Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

BIM Loket Nieuwsbrief
September 2015

Er komen veel spontane reacties binnen bij het BIM Loket van mensen die blij zijn met onze komst. Het lijkt wel of iedereen wil komen praten. Leuk! De verwachtingen rond het BIM Loket zijn hooggespannen. En dat mag, want ambitie hebben we genoeg. Maar om geen valse verwachtingen te wekken, is het goed om hier te benadrukken waarvoor we staan: het BIM Loket is er in de eerste plaats voor open BIM-standaarden. Daarop ligt de focus, in elk geval tot eind 2016. Voor de bredere BIM-scope blijft voorlopig de BIR de aangewezen partij.

Kom op de koffie bij het BIM Loket

Laat ons kennismaken met u!

Natuurlijk zijn we maar wat blij met alle belangstelling en gaan we graag met u in gesprek. Heeft u een algemene of technische vraag, of wilt u juist een idee voorleggen? Bezoek ons BIM Loket spreekuur op maandag 5 oktober, van 10:00 - 13:00 uur. U vindt ons op de Bouwcampus in Delft. Meld u even aan via info@bimloket.nl, dan plannen wij een afspraak met u in. Welkom!

NL/SfB standaard opgenomen in BIM Loket

Meer zekerheid voor huidige gebruikers

Het BIM Loket neemt de licentie op NL/SfB over van de BNA, branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus. Het bestuur BIM Loket heeft daartoe besloten in overleg met het CIB en STABU. NL/SFB is na CB-NL de tweede open BIM-standaard die onder de hoede van het BIM Loket komt. Daarmee komt meer zekerheid in de positie van deze nog altijd veelgebruikte standaard. Met hulp van de Revit Gebruikersgroep wordt bekeken hoe een gebruikershandleiding kan worden ontwikkeld rond de toepassing van de NL/SfB-standaard.

Deze zomer signaleerde de Revit Gebruikersgroep de behoefte aan meer duidelijkheid rond de status en toepassing van de NL/SfB-standaard. BIM Loket heeft de handschoen opgepakt en in nauwe samenwerking met BNA en STABU helderheid gebracht in de digitale versie.
lees verder…

BIM Loket Challenge op AEC Hack

Heeft u een goede use case?

Op 23, 24 en 25 oktober vindt op de TU/e een hackathon voor de gebouwde omgeving plaats, de AEC Hack. Het fenomeen AEC hackathon (Architecture, Construction and Engineering) is ontstaan in de VS en komt nu met de AEC Hack naar Nederland. Een weekend lang zoeken inhoudelijk experts samen met programmeurs, appbouwers en anderen naar ICT-gerelateerde oplossingen voor praktische problemen die zich in het werkveld van de gebouwde omgeving voordoen. Het streven is om in een weekend nieuwe tools te bouwen, op basis van open data en open standaarden.

Het BIM Loket maakt graag van deze gelegenheid gebruik. Kampt u in uw dagelijkse praktijk met een probleem rond open BIM-standaarden? Heeft u een concrete use case rond open standaarden in de bouw? Laat het ons weten! De mooiste case brengen wij in als BIM Loket Challenge in de AEC Hack. De knapste koppen gaan daarna aan de slag om uw vraagstuk op te lossen. Wilt u zelf deel uitmaken van een van de hackerteams? Onder de volledig ingevulde vragenlijsten verloten wij een gratis toegang tot de hackathon.

Dien hier uw use case in. Meer informatie over de hackathon vind u op de website.

Fusie S@les in de Bouw en ETIM

BIM Loket partners gaan samen verder

ETIM Nederland en S@les in de Bouw zijn per 1 juli onderdeel van de nieuwe stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie. Daarmee wordt de samenwerking van twee partijen in het BIM Loket nog intensiever. Door de krachtenbundeling ontstaat één organisatie in de bouw- en installatiesector voor de promotie en het beheer van classificatie- en communicatiestandaards. Rien Wabeke is benoemd als algemeen directeur van de nieuwe stichting, Marc Habets als technisch directeur. De merknamen ETIM en S@les blijven bestaan als standaarden voor classificatie en communicatie. Ketenstandaard Bouw en Installatie gaat kantoor houden in Zevenaar.

Op 23 september vindt op Landgoed Zonheuvel in Doorn de SALES in de Bouw en ETIM-dag plaats. De middag staat in het teken van Ketenstandaarden en samenwerking.

Vraag het de helpdesk!

De BIM Loket helpdesk is er voor u

Heeft u een vraag over open BIM-standaarden? Wilt u meer weten over het aanbod of de toepassing van een open BIM-standaard? Het BIM Loket is het centrale aanspreekpunt voor informatie over open BIM-standaarden. U kunt met al uw vragen terecht op helpdesk@bimloket.nl.

BIM meets geo op de GeoBuzz

Bezoek het speciale BIM Loket middagprogramma

Op 24 en 25 november vindt in Den Bosch de GeoBuzz plaats, het grootste jaarlijkse congres met beurs over geo-informatie. Het BIM Loket verzorgt op beide dagen een eigen middagprogramma rond het thema geo-informatie en BIM, met als sprekers onder meer Arjen Adriaanse (Universiteit Twente), Herman Winkels (Rijkswaterstaat), Jantien Stoter (TU Delft) en Niels Reijngoud (Provincie Gelderland). Centraal staat de vraag wat geo en BIM voor elkaar kunnen betekenen. Het programma is binnenkort beschikbaar op de GeoBuzz website.

Lezers van de BIM Loket nieuwsbrief krijgen een korting van €50,- op de toegangsprijs van €195,-. Vermeld bij aanmelding onder opmerkingen “BIM-loket-korting” om de korting doorberekend te krijgen.

De ruime beursvloer kent dit jaar een BIM-GEO ontmoetingsplein, waar het BIM Loket een eigen plekje heeft. Het plein heeft een open karakter: veel ruimte, praattafels en een paar ministands. Ook voor standhouders geldt een speciaal BIM Loket kortingstarief. Neem voor meer informatie even contact met ons op.

Stichting Revit Standards opgericht

Implementatie van open BIM-standaarden krijgt boost

De onafhankelijke Nederlandse Revit Gebruikersgroep (RevitGG) heeft een “Dutch Revit Standard” (DRS) ontwikkeld, een werkmethodiek die is ingericht op het gebruik van open BIM-standaarden in combinatie met Revit. Revit is een veelgebruikt 3D-modelleringspakket. De DRS maakt het mogelijk om open standaarden als NL/SfB, ETIM en CB-NL toe te passen in Revit. Vanwege de grote belangstelling voor de DRS bij Revit-gebruikers in binnen- en buitenland heeft de RevitGG besloten om de standaard onder te brengen in een aparte stichting. Daarmee kunnen het beheer en de verdere ontwikkeling van de DRS beter worden geborgd dan in een vereniging van vrijwilligers.

Agenda

23 september
SALES in de BOUW en ETIM-dag
Doorn
programma en aanmelden

5 oktober 2015
BIM Loket spreekuur
De Bouwcampus, Delft
aanmelden

8 oktober 2015
BIM - 'Van Ontwerp naar Beheer'
Bunnik
www.bimopen.nl

8 oktober 2015
COINS beheergroep presenteert COINS 2.0
(Locatie nog niet bekend)
programma en aanmelden

23, 24, 25 oktober 2015
AEC Hackathon
Eindhoven
meer informatie

24-25 november 2015
Geobuzz
Den Bosch
www.geobuzz.nl

10-11 december 2015
GeoBIM Europe
Amsterdam
meer informatie
 
© Copyright Stichting BIM Loket 2015 | www.bimloket.nlAfmelden voor deze nieuwsbrief |  Gegevens aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp