Copy
Nieuwsbrief februari 2016 van Amelander historie
View this email in your browser
NIEUWS
Twee originele gebrandschilderde ramen uit Hollum ontdekt in het buitenland
Een maand geleden werd de Historische Vereniging Noordoost Friesland (HVNF) verrast met de tip dat in het buitenland twee onbekende gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk uit Hollum zouden worden geveild. Inmiddels heeft die veiling plaatsgevonden en hebben de ramen een nieuwe eigenaar gekregen. Mogelijk keren deze twee originele gebrandschilderde ramen in de toekomst weer terug op Ameland.
Lees verder>>>
Oud muuranker van Cammingha Slot in Ballum gevonden

Een tijdje terug zijn bij het slopen van de oude boerenschuur van H.B. van der Meij in Ballum een aantal ijzeren voorwerpen gevonden. De voorwerpen lagen bij elkaar ongeveer een meter onder de fundering. Onder deze voorwerpen bevinden zich een muuranker, bijl en een werktuig. Bij het bekijken van deze voorwerpen kreeg men het vermoeden dat het muuranker van het voormalige Cammigha Slot afkomstig is... Lees verder>>>

GENEALOGIE
 
Het huis aan... deel 3

In dit deel gaan we naar Nes en wel naar de Kardinaal de Jongweg 6. Het huis waar kardinaal de Jong niet is geboren, maar wel is opgegroeid!

HISTORIE
De zinkende zeppelin van 1916. Hoe luchtschip L19 in zee belandde
Halverwege de Eerste Wereldoorlog maakt zeppelin L19 een noodlanding op de Noordzee. Wat is de Duitse commandant Ode Loewe overkomen? En hoe vergaat het hem en zijn bemanning? De geschiedenis van een gezonken luchtschip boven Ameland. 100 jaar na deze gebeurtenis zijn we benieuwd wat Ameland van deze "gloeiende sigaar" heeft meegekregen.... 
Lees verder>>>
Geschiedenis van vooroorlogse zomerhuizen in Nes 
Jan Beukema deed onderzoek naar de vooroorlogse geschiedenis van zomerhuizen bij Nes. Afgelopen week presenteerde hij zijn bevindingen in een online fotoboek. Sommige zomerhuizen staan er nog, velen zijn afgebroken maar gelukkig zijn er nog een paar huizen ergens in Nederland terug gevonden!
E-book 'Amelander oprichters van verzetsblad Vrij Nederland'
Bijna een jaar geleden publiceerden we het artikel ‘Amelander oprichters van verzetsblad Vrij Nederland’. Sinds die tijd zijn er veel nieuwe gegevens en feiten boven water gekomen die meer over de verzetsactiviteiten, organisatie en vervolging van de Amelander oprichters Gerrit Visser, Cor Visser en Frans Hofker van verzetsblad Vrij Nederland kunnen vertellen. Hoe verging het hen? En welke rol speelden zij bij de oprichting van verzetsblad Vrij Nederland?  
Lees dit bijzondere verhaal>>>
Overzicht van alle Amelander zeevarenden tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog voeren de volgende 82 Amelanders op zee. In dit overzicht staan de namen, geboorte- en overlijdensdata van deze personen. Bekijk ook de foto's van de expositie 'Koopvaardijschepen in de oorlog'! 
Lees verder>>>
Ameland tijdens de Tweede Wereldoorlog by Amelander historie
In 2010 was er in het maritiem centrum in Hollum de expositie 'Ameland tijdens de Tweede Wereldoorlog'. In dit filmpje ziet u objecten en foto's van de periode 1940-1945 die bij de expositie werden getoond.
LAATSTE BERICHTEN OP HET FORUM VAN AMELANDER HISTORIE
NIEUW:
 

 
 © Amelander Historie 2016, All rights reserved.
Bekijk oudere nieuwsbrieven>>>

Ons e-mailadres is:
info@amelanderhistorie.nl
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list