Copy
Nieuwsbrief februari 2016 van Amelander historie
View this email in your browser
NIEUWS
Meer dan 300.000 opnamen uit de Nedergerechten Friesland online
Op de website van Tresoar zijn 11 februari 304.412 opnamen uit de Nedergerechten van Friese gemeenten geplaatst. De Nedergerechten waren lokale rechtbanken in de grietenijen (gemeenten) en steden van Friesland in de periode van de late Middeleeuwen tot 1811.
Lees verder>>>
Wapen van Ameland is 200 jaar

Het wapen van Ameland is jarig, het is 200 jaar geworden. Het wapen is vastgesteld bij Koninklijk Besluit op 20 februari 1816 en werd op 25 maart 1818 door de Hoge Raad van Adel bevestigd. Het wapen wordt als heerlijksheidswapen gevoerd sinds het einde van de 16e eeuw. We zien het wapen onder andere op een ellestok uit 1773 en een loden penning uit 1777 terug. 

Lees verder>>>
Gisteren vond de lancering van de reddingboot plaats. Bekijk die hier terug!
GENEALOGIE
 
Het huis aan... deel 1

In dit eerste deel aandacht voor het huis rechts op de foto aan het Kerkplein te Nes. 'In dit huis is mijn overgrootmoeder Gerbentje Former geboren', schreef Suzanna Twickler op Facebook over dit huis. Dit was op 27 januari 1869. Haar vader was Petrus Jacobus Former (zeeman en op 76 jarige leeftijd verdronken) en haar moeder Johanna Oekes Metz....

 
Het oude kerkhof bij de dokter 12

Op het oude kerkhof bij de dokter staan niet zoveel stenen meer, laat staan van man en vrouw. Oeke en Gerbentje hebben in het verleden een paar gevormd. In deel 1 heb ik vooral Oeke beschreven, nu dan ook Gerbentje....

Oeke was de jongste zoon van Tjeerd Dirk Metz (1756-1801) en Doeke Dirks Zwart (1767-1859). Hij had nog een broer en een zus.

HISTORIE
V.V. Geel Wit (1970-1980)
6 september 1970 is een historische dag in het bestaan van SC Amelandia en VV Geel Wit. Eerder dat jaar waren beide Amelander voetbalverenigingen toegelaten tot de KNVB en op de eerste competitiedag speelden ze hun eerste wedstrijd; tegen elkaar op het veld van Geel Wit.
Lees verder>>>
Overblijfselen Cammingha Slot in afgebroken boerderij te Buren
Op 28 juli 2006 ging ik naar de sloop van de boerderij van Jan Metz aan de Kooiweg te Buren. De boerderij en de woning waren al geheel gesloopt. Helaas, was ik niet eerder op de hoogte. Toen heb ik het sloopmateriaal bekeken en daarvan is de volgende ‘’globale’...
Amelander dijkjes als cultuurhistorisch erfgoed
Zodra u van de boot op Ameland komt, springt de dijk gelijk in het oog. Deze 17 kilometer lange dijk wordt de komende jaren gemiddeld met 30 centimeter door Wetterskip Fryslân verhoogd. Het grootste project uit de geschiedenis van dit waterschap. En de Amelanders houden de komende 50 jaar weer droge voeten. Een goede zaak!
Lees verder>>>
Amelander sage (2)
Er heerste in de hemel een vaste wet, dat ieder die éénmaal binnen was, nooit meer met geweld eruit verwijderd mocht worden. Hij kon alleen uit vrije wil teruggaan. Wat hield Petrus aan de poort strenge controle, en slechte lieden kregen geen kans om binnen te komen. Er...
Lees verder>>>
AGENDATIP: lezing over de oude Walvisvaart

Waarom wordt Ameland een walvisvaarders eiland genoemd en Texel niet?

Hiervoor gebruikt Ineke Vonk-Uitgeest de onderzoeksresultaten uit haar MA scriptie Texelse walvisvaarders tussen ijsschotsen. In de scriptie zijn de Waddeneilanden en Huisduinen/ Den Helder met elkaar vergeleken.

Komt allen op 16 maart 2016 om 20:00 uur in  'Hotel de Klok'  te Buren. 
Lees verder>>>

LAATSTE BERICHTEN OP HET FORUM VAN AMELANDER HISTORIE
 © Amelander Historie 2016, All rights reserved.
Bekijk oudere nieuwsbrieven>>>

Ons e-mailadres is:
info@amelanderhistorie.nl
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list