Copy

 

 

Wordt Vervolgd in veranderende tijden

 

Voorjaar 2020, repeteren voor voorstelling via Zoom

 


Beste <<First Name>>,
 

Onze vorige Nieuwsbrief dateert van 6 maart jl. en had een foto op de voorkant van Chinezen met inventieve mondmaskers. De run op de bacteriedodende gel was inmiddels in Nederland aan de gang en drie dagen later zou het handenschudden in de ban gaan. En nu zijn we een dik half jaar verder. 

Net als bij iedereen, heeft Corona ook vat op ons werk en leven. Spelers werden in die eerste maanden thuisonderwijzers, muzikanten met een baan elders deden dat werk vanuit huis achter de computer. Weer andere groepsleden ervoeren de ruimte in de agenda om Terugspelers van over de hele wereld te ontmoeten. Dat deden ze in workshops en voorstellingen die al snel online gingen en opeens voor iedereen toegankelijk waren. Je hoefde niet meer in Moskou woonachtig te zijn om de voorstelling van de lokale groep aldaar bij te wonen.

Tijdens de eerste lockdown viel ons werk letterlijk stil: we kwamen niet meer maandelijks samen om te repeteren. De voorstellingen werden verplaatst. Wanneer kan er weer iets? En onder welke omstandigheden? Creatief als we zijn verkenden we wat wel haalbaar was. Via Zoom repeteerden we tijdens die lockdown voor een online voorstelling op 19 juni. Iedereen aanwezig (inclusief 47-koppig publiek) vanuit huis. In ons jaarlijkse weekend begin september, speelden we voor het eerst op onderlinge 1,5 meter afstand van elkaar.  ’s Avonds speelden we een voorstelling tijdens de European Playback Theatre Gathering. Wij live op 1,5 meter van elkaar, via livestream de wereld in. 

Op 2 oktober speelden we onze eerste live voorstelling, onze uitgestelde openbare voorstelling van maart, in het Circus Hakim theater in Haarlem. Een uitgestelde voorstelling in Breda voor ‘Zorg voor elkaar’ was een paar dagen later. Mondkapjes en handgel, het was er allemaal. 

Tegelijkertijd hakten in de afgelopen periode ook twee van onze leden de knoop door: Joke en Annebel (https://wordtvervolgd.net/door-wie/) stoppen als leden bij Theatergroep Wordt Vervolgd. Hieronder leggen ze uit wat er aan hun besluiten ten grondslag ligt en blikken ze terug op hun tijd bij Wordt Vervolgd. Joke, spelleider, is een van de oprichtsters en een grote drijvende kracht. We gaan haar energie, enorme toewijding, visie en ervaring ontzettend missen! Met het vertrek van Annebel verliezen we een van onze twee muzikanten. Haar eigen muzikale geluid, haar doortastendheid, warme collegialiteit en haar betrokkenheid achter de schermen….zonder dat voelen we ons schraler. 

Dus alles is anders: de Coronamaatregelen die hun invloed hebben op wat er kan in de maatschappij, de economie met dientengevolge de aanvragen naar voorstellingen, de samenstelling van de groep… we lopen met een lantaarn in de mist niet wetende wat er komen gaat. Of anders gezegd: Wordt Vervolgd zit in transitie. En met voldoende ervaren mensen in huis om geboekt te worden voor een voorstelling zeggen we nog steeds....Wordt Vervolgd!

met vriendelijke groet,

Edwin, Astrid, Sanna, Jaap, René en Judith
 

 

‘Life is what happens while making other plans’ 

Dat geldt voor ons allen tijdens de Coronacrisis, dat gold voor mij persoonlijk ook en vooral door het onverwachte overlijden van mijn partner in december 2018. Mijn leven staat sindsdien nogal op zijn kop. Lang verhaal kort heeft het er onder andere toe geleid dat ik besloten heb mijn ‘vaste dienstverband’ met WV op te zeggen. Ik moet mijzelf opnieuw uitvinden. En dat ga ik doen in Spanje vanaf half oktober 2020 tot…geen idee. Ik wil een nieuwe start proberen te maken waar geen verplichtingen aan vastzitten. 

Dat betekent geenszins dat ik afscheid neem van playbacktheater. Zoals voor sommigen bekend, ben ik al een aantal jaren internationaal actief op dat gebied en dat wil ik zodra mogelijk weer oppakken; vooralsnog met Zoom, maar hopelijk ook snel weer live. Ik heb 23 fantastische jaren gehad met WV en onze familieband blijft. Eventueel ooit met een gastoptreden….en in ieder geval een volgend WV-weekend in Spanje! Maar mijn rol als acquisiteur, pr-medewerker, voorzitter; kortom alle eerder vervulde ‘zakelijke rollen’, leg ik neer.

In het voorwoord staat dat Wordt Vervolgd zich op dit moment voelt als een lantaarn in de mist. Dat gevoel geldt voor mij persoonlijk ook. Tot slot: Opdat wij koesteren wat was, opdat wij weer gaan vertrouwen in een rol als vuurtoren in een wereld waarin het delen en terugspelen van verhalen als waardevol en zelfs urgent gezien wordt. Want die overtuiging pakt niemand mij af. Wereldwijd heeft playbacktheater zijn functie bewezen in nu al meer dan 60 landen. Ook en misschien nu zelfs meer dan ooit nu we verbonden kunnen zijn ondanks, of dankzij?, Covid. 

Laatste PR activiteit :-)…..Gun jezelf of jouw organisatie de kans om verhalen te delen en terug te laten spelen! En laat Wordt Vervolgd dat doen! Je zult er geen spijt van krijgen.

Hasta luego!

Joke

 

Reacties uit het publiek bij de openbare voorstelling in het Cirkus Hakim theater, Haarlem:  


‘Wat een heerlijke avond. Erg gelachen en onder de indruk van jullie improvisatietalent. Wordt vervolgd!’ Marit

‘Ik vond het te gek. Het was natuurlijk niet druk vanwege de omstandigheden, maar het voelde meteen vol. Het was een hele leuke sfeer. Ik vind het altijd mooi als het publiek betrokken is, iedereen heeft verhalen en daar werken zij mee. Ik heb zelf ook een verhaal vertelt. Ik hoop op meer, dat meen ik oprecht: Wordt Vervolgd’ Hakim Traïdia

Optreden ‘Zorg voor elkaar’, thema Eenzaamheid

 

 

Lees het artikel over dit optreden in HBNieuws

“De acteurs van Theatergroep Wordt vervolgd zijn in staat om in korte tijd het thema diepgang te geven. In plaats van kennisoverdracht gaat het bij Wordt vervolgd over overdracht van beleving en emotie. Dit beklijft vele malen beter dan alleen kennis overdracht. De kunst aan ons als initiatiefnemers, is dan om deze emotie vast te houden en het thema samen met alle betrokkenen op een hoger plan te brengen”.  

Liesbeth Smedinga
Zorg voor elkaar,  Breda

 

Da capo al fine

Ik ga. Niet zonder pijn in het hart én tegelijkertijd met een vol hart omdat ik met zulke fantastische mensen heb mogen samenwerken de afgelopen 20 jaar. Ik heb met veel plezier op het podium muziek gemaakt bij al die grappige, ontroerende, alledaagse en ongelooflijke verhalen. De juiste sfeer proberen te raken bij al die momenten waarin werd gehandeld, gezwegen, gezegd en gezongen. Samen de creativiteit op het moment laten ontstaan in beeld en muziek. De spanning van het moment dat je met elkaar het onbekende betreedt. Het kunnen vertrouwen op elkaar dat je altijd iets kunt laten ontstaan. Dat vond ik het meest bijzondere in het werken met elkaar.

Wat fantastisch dat ik vanuit zoveel verschillende perspectieven verhalen heb mogen horen, van cliënten, managers, facilitair personeel, docenten, agenten, financieel medewerkers, buurtbewoners, ouderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking en nog veel meer! Zoveel kijkjes in zoveel keukens, maakt me begripvol en heeft mijn blik verbreed.

Dat blijft voor mij ook de waarde van terugspeeltheater voor mensen, organisaties en de wereld: elkaars perspectief zien, niet oordelen, maar luisteren en begrip krijgen voor elkaar. En ik hoop dat terugspeeltheater die rol blijft vervullen in een polariserende samenleving.

Nu is het moment om andere paden in te slaan, zodat ik meer tijd kan besteden aan andere dingen die nu mijn aandacht vragen. Zoals me ontwikkelen op mijn nieuwe instrument - de cello - en het oppakken van zorgtaken voor oude ouders (ik heb er nog 5!). 

Maar wat blijft, is dat ik de rest van mijn leven zal blijven zeggen: wat ik nú heb meegemaakt, is een prachtig verhaal voor Wordt Vervolgd om terug te spelen!!

Annebel

Geïnteresseerd in wat Theatergroep Wordt Vervolgd voor je kan betekenen? Bezoek onze website www.wordtvervolgd.net en/of mail naar info@wordtvervolgd.net.
 

 
Facebook
Twitter
Website
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2020 Wordt Vervolgd, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp