Copy
Брой 13, октомври 2016
Отвори в нов подпрозорец
НАРУ Бюлетин - есенна тема

СЪДЪРЖАНИЕ

Лого на програма Европа на Столична община Облак от думата "community"
ДиктофонЛого на Еразъм+

Заедно за невидимите деца на България

 
Участниците от РЦПППО София-град
Ресурсни учители и други специалисти от РЦПППО София-град участваха в обучение за работа с деца с аутизъм, организирано от Сдружение "Аутизъм днес".

По време на обучението участниците се запознаха с различни методи за терапия, широка гама от практически насоки и видео материали.

Събитието се финансира от Програма "Европа" на Столична община и е част от серия обучения, насочени към специалистите, които работят с деца с разтройства от аутистичния спектър. Обучението се осъществи с любезната подкрепа на болница "Токуда".

 

Клуб "Перото" по време на пресконференцията


На 27 октомври в Литературен клуб "Перото" се проведе пресконференция във връзка с изпълнението на проект "Заедно за невидимите деца на България" по програма "Европа" на Столична община. Партньори по проекта са район "Младост" и Сдружение "Тацитус". В рамките на проекта за 6 месеца бяха обучени 474 учители и специалисти, както и 39 родители на деца с аутизъм. В Обученията бяха включени и чужди лектори и преподаватели, като Д-р Моод Леру и Кристиане Кул-Садахарам.

На събитието присъстваха още актрисата Елена Петрова, Офелия Кънева - Председател на ДАЗД, Ани Ананиева - Зам. Изпълнителен директор на АСП, Атанаска Лунгурска от програма "Европа", Марина Савова - Директор на дирекция "Образование" в район "Младост", Таня Пенчева - член на УС на Национална пациентска организация, представители на Регионален център София-град и на РУО - София град.

^

Семинари в Пазарджик

 
Обучителите

На 16.10.2016г. завършилите обменната програма по общностно организиране на Държавния департамент на САЩ от НАРУ, проведоха обучение сред работещите в центрове за настаняване от семеен тип в Пазарджик. Обучението беше посветено на общностното организиране за децата и младежите с множество увреждания. Семинарите бяха водени от Стоян Павлов, Калина Христова, Калоян Дамянов и Петър Лазаров. Обсъдиха се основните компоненти в организирането на общностите за изграждането на устойчив опит за защита на правата на хора в риск. В обучението участваха и представители на местни институции и НПО.
^

Програма за трудотерапия дава шанс на младежи с интелектуални затруднения

 
Декоративни свещи, гледани отгоре

Младежи с интелектуални затруднения ще бъдат обучавани в нова програма по трудотерапия. Младежите ще изработват свещи и ще бъдат научени как да ги продават и да получават доходи от дейността си. Това съобщи в предаването „Хоризонт до обед“ Калоян Дамянов от Регионалния център София град, който заедно с Националната асоциация на ресурсните учители е патрон на инициативата.

Младежите с интелектуални увреждания са неизползван ресурс за нашата икономика, категоричен бе Дамянов. Той отбеляза, че в изработването тъкмо на свещи има символика:

"Това е свещ на толерантност – всички трябва да разберем, че независимо от нашите различия имаме еднакви права за реализация тук. Трябва да се покаже на обществото, че тези младежи могат да създават свой продукт и да го предлагат на пазара", подчерта още Калоян Дамянов.


Чуйте цялото интервю на сайта на БНР.
^

Качествено професионално обучение за ученици със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието

 
Участници в срещата

На 13 и 14 октомври 2016 в Бест Уестърн Хотел Експо в гр. София се проведе първа партньорска среща по проект „Гарантиране на качеството на професионално обучение на ученици със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието “. Софийски университет "Св. Климент Охридски" е лидер на проекта, чиято идея обедини организации от – България, Гърция, Испания, Италия и Швеция.

По време на срещата бяха представени отделните организации и бяха обсъдени дейностите по проекта.

Целта на партньорството е подобряване на качеството на професионалното образование за учениците със специални образователни потребности и по-специално със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието. След анализ на добрите европейски практики в тази област, ще се определят факторите, допринасящи за успешна реализация след завършване на професионалните училища.

^
Copyright © 2016 НАРУ, Всички права запазени

Не сте доволни от бюлетина?
Редактирайте профила си или се отпишете от списъка с абонати.


This email was sent to atanasdimitrovh@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
НАРУ България · Vladovo 1 · Sofia 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp