Copy
Digitale nieuwsbrief RAVON
View this email in your browser
27 januari 2017 

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die zich inzet voor de bescherming van de Nederlandse reptielen, amfibieën en vissen. 
Stierkikker en Italiaanse kamsalamander
De herkenningskaarten van Amerikaanse stierkikker en Italiaanse kamsalamander zijn herzien en geactualiseerd. Beide kaarten zijn te downloaden via
www.ravon.nl/herkenningskaarten.
De kaarten zijn ook gedrukt om te verspreiden onder RAVON- vrijwilligers en andere geïnteresseerden en dus op te vragen via kantoor@ravon.nl.
 
Kijk op Exoten
De nieuwsbrief Kijk op Exoten nummer 18 is uit met daarin onder andere een artikel over Exotische ziektes bij amfibieën en de Aziatische modderkruiper. Kijk op www.ravon.nl/nieuwsbriefexoten
 voor meer informatie. Hier kunt u zich ook aanmelden als u deze digitale nieuwsbrief voortaan direct wilt ontvangen.
Hemelvaartweekend 2017
Het RAVON Hemelvaartweekend 2017 is van woensdagavond 24 mei t/m zondag 28 mei 2017 en zal plaatsvinden in Salland. Standplaats is een groepsaccommodatie in Haarle aan de rand van Nationaalpark De Sallandse Heuvelrug.
Meer informatie en aanmelden: www.ravon.nl/hemelvaartweekend
 
Kom jij ons team versterken?
RAVON zoekt een projectmedewerker met een goede kennis van de Nederlandse vissoorten en amfibieën en affiniteit met vrijwilligersonderzoek. De beoogde startdatum is 1 april 2017. Solliciteren kan tot 15 febr 2017. Voor meer informatie klik hier
Poelen, broeihopen en ziektes
Drie nieuwe RAVON-websites zijn recent gelanceerd voor onze actieve vrijwillgers en belangstellenden.

Poelen.nu als stimulans voor de uitvoering voor poelenbeheer. Op deze website staat informatie over de manier waarop poelen aangelegd en beheerd kunnen worden. Maar waar liggen verlande poelen en waar is het beheer het dringendst nodig? Hierbij kunt u ons helpen door via de website de toestand van een poel vast te leggen.

SOSsalamander.nl met informatie en het laatste nieuws over de salamanderschimmel Bsal. Met het oog op het internationale belang is er ook volop aandacht voor projecten in buurlanden en Noord-Amerika. Jij kunt onze 'ogen en oren' in het veld zijn en ons melden als er ergens zieke of dode salamanders woren gezien. Stuur dan een mail naar ziektes@ravon.nl

Broeihopen.nl is voor iedereen die ringslangen wil helpen en iets doet of wil doen met het aanleggen van broeihopen. Gelijk met deze website is ook een brochure uitgegeven over de ringslang (pdf).
 
eDNA metabarcoding voor vissen en amfibieën
In Molucular Ecology is een artikel verschenen over eDNA metabarcoding voor vissen en amfibieën (pdf). RAVON heeft bijgedragen aan het artikel en er zijn ook Nederlandse locaties in opgenomen. Met deze methode kunnen hele soortenlijsten gegenereerd worden uit watermonsters. Het artikel laat zien dat er met eDNA gemiddeld meer soorten gevonden worden dan met traditionele methoden. Dit in aangetoond in een groot aantal verschillende habitats (sloten, beken, rivieren, meren, poelen en ook in zee). Vorig jaar is aan een vervolg gewerkt waarbij er op maar liefst 55 locaties in Nederland vergelijkingen zijn gemaakt tussen eDNA metabarcoding en bemonsteringen voor de Kaderrichtlijn water.
 
Meer informatie: Jelger Herder, j.herder@ravon.nl
Meer lezen: Natuurbericht:
Vissen met een potje water
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2017 Stichting RAVON, All rights reserved.

Colofon
RAVON
Postbus 1413

6501 BK NijmegenJe ontvangt deze e-mail omdat
je hebt aangegeven dat je deze
digitale nieuwsbrief wilt ontvangen.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting RAVON · Postbus 1413 · Nijmegen, 6501 BK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp