Copy
Nieuwsbrief maart 2016 van Amelander historie
View this email in your browser
NIEUWS
3.330 Amelanders in de genealogische database
De afgelopen maanden hebben diverse gebruikers hun voorouders aan de genealogische database Amelanders toegevoegd. De teller staat nu op 3.330 Amelanders. Het streven is dit jaar 10.000 Amelanders toe te voegen. Help mee: voeg Amelanders toe!
Lees verder>>>
Biografie 'Kardinaal De Jong. Heldhaftig en behoudend'

Van 1936 tot aan zijn overlijden stond Johannes de Jong (1885-1955) aan het hoofd van de Nederlandse rooms-katholieke kerk. Zijn benoeming tot aartsbisschop baarde veel opzien omdat deze onhandige, verlegen en slecht sprekende man niet de aangewezen persoon leek om de kerk te representeren. Hij bleek echter de ideale man om te getuigen over goed en kwaad.

Lees verder>>>
GENEALOGIE
 
Het huis aan... deel 2

In het centrum van Buren staat een prachtig, oud en pittoresk boerderijtje. Tegenover het beeld van Ritskemooi doet het tegenwoordig dienst als eetcafé: de Driesprong, ook wel P&T genoemd. Voor de gewone kijker is hier niets aan de hand, maar wie beter kijkt kan zien dat er op de gevel van het woonhuis de cijfers 1577 staan. 

HISTORIE
V.V. Geel Wit (1980-heden)
Er volgden magere jaren met als dieptepunt het seizoen 1980-1981. Het lot werd bezegeld in de laatste wedstrijd in St. Annaparochie, waar Geel Wit met 0-3 klop kreeg. Alle doelpunten werden gemaakt door Ytsen Siderius, die later trainer van Geel Wit zou worden.
Lees verder>>>
Gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk in Hollum
In 1679 werd voor de pas herbouwde kerk 36 van deze ramen gemaakt. De hervormde gemeente van drie dorpen schonken elk 12 ramen met daarop de namen van de bestuurders van elk dorp. Elk dorp had in die tijd 2 volmachten, 2 burgemeesters en een vroedschap van 8 personen. De volmachten en burgemeester voerden het dagelijks bestuur uit. Alleen bij bijzondere gevallen kwam het voltallige 12-koppige dorpsbestuur bijeen. 
De Sneuper 121 met gouden ringen, dwarswegen en drama
Het voorjaarsnummer van 2016 van het verenigingsblad De Sneuper, nummer 121, heeft als coververhaal Detector-archeologie: gouden ringen. Johan Postma is lid van de Historische Vereniging Noordoost Friesland (HVNF) en detector-amateur-archeoloog. Hij geeft in een interessant artikel zijn visie en een hypothese over de relatie tussen het drama van de moord op Bonifatius in 754 en de vondst van verschillende..
Lees verder>>>
Amelander sage (3)
Er was eens een roomse slaapvrouw die de loffelijke gewoonte had elke morgen ter mis te gaan. Eens op een morgen hoort zij terwijl zij nog in bed lag, de klok voor de mis luiden. Ze springt verschrikt op en denkt: "Mijn hemel daar luidt de klok al...
Lees verder>>>
LAATSTE BERICHTEN OP HET FORUM VAN AMELANDER HISTORIE
NIEUW:
OPGELOST:

 
 © Amelander Historie 2016, All rights reserved.
Bekijk oudere nieuwsbrieven>>>

Ons e-mailadres is:
info@amelanderhistorie.nl
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list