатите – по-устойчиви. 

По случай края на проекта ученици от Ресурсен център - София - град, които участваха и в Спортния фестивал, получиха специални тениски. 

Проект "Ежегоден фестивал на спортното приобщаване" е финансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата София-Европейска столица на спорта за 2018 година.

Интервю с Петър Стайков - сдружение "ПРИОРИТЕТИ"

 

- Г-н Стайков, Вие сте председател на сдружение "ПРИОРИТЕТИ". Разкажете ни за вашата дейност, какви са основните ви цели ? 

- Сдружението е основано през 2003 г. С две думи то има за цел да подпомага хората със зрителни увреждания в техните стремежи към пълноценна социална реализация. В този процес естествено място имат проблемите на тяхната интеграция в обществото, и успешното им участие в борбите на свободния пазар на труда. Разбирам, че с тези общи фрази на практика нищо не казвам, но те поне очертават границите на това, от което се интересуваме. А по-конкретно  създадохме Бюро по труда за лица със зрителни увреждания, което работи както с незрящите кандидати за работа, така и с техни потенциални работодатели. Обучаваме едните как по-добре да се представят, когато си търсят работа, а другите как да преодоляват собствените си предразсъдъци и страхове.

Освен това пишем и слава Богу, печелим и други проекти, които също решават едни или други проблеми на хората от нашата целева група.

Правим международни младежки обмени, изпращаме хора от България за участие в такива обмени в чужбина. В края на миналата година приключихме успешно проект, в рамките на който създадохме „Метроводител за слепи“. На човешки език значи, че изработихме вербални описания на станциите по Линия 1 на столичното метро. Отзивите за него от страна на потребителите са повече от добри и се надяваме, че в обозримото бъдеще ще успеем да направим същото помагало и за съществуващата втора, и за строящата се трета линия на метрото.  

Като цяло въпреки кошмарното ни финансово състояние се стараем да бъдем близо до проблемите на незрящите, поне в София.


Прочетете цялото интервю на teach.bg

Copyright © 2016, Всички права запазени.

Отпишете се от списъка с абонати или редактирайте профила си


This email was sent to atanasdimitrovh@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
НАРУ България · Vladovo 1 · Sofia 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by MailChimp