Copy
Niet goed leesbaar? Klik hier.

Cosmetica NU - jaargang 10, editie 3

Mei 2016

Inhoudsopgave

'Zon op Maandag'

Op maandag 20 juni 2016 organiseerde de NCV een extra bijeenkomst voor de merkentrainers (aangesloten bij de NCV) speciaal gericht op zonnecosmetica, de “Zon op Maandag”. Op deze dag werden de verschillende UV-filters besproken en de Europese wetgeving voor zonnecosmetica. Dermatoloog Ellen de Haas vertelde over het belang van smeren en Ana Lee van de Scientific & Regulatory Affairs afdeling van L’Oréal legde uit dat de SPF in huidverzorging gelijk is aan de SPF in anti-zonnebrandproducten. De NCV kijkt, ondanks de regen, terug op een zeer geslaagde bijeenkomst.

Bijeenkomst over duurzaamheid inspireert tot actie

Op 25 mei 2016 organiseerde de NCV in samenwerking met de NAV en de NVZ een duurzaamheidsbijeenkomst. Tijdens deze middag heeft een groot aantal sprekers antwoord gegeven op de vraag: Hoe kun je praktisch invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Tijdens de plenaire sessies kwamen onderwerpen aan bod die voor zowel de cosmetica-, als de was- en reinigingsmiddelenbranche van belang zijn, zoals het Brancheplan Duurzaam Verpakken. Werner Schuh (Henkel, Düsseldorf) vertelde over de recente ontwikkelingen op het gebied van de Product Environmental Footprint (PEF) van cosmetica en Ynte van Dam (Wageningen Universiteit) legde uit wat consumenten motiveert om voor duurzamere producten te kiezen.

NCV publiceert grondstoffendatabase voor haar leden

Iedere werkgever in Nederland moet een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren om een veilige werkomgeving te creëren voor zijn werknemers. Een onderdeel van de RI&E is het verzamelen van bekende grenswaarden van stoffen. De NCV biedt haar leden twee lijsten met gegevens over veel gebruikte grondstoffen. Bent u ook geïnteresseerd in deze lijsten, dan leest u hier meer over het NCV-lidmaatschap.

Cosmeticareclames voldoen aan wetgeving

Uit een onafhankelijk onderzoek van de European Advertising Standards Alliance (EASA) blijkt dat de (internationale) cosmetica-industrie zich houdt aan de door Cosmetics Europe opgestelde Charter en Guiding Principles en de Claimsverordening (655/2013) met bijbehorende richtlijnen. Maar liefst 91% van de reclames voor cosmetica voldeden aan de relevante wet- en regelgeving. In totaal zijn 1861 reclames beoordeeld, zijnde 577 tv-reclames en 1284 print-reclames. Ronald van Welie, directeur van de NCV, is trots op het resultaat van dit eerste onderzoek “het blijkt dat het zelfregulerende systeem voor cosmeticareclame naast de Europese regelgeving op dit gebied werkt”. Lees het EASA rapport.

Titanium Dioxide in cosmetica

Sinds 14 juli 2016 mag Titanium Dioxide in nano-vorm officieel gebruikt worden in cosmetica, tot een maximale concentratie van 25%. De niet nano-vorm van Titanium Dioxide was al toegestaan onder de Cosmeticaverordening maar nu mag dus ook de nano-vorm in de meeste cosmetische producten worden gebruikt. De nano-vorm van Titanium Dioxide wordt gebruikt als UV-filter.  
Het wetenschappelijk comité voor consumenten veiligheid van de EU (SCCS) beoordeelt ingrediënten die in cosmetica gebruikt worden. In 2013 publiceerde het SCCS een opinie waarin ze het gebruik van Titanium dioxide (nano) veilig hebben bevonden. Lees meer over nanotechnologie en cosmetica.

Cosmetics Europe Week 2016

Jaarlijks organiseert Cosmetics Europe, de Europese overkoepelende cosmeticavereniging, een internationaal congres. Hier kunnen vertegenwoordigers van cosmeticaverenigingen- en bedrijven hun kennis delen over cosmetica gerelateerde onderwerpen. Interessante sprekers uit de hele wereld worden hiervoor uitgenodigd. Dit jaar vond de Cosmetics Europe Week plaats van 13 t/m 17 juni 2016. Er was bijzondere aandacht voor de trends en uitdagingen op het gebied van de veiligheidsbeoordeling van cosmeticaproducten, en voor de trends en uitdagingen op het gebied van wetgeving. Ook de NCV nam deel aan dit congres en woonde diverse lezingen en workshops bij. Tijdens de General Assembly is het Annual Report 2015 gepubliceerd. Dit rapport bevat onder meer gegevens over de omzet in cosmetica in Europa.

Wist u dat...?

  • NCV-leden sinds kort kunnen deelnemen aan onze WebinarWednesdays? Met dit nieuwe concept behandelen we tijdens 1-uur durende sessies, belangrijke onderwerpen die actueel en relevant zijn voor de cosmetica-industrie. De WebinarWednesdays zijn exclusief en gratis toegankelijk voor NCV-leden
  • De NCV op 4 oktober 2016 een bijeenkomst organiseert over de impact van cosmetica op ons zelfvertrouwen? Gezien het programma met onder andere internationale sprekers, belooft het een bijzondere dag te worden! Voor meer informatie: info@ncv-cosmetica.nl
  • Ook op bewolkte dagen, een goede zonbescherming belangrijk is? De actuele zonkracht kunt u dagelijks nagaan via het KNMI
  • De wetgeving voor cosmetica in het Verenigd Koninkrijk ondanks Brexit, niet zal veranderen?
  • De NCV bijna 1000 Twitter-volgers heeft?
Wenst u onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen of wilt u uw gegevens wijzigen?
 Wijzig uw gegevens of direct uitschrijven
 
Email Marketing Powered by MailChimp