Copy

 

 

Ver van mijn bed show … of toch niet?


Beste <<First Name>>,
 

Chinezen met mondkapjes op, het leek alsof we dagelijks beelden van exotische diersoorten te zien kregen. Inmiddels is in Nederland de bacteriedodende zeep bijna uitverkocht.  

Een virus kent geen grenzen. Juist omdat wij mensen de hele wereld over reizen en veel met anderen in contact zijn. Naast deze keerzijde levert dat ook wat op: we zijn vaak ook gefascineerd door andere culturen en het maakt ons bewust van onze eigen gewoonten.

 

Vraag: hoeveel nationaliteiten zijn er wereldwijd?
En: hoeveel van die nationaliteiten leven er in Nederland?


Het antwoord vind je aan het einde van deze nieuwsbrief.

Wij geloven in het luisteren naar- en openstaan voor dat andere en met elkaar te zoeken naar begrip en verrijking. Dat doen we door het spelen van voorstellingen voor diverse groepen mensen en voor organisaties die in een cultuurverandering zitten.
In deze Nieuwsbrief lees je hier meer over.

Cultuurverandering in een zorginstelling 

De eigen bekende cultuur versus het onbekende andere speelt ook binnen organisaties en afdelingen. De eigen manier van kijken en met elkaar omgaan is vertrouwd en levert vaak goede dingen op. Maar zorgt ook voor oogkleppen waardoor andere waardevolle manieren van werken geen ruimte krijgen. Dit 'andere' lijkt dan vaak onbereikbaar en ver weg, juist omdat het zo anders is dan wat je gewend bent.

 

Wij speelden afgelopen maand voor een Zorginstelling die hier actief mee aan het werk is gegaan.  

 

De zorginstelling kende een cultuur van afstemming, overleg, bescheidenheid en vriendelijkheid. Maar daardoor kwam er weinig vernieuwing in de organisatie. Alles was wel goed zoals het ging. Wat ontbrak was een cultuur van lef en risico's nemen om nieuwe dingen van de grond te krijgen. Maar waar passie is, is vuur en dat geeft energie om stappen te zetten. Wij hebben met onze voorstelling ruimte gegeven om deze passie te verkennen en vonden medewerkers die trots zijn op hun werk en het anderen kunnen helpen.

Bekijk HIER wat wij voor Zorgbelang hebben betekend!

India

Nog voor de uitbraak reisden drie spelers van Wordt Vervolgd naar India om daar deel te nemen aan de Wereldconferentie Terugspeeltheater. Joke, René en Jaap delen hier hun ervaringen.

Joke in India: 

Op een wereldwijde conferentie over culturele diversiteit deelden en speelden wij ervaringen rondom dit thema. Niet eenvoudig met 266 mensen uit 44 landen. Maar de moeite meer dan waard. De homegroup die ik drie ochtenden heb geleid had als sub thema Dare to be (un)aware. Want zoals we allen weten kan het nou eenmaal niet zo zijn dat je je van alle (culturele) verschillen bewust bent. Dat te (h)erkennen en je vervolgens open te stellen, nieuwsgierig te blijven en door te vragen bleek een gouden greep om ervaringen te delen en te spelen 

Joke (oranje sjerp) met haar Homegroup

Jaap in India: 

Het idee om les te gaan geven op een wereldconferentie sprak me aan. Door playback theater in te zetten in mijn werk met ouderen heb ik een werkvorm ontwikkeld die ik graag met anderen wil delen. Nu is India een land waar veel gebeurt, soms op een manier die ons vreemd is en zorgt voor verassingen. 

Zo bevond ik mij op 5 december in een lokaaltje in één van de meest prestigieuze universiteiten van India. Gedurende drie dagen was er naast onze conferentie een groot feest van de universiteit zelf. Op het middenterrein waren er drumbands aan het oefenen. Mijn workshop was al begonnen toen de gang bij mijn lokaal volstroomde: een meisjeskoor van meer dan honderd enthousiaste studenten gingen de liedjes voor hun optreden repeteren. Toen de prachtige herrie op de gang begon moest ik tegen de deur duwen om op de gang te komen. Vragen of ze een eindje verderop wilden gaan staan was geen optie. 

Dus loslaten dat alles volgens plan verloopt en mee stromen met wat er komt. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

René in India: 

Toen bekend werd dat de 'international playback conference' in Bangalore (India) zou plaatsvinden, werd ik enthousiast om deze te gaan bezoeken.

Het mooie van terugspeeltheater is dat je door de theatervorm snel goed kan samenspelen met anderen. Het geeft je handvatten om te communiceren en daarbij maakt het niet uit hoeveel ervaring met spelen je hebt, welke taal je spreekt of wat je culturele of religieuze achtergrond is. 

Na de conferentie heb ik in Bangalore onverwachts nog een aantal uren les gegeven aan een viertal aspirant theaterleerlingen van de Theaterschool Yours Truly uit India.

Openbare Voorstelling

Op vrijdag 17 april 2020 speelt Wordt Vervolgd haar jaarlijkse openbare voorstelling. Speciaal voor mensen die het gewoon eens willen ervaren, potentiële opdrachtgevers en natuurlijk onze trouwe fans. Kom je ook kijken?

We spelen dit jaar in Circus Hakim in Haarlem. Kaartjes zijn nu al te reserveren via: Sanna@wordtvervolgd.net

 

De voorstelling start om 20.00 uur

 

Bekijk onze agenda

Vraag: hoeveel nationaliteiten bestaan er wereldwijd? 206
En: hoeveel van die nationaliteiten leven er in Nederland? 178

Facebook
Twitter
Website
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2020 Wordt Vervolgd, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp