Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

BIM Loket Nieuwsbrief
juli 2015

Welkom! Dit is de eerste editie van de BIM Loket nieuwsbrief. Via dit medium houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen rond het BIM Loket en de betrokken open BIM-standaarden. Lezers van de CB-NL nieuwsbrief zullen voortaan via deze BIM Loket nieuwsbrief worden geïnformeerd.

Maak kennis met het BIM Loket

Aanspreekpunt voor open BIM-standaarden

Eén centraal informatie- en beheerpunt voor open BIM-standaarden. Die belofte wil het BIM Loket de komende jaren waarmaken. Het BIM Loket is een initiatief van kennisorganisaties buildingSMART chapter Benelux, CROW, ETIM / S@les in de Bouw, Geonovum, SBRCurnet, STABU en de Bouw Informatie Raad. Het BIM Loket is een onafhankelijke stichting, zonder winstoogmerk. Een kleine uitvoeringsorganisatie is gevestigd op de Bouwcampus in Delft.

De samenwerking moet leiden tot meer slagkracht bij de implementatie van BIM. De Nederlandse bouwsector staat daarbij centraal. Daarbij is er ook veel aandacht voor (inter)nationale aansluiting van de standaarden. Verder wil het  BIM Loket het gebruik van de standaarden bevorderen. Voor gebruikers schuilt het voordeel van het BIM Loket vooral in de eenvoud. Geen gezoek meer, er is nu één aanspreekpunt voor vragen en informatie over open BIM-standaarden.

Lees meer over de start van het BIM Loket op 30 april, tijdens de BIM Praktijkdag in de Jaarbeurs.
 

Welkom bij de club!

Steeds meer open BIM-standaarden onder één dak

Direct na de lancering op 30 april werd de eerste open BIM-standaard ondergebracht bij het BIM Loket: CB-NL. Projectleider CB-NL Benno Koehorst plaatste tijdens de BIM Praktijkdag een CB-NL blokje in het BIM Loket logo, waarmee hij symbolisch uiting gaf aan de samenwerking. CB-NL is de eerste standaard die volledig onder de hoede komt van het BIM Loket. Andere, zoals COINS en VISI, zullen snel volgen.

Het BIM Loket vormt op termijn de thuisbasis van twaalf open BIM-standaarden die gangbaar zijn in de GWW-, B&U- en geowereld. Een deel van betrokken standaarden komt volledig in beheer van het BIM Loket. Voor andere, bijvoorbeeld internationale, standaarden is het BIM Loket de centrale front-office.

Vraag het de helpdesk!

De BIM Loket helpdesk is er voor u

Heeft u een vraag over open BIM-standaarden? Wilt u meer weten over het aanbod of de toepassing van een open BIM-standaard? Het BIM Loket is het centrale aanspreekpunt voor informatie over open BIM-standaarden. U kunt met al uw vragen terecht op helpdesk@bimloket.nl.

Natuurlijk komt de BIM Loket helpdesk niet zomaar uit de lucht vallen. We bouwen door op de bestaande expertise. Waarom dan een centrale helpdesk? Door de verschillende helpdeskfuncties op één plek te bundelen, kunnen we samen een professionaliseringsslag maken. We brengen waardevolle kennis bijeen en voorkomen dubbel werk. De afhandeling van vragen wordt gemonitord van het begin tot het eind.

CB-NL use cases

Demonstratiemiddag levert rijke oogst op

Op 15 juni werd het resultaat van twee jaar CB-NL getoond tijdens een drukbezochte demonstratiemiddag van zeven use cases. Marktpartijen, opdrachtgevers en software-ontwikkelaars namen hierbij alledaagse gebruikersvragen als uitgangspunt. Filmregistraties van de verschillende presentaties en alle getoonde animatiefilmpjes zijn verzameld op de website.

Na afloop van de demonstratiemiddag gaven tientallen deelnemers gehoor aan de oproep om eigen use cases in te dienen voor CB-NL. Het leverde ruim 40 voorstellen op, uiteenlopend in toepassingsgebied en detailniveau. Een mooie illustratie van de rol die CB-NL langzaam maar zeker begint in te nemen: een verbinder tussen open BIM-standaarden. Het CB-NL team binnen het BIM Loket werkt aan een beoordeling en prioritering van de voorstellen.

Uit de startblokken

Organisatie BIM Loket krijgt vorm

Zoals in het businessplan van het BIM Loket is beschreven werkt het BIM Loket met inhoudelijke clusters om zijn doelen te bereiken. De trekkers van deze clusters zijn inmiddels aangesteld. Jacqueline Meerkerk (directeur BIM Loket) is trekker van het cluster Mens & Cultuur (centrale voorlichting en bevordering van het gebruik). Jan-Pieter Eelants (CROW) trekt het cluster Management & Organisatie (gezamenlijk beheer, helpdesk). En Martijn de Riet (buildingSMART chapter Benelux) en Marcel Reuvers (Geonovum) zijn samen trekker van het cluster IT ((inter)nationale aansluiting). Er is afstemming met het BIR-programma dat in soortgelijke clusters is georganiseerd. De uitvoeringsorganisatie bestaat verder uit een coördinatiegroep met beheerders van alle standaarden. Deze groep was al sinds 2014 actief tijdens de voorbereiding van het BIM Loket. Ook het BIM Loket bureau is nu volledig bemensd, met part-time medewerkers. Voor contactgegevens zie onze website.

Agenda

17-20 augustus 2015 (BIR track op 19 augustus)
IASS15:
Annual International Symposium on Future Visions

Amsterdam
meer informatie

8 sep 2015
VISI-Gebruikersbijeenkomst Delft spoorzone
Delft
meer informatie

8 oktober 2015
BIM - 'Van Ontwerp naar Beheer'
Bunnik
www.bimopen.nl

5-8 oktober (onder voorbehoud)
Openingsweek Bouwcampus
Delft
www.debouwcampus.nl

24-25 oktober 2015 (gewijzigde datum)
AEC Hackathon
Eindhoven
meer informatie

24-25 november 2015
Geobuzz
Den Bosch
www.geobuzz.nl

23-26 mei 2016
Geospatial World Forum
Rotterdam
www.geospatialworldforum.org
 
© Copyright Stichting BIM Loket 2015 | www.bimloket.nlAfmelden voor deze nieuwsbrief |  Gegevens aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp