Copy
Digitale nieuwsbrief RAVON
View this email in your browser
14 juli 2017 

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die zich inzet voor de bescherming van de Nederlandse reptielen, amfibieën en vissen. 
Glasaaldisco in Scheveningen
Glasalen blijven langer dan gehoopt voor de Keersluis in Scheveningen hangen en doen er vrij lang over om door de vispassage te trekken. Dit weten we door het merken van glasalen met een fluorescerend merkje. We hopen met deze informatie en de aanbevelingen die volgen uit het onderzoek de intrekmogelijkheden voor glasaal te verbeteren.

Meer lezen of zien?
Schubben & Slijm nr. 32 (pag 7) 
You-Tube filmpje 

Meer informatie: Martijn Schiphouwer & Sanne Ploegaert
Merkt u een achteruitgang van salamanders? Meld het ons!
 
Vanuit Azië is een voor salamanders dodelijke schimmel (Batrachochytrium salamandrivorans; Bsal) in Nederland terecht gekomen. Als gevolg van besmetting met deze schimmel is de populatie vuursalamanders in Zuid Limburg met 99,9% afgenomen. Ook in België en Duitsland is Bsal aangetroffen. Deze schimmel is niet alleen een gevaar voor de vuursalamander. Ook andere salamanders, zoals de Alpenwatersalamander, kamsalamander en kleine watersalamander zijn gevoelig.
 
Op basis van waarnemingen van zieke en/of dode salamanders door het hele land proberen we te bepalen of de schimmel ook verder in Nederland is verspreid. Zieke en dode watersalamanders zijn echter erg moeilijk te vinden in het veld, zeker als ze in het water dood gaan. Om die reden willen we dit jaar meer aandacht besteden aan lokale trends om zo in een vroeg stadium achteruitgang te zien en hiermee mogelijk de schimmel te kunnen detecteren.
 
Merkt u in een poel, uw tuinvijver of in een ander water waar u regelmatig komt een niet direct verklaarbare achteruitgang van het aantal salamanders, maar ziet u geen dode dieren, wilt u dat dan toch bij ons aangeven?
 
Wij vragen vooral vrijwilligers die amfibieën monitoren in Limburg, Brabant en Gelderland extra alert te zijn en een achteruitgang van het aantal salamanders te melden.
 
Contact ziektes@ravon.nl
Maarten Gilbert (m.gilbert@ravon.nl) of Annemarieke Spitzen (a.spitzen@ravon.nl)
 
Meer informatie over Bsal
www.sossalamander.nl
 
 
RAVON groeit en bloeit

43 medewerkers, 82 stagiaires, duizenden vrijwilligers, 2.350 RAVON-schepnetten, honderden projecten, 23.000 item in de RAVON-bieb en een omzet van meer dan 2 miljoen euro. Dat zijn maar een paar feiten die iets zeggen over RAVON in 2015 en 2016.
 
Wil je meer weten, lees dan het Uitgebreide jaarverslag 2015 en 2016.
Inventaristieweekend in Duitsland
 
Het RAVON Hemelvaartweekend en RAVON Vissenweekend zijn altijd druk bezocht. Daarom organiseren we dit jaar een extra inventarisatieweekend.

RAVON organiseert samen met een Duitse collega en beheerder een inventarisatieweekend op de Lüneburger Heide van vrijdagmiddag 25 augustus tot en met zondagmiddag 27 augustus 2017.

Meer informatie en aanmelden: www.ravon.nl/activiteiten
Evenementen

23 september 2017 Utrecht: 
Symposium Bloemrijk of gifgroen

6 en 7 oktober 2017 Veenendaal:
1st International King Cobra Symposium
 
Inhoudsopgave Kijk op Exoten

Op www.ravon.nl/nieuwsbriefexoten is de inhoudsopgave van nummer 1 t/m 20 te downloaden, net als alle complete nummers. Inmiddels zijn alle artikelen uit Kijk op Exoten ook vrijgegeven via Natuurtijdschrift.nl en daar als pdf-bestand te downloaden.
Lendersprijs-kandidaten en Stimuleringsfonds RAVON

Voor 23 oktober 2017 kunnen weer kandidaten worden voorgedragen voor de RAVON Lendersprijs 2017.Meer informatie en formulier:
www.ravon.nl/lendersprijs

Het RAVON Stimuleringsfonds zal ook dit jaar weer €1.500,- uitkeren aan een persoon of werkgroep. Meer informatie, de criteria en aanvraagformulier:
www.ravon.nl/stimuleringsfonds

Op de RAVON-dag 11 november 2017 zullen de kandidaten / winnaars bekend worden gemaakt.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2017 Stichting RAVON, All rights reserved.

Colofon
RAVON
Postbus 1413

6501 BK NijmegenJe ontvangt deze e-mail omdat
je hebt aangegeven dat je deze
digitale nieuwsbrief wilt ontvangen.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting RAVON · Postbus 1413 · Nijmegen, 6501 BK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp