Copy

НАРУ лого


НАРУ Бюлетин

Отвори в отделен подпрозорец
Абсолвентска шапка от снимки на НАРУ
Еразъм плюс
Нови доброволци
Колаж от знамената на партньорите по проекта
Нов проект с участие на НАРУ
Лого на РЦ Плевен
Студенти в РЦ Плевен

СЪДЪРЖАНИЕ

Тук може да видите какво Ви очаква в този брой на бюлетина. Има възможност да кликнете* върху някоя от новините и да отидете директно на нея или да продължите да скролвате надолу и да разгледате целия бюлетин.

*Ако използвате абв.бг щракнете тук.

Лого на фондация Конрад Аденауер
Участие на НАРУ в кръгла маса
Спешъл Олимпикс
Турнир по стрийт баскет
Символи на петте сетива
Зали в Добрич и Стара Загора

НАРУ започна изпълнението на проекта "Go Green, Grow Inclusion"В следващите 10 месеца четири момичета от Армения, Испания, Латвия и Германия ще работят на територията на Ресурен център - Стара Загора в помощ на ресурсните учители и децата със специални образователни потребности. 

Тагухи Харутиуниан е на 25 години, завършила
е Аграрно
Тагухи инженерство и идва
в
страната ни от Армения.
 

          Представител на Източна Европа е и Руута Вилчане.
21 - годишната латвийкРютаа ще помага
на децата с различия като се
опира
на опита си в сферата на културата,
аудиовизуалните изкуства и театър.
Виктория Адрада е на 23 години, съвсем скоро е завършила Специална педагогика и ще представи Викторияиспанския опит в областта на интеграцията на учениците със специални потребности.Най-младата участничка в проекта е 19-годишната Лаура Херцог
от Германия. Тя завършва ГимнЛаураазия с преподаване на чужди езици с английски и френски и е ентусиазирана да се запознае с приликите и разликите между немската и българската образователна система.

Към съдържанието

НАРУ започва изпълнение на проект за хора със зрителни затруднения

 

Участници

На 04-07.11.2015г. сепроведе първо работно посещение по проект "Erasmus 4 VIP" а Арад, Румъния. В проекта участват организации от Румъния, България, Гърция, Кипър и Македония. България е представлявана от НАРУ.
 
По време на посещението беше планирана проектната дейност през следващите две години. Подписано беше споразумение между участниците. НАРУ се ангажира да разработи обучителни ресурси за обучение на младежи със зрителни нарушения, а също така и да проведе анкетно проучване сред работещи с такива хора в България. В работната среща участва председателят на НАРУ, Калоян Дамянов и Петя Петрова, проектен координатор.
Към съдържанието

Предизвикателства пред приобщаващото образование

групова снимка


На 17.11.2015 в РЦ-Плевен се проведе поредна  открита практика на студенти трети курс от специалност Начална училищна педагогика  от ВТУ“Св.св.Кирил и Методий“ , Педагогически колеж-Плевен с преподавател д-р.Александър Кръстев, психолог в РЦ-Плевен. Темата на откритата практика бе „Предизвикателства пред приобщаващото образование“. Студентите наблюдаваха и взеха участие в занятие с ученици със СОП участници в проект на РЦ-Плевен „Подготовка за самостоятелен живот“.
Към съдържанието

Председателят на нару участва в кръгла маса „Обучение по демокрация, образование и активно гражданство“           

На 25.11.2015г. в ДУчастници в клъглата масавореца „Врана“ се проведе кръгла маса „Обучение по демокрация. Образование и активно гражданство”, организирана от Либерален институт за политически анализи (ЛИПА), Фондация за свободата „Фридрих Нуаман” и Европейския либералне форум.

В кръглата маса взеха участие министърът на образованието Проф. днп Тодор Танев, бившият вицепремиер Зинаида Златанова, Даниел Кадик ,ръководител на проект Югоизточна Европа на Фондация за свободата „Фридрих Науман” бившите министри на образованието Сергей Игнатов, Даниел Вълчев и Румяна Коларова.

В дискусията се включи и Калоян Дамянов, Председател на НАРУ, като даде пример за реално учене на демокрация в училище чрез приобщаването на децата със специални образователни потребности в общообразователната среда, които вече са над 15000 в цялата страна. Той подчерта ролята на ресурсните учители като проправящи път за изграждане на толерантно българско училище.

По време на срещата се изведаха предложения свързани с въвеждането на повече инструменти за образование по гражданско общество в българските училище.

 
Домакин на срещата беше Н.В. Симеон Втори
Към съдържанието

Първи Национален конкурс
„Подавам ти ръка и заедно ще го направим“

 

Организаторите

На 28.11.2015г. в Националната спортна академия „Васил Левски“ се състоя ежегодния Турнир по стрийтбол “Заедно можем и да спортуваме“, който беше организиран от Ресурсен център София с подкрепата на Спешъл Олимпикс и НАРУ. Събитието бе посветено на Европейската баскетболна седмица.

Близо 100 деца със и без специални потребности участваха в разгорещена битка за купите на Ресурсен център. Играчите бяха разделени на 23 отбора в три възрастови групи.

На събитието освен директора на Ресурсен център София - град, присъстваха и Констанстин (Тити) Папазов и Георги Глушков от Българската федерация по баскетбол.

Победителите получиха специални медали от Спешъл Олимпикс и много подаръци. Турнирът се организира за пети път, като основната му цел е да демонстрира силата на спорта да обединява и да преодолява социалното изключване. 

Към съдържанието

Нови зали за сензорна терапия

 
Откриване в Стара Загора
На 16.11.2015г. в Ресурсен център Стара Загора    стартира комплексна програма по сензорна интеграция и ерготерапия. Това е втория център след този в София, който постави началото на един от най-добрите подходи за подкрепа на деца от аутистичния спектър.

По време на откриването се проведе и кръгла маса с участието на Калоян Дамянов, председател на НАРУ, Благовеста Борчева, началник-отдел в МОН , Милена Йолдова от РИО-Стара Загора, директори на училища, родители и специалисти. Беше представена и концепцията за новите регионалните центрове за подкрепа на процеса за приобщаващо образование, които ще започнат да функционират през следващата година според новия закон за предучилищно и училищно образование.

В срещата участваха и представители от ресурсните центрове в Хасково и Велико Търново, които също планират стартирането на такива програми в близко бъдеще.


На 30.11.2015г. официално стартира комплексната програма по сензорна интеграция в
Ресурсен център-Добрич.


 


 

На официалното откриване присъства Калоян Дамянов, Председател на НАРУ, Христо Боев, Началник на РИО-Добрич и д-р Емилия Баева, Зам.-Кмет на Община Добрич.

Енеида Ненова, Директор на Ресурсен център-Добрич направи ретроспекция на стъпките извървени от екипа, за да започнат да предоставят новата образователна услуга за деца от региона. Калоян Дамянов запозна участниците в срещата с концепцията за развитието на Регионални центрове за приобщаващо образование. д-р Емилия Баева се ангажира с пълна подкрепа от страна на общинската администрация, за да може повече деца и семейства да разберат и да използват сензорната зала на центъра.

Това е поредната сензорна програма в страната, с което се осигурява основа за образователно приобщаване на повече деца.
 
Към съдържанието
Поща
Поща
Уебсайт
Уебсайт
facebook
facebook
Copyright © 2015 НАРУ, Всички права запазени.

Не сте доволни от бюлетина?
Може да промените настройките си или да се отпишете от списъка с абонати