Copy
Nieuwbrief 2, jaargang 2.
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.
Verrijkend. Ontdekkend. Spannend. Onvergetelijk. Deze nieuwsbrief. Deze kerstperiode. Tweeduizend zeventien. Altijd!

Kristine Impens
Directeur

Instituut en kapsalon in actie

Jezelf laten verwennen is een aanrader. Dit kan op onze school in het gloednieuw instituut 'Fabulosa' waar een team van getalenteerde schoonheidsspecialistes ervoor zorgen dat uw ontspanning centraal staat. Elke donderdag kunt u genieten van fabuleuze behandelingen aan voordelige prijzen.

Je kapsel laten opfrissen of een volledige make-over is ook mogelijk bij de leerlingen van 7 Haarstilist. Deze leerlingen ontfermen zich met veel zorg en enthousiasme over je kapsel in hun didactisch kapsalon 'In2Hair' op dinsdag-, woensdag- en donderdagnamiddag.

 

Bistro 2016

Dit jaar kwamen er maar liefst 831 bezoekers naar ons eetfestijn op zaterdag 15 en zondag 16 oktober. De aankleding van de zaal, inkomhal en de traphal werd verzorgd door de leerkrachten van P.O. en hun leerlingen. Thema dit jaar: Sst… wij lezen. Liefst 29 leerlingen uit verschillende klassen en jaren kwamen spontaan helpen. De opbrengst zal gaan naar de aankoop van audiovisuele middelen (oa. om simultaan geluid te kunnen inzetten op beide speelplaatsen). “Een overgelukkige Ulrike Piekanowski mocht als winnaar van de tombola de mand met schoonheidsproducten én ontbijtbonnen van Zero 53 in ontvangst nemen. Zij kwam met haar antwoord 5,555 kg het dichtst bij het gewicht: 5,570 kg. Joke Rosselle uit Petegem-aan-de-Leie won de andere mand en kwam met haar antwoord van 4,871 kg ook het dichtst bij het gewicht van deze mand nl. 4,877 kg.

Sst... wij lezen - Een boek als snack

Via Facebook en Twitter ontvangen we de dagelijks grote aantallen snelle en korte berichten. Deze berichten zijn vaak zo kort dat ze nog weinig inhoud hebben. In één zinnetje of slechts met enkele woorden zijn we zogezegd op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Artikels en boeken lezen, overbodig? Daarnaast helpt de autocorrectie op de smartphone ons bij spelling, zo lijkt het althans. Eigenlijk zorgt het ervoor dat we niet meer hoeven te schrijven, want dat kleine vierkante ding doet het voor ons.

Kunnen we nog lezen, kunnen we nog schrijven, want we lezen minder, we schrijven minder. Op DvM htb trachten we daar serieus weerwerk aan te bieden door ons leesproject Sst…wij lezen! En dit al voor het tweede schooljaar op een rij. Iedere week, op vooraf aangekondigde tijdstippen, gaat de bel om een half uurt te lezen. Dan valt de school stil, de werkboeken sluiten en de leesboeken komen op tafel. Gedurende een half uur lezen alle leerlingen van alle klassen. De leerlingen voorzien zelf interessante lectuur. Houden ze van horror, humor, romans of gedichten,…dat mag allemaal.

En of het gesmaakt wordt door de leerlingen, zeker! Samuel van 1BS zegt er het volgende over: "Ik vind het tof dat de school daaraan denkt, want veel jongeren lezen niet meer. Ze zitten liever op hun smartphone dan gewoon eens een boek te lezen. Ik vind dat ideaal om te ontspannen. Ik vind science-fictionboeken heel tof, zoals bv. The hunger games of Divergent. Dat zijn dan ook mijn lievelingsboeken.”

Ook bij Jennifer van 1BS valt het project in de smaak. 'Ik vind het zeer goed dat de school deze actie organiseert. Het brengt je tot rust en na het lezen ben je beter geconcentreerd. Het is goed om even iets anders te doen tijdens de les. Even stilte, geen gsm of digitale dingen en zeer goed voor de geest. Ik lees graag waargebeurde verhalen en drama's. Ik lees ook graag een boek dat over wolven gaat. Meestal ga ik boeken lezen die mij boeien. Soms wanneer ik begin te lezen, kan ik niet meer stoppen. Dan lees ik zo 3 uur na elkaar!'

De boodschap is: Lees wat je graag leest, maar lees! Onbewust zijn alle leerlingen gedurende die dertig minuten actief bezig met woordenschat, spelling en zinsbouw … laat dat nu net onze doelstelling zijn.

Co-teaching: een zege voor zowel de leerkracht als voor de leerling!

In de meeste klas situaties staat één leerkracht voor de klas. Vorige schooljaren stelden we echter vast dat leerlingen nog beter kunnen ondersteund worden wanneer er gekozen wordt voor co-teaching. In dat geval staan er 2 leerkrachten tegelijk voor de klas. Dit schooljaar kiezen we ervoor om dit systeem toe te passen in 1BB en 1BC voor de vakken wiskunde, Nederlands en PO/Crealab. De les wordt voorbereid door twee leerkrachten, rekening houdend met de onderwijsbehoeften en noden van de kinderen.

Door extra inspanningen vooraf (afspreken over wie doet wat, over instructies, over toetsen, …) bloeien wij in het klaslokaal helemaal open. Als ‘koppel’ durven wij veel meer werkvormen aan dan als individuele leraar. Uiteindelijk zijn al onze leerlingen – niet enkel uit onze co-teachingklassen – hierbij gebaat. Onze expertise nemen wij immers overal mee!

Als leraren wiskunde in 1Bb en in 1Bc hadden wij nooit durven hopen dat dit zo goed zou werken. We leren veel van elkaar. Je ziet bijvoorbeeld hoe een onderwerp op een andere manier kan worden aangebracht dan je zelf zou doen. Wanneer je zelf instructies geeft, is er altijd iemand om te kijken of iedereen wel kan volgen. We zijn met twee om even individueel uitleg te geven of om een hoekenwerk te begeleiden. Met twee heb je tenslotte meer ideeën dan alleen. (Heb jij al gehoord van Socrative, QRcodes en bingo in de wiskundeles?)

Co-teaching stimuleert ook de zoektocht naar creatieve oplossingen om les te geven aan grotere groepen. Denken we aan het gebruik van hoofdtelefoons of van oordopjes, aan study-buddy’s, aan time-timers of aan gelamineerde hulpkaarten – de middelen zijn eindeloos.

Je hoort het. Samen staan we sterk! De leerlingen maken heel wat vooruitgang en dat zien we graag. Ook wij steken veel van elkaar op en genieten volop van het lesgeven!

Mevr. Van Goethem, Mevr. Delporte

Co-teachers wiskunde aan 1Bb en 1Bc

Bezinning vierde jaren

De bezinning voor de vierde jaren was: even tijd nemen om elkaar beter te leren kennen.
Nieuwe vriendschapsbanden opbouwen en andere versterken.
Even stilstaan bij onszelf, onze sterktes en zwaktes.
Genieten van het samenzijn.

Toneel

De voorbije weken kregen verschillende klassen op onze school de kans enkele toneelvoorstellingen te gaan bekijken. Een korte reflectie over de voorstellingen en hun thematiek, vindt u hieronder.

Appart

Op donderdag 13 oktober werd onze eerste graad getrakteerd op een toneelvoorstelling van de groep “Jong Katrienen” uit Aalst. Zij voerden het stuk op in de zaal van het VTI.

De titel luidde ‘APPart’, wat iets vertelde over de sociale media en iets over elke mens apart.
Het grote dilemma dat vooral in de schijnwerpers belicht werd, was: wil jij liever contact via sociale media of liever ‘echt’ contact zoals face to face?

Het stuk werd aantrekkelijk gebracht door een achttal jonge en talentvolle acteurs. Waarbij zelfs 1 oud-leerling van onze school namelijk Achilles Stuckens. Het decor was origineel bedacht, de inhoud was realistisch, humoristisch en zeker up to date.
De leerlingen hebben het stuk gesmaakt en hebben de boodschap zeker begrepen. Al spelenderwijs iets (bij)leren, is hier zeker van toepassing.

In de lessen Nederlands nadien kregen de leerlingen de opdracht enkele meningsvragen met elkaar te bespreken en samen te gieten in een verslag.

Voor herhaling vatbaar…
S. Vanderhaegen

Lees meer op onze website

Wat (w)eten we?

Die vraag wordt elke dag ontelbare keren gesteld. Wil je het ook echt weten?

Mevr. Naessens van de vakgroep Wetenschappen nodigde Laurens De Meyer, auteur van het boek “Wat (w)eten we?” uit. Op woensdag 26 oktober kwam Laurens een gastles geven op onze school. Se-n-Se ELV, Se-n-Se apotheekassistent, 6 Techniek Wetenschappen en ook een aantal geïnteresseerde leerkrachten kwamen luisteren.

Laurens De Meyer is oudleerling van DvM-HTB en studeerde vervolgens voor industrieel ingenieur voeding en Master na Master in de Milieusanering en Milieubeheer (Universiteit Gent). Hij is een van de initiatiefnemers van “Dagen Zonder Vlees”.

Hij hield dan ook een rijk gestoffeerd pleidooi om bewust om te gaan met wat we eten. Wat doet het voedsel dat we eten met ons lichaam? Welke impact heeft voedselproductie op de samenleving, op het milieu, op onze hele wereld?

Novemberviering

1 november, tijd voor bezinning, stilstaan bij… Niet voor iedereen een even makkelijke periode. Geliefden/vrienden zijn er niet meer, soms doordat contacten verbroken werden, soms door ziekte, soms door een ongeval, soms omdat mensen sterfelijk zijn… Vaak met veel gemis en verdriet.

Maar iemand is pas echt WEG, als je die persoon vergeet. Dat is wat wij nu net willen onderstrepen met de pastorale groep… Zolang je de ander niet vergeet en de herinneringen warm houdt, is die persoon bij je, naast je, samen met je.

Vandaar ook onze titel tijdens deze bezinning: ‘Terugkijken door het venster der herinneringen’. Het venster waar we in de startviering over spraken, kan nu ook symbolisch gebruikt worden om terug te blikken naar mooie momenten uit het verleden samen met de persoon of personen of dieren of… die jij nu het meeste mist door allerlei omstandigheden.

Er zijn verschillende manieren om de herinnering levend te houden; vb. naar een plaats gaan waar jullie elkaar vaak zagen, een kaars aansteken, foto’s bekijken, vertellen over hem/haar, een bepaald ritueel uitvoeren, een doel voor ogen houden en willen bereiken, elkaar terug opzoeken dichtbij of veraf, een brief schrijven ook al kan je hem niet letterlijk meer versturen misschien, in gedachten denken aan,… Of gewoon stil zijn en even de ogen sluiten zoals tijdens de bezinning in de kapel op onze school…

MAAR vooral JOUW venster durven openen en luisteren naar iemand wanneer die persoon het nodig heeft zijn of haar hart te luchten.

Dank aan allen die meewerkten aan deze bezinning zowel qua inhoud als qua aankleding. Dank om onze leerlingen de mogelijkheid te geven om even op die pauzeknop te kunnen drukken.

S. Vanderhaegen voor PAG

Bezoek tentoonstelling MoMu

“RIK WOUTERS EN HET HUISELIJKE UTOPIA”

De thematiek van het huiselijk geluk bij Rik Wouters, de intieme sfeer van geborgenheid tussen hem en zijn vrouw Nel, vormt het uitgangspunt voor deze expositie die kunst, mode en design samenbrengt.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het MoMu en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van de schilder Rik Wouters in 2016. De expo brengt werk van Rik Wouters uit de KMSKA-collectie samen met werk van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers zoals Dirk Van Saene, Dries Van Noten, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Jan-Jan Van Essche, BLESS en Bernhard Willhelm.

Wat we te zien kregen in deze tentoonstelling ligt volledig in de lijn van het thema “de kunstenaar en zijn omgeving” dat we dit jaar koppelen aan de wearable. Hoe verwerk je de kunstenaar zijn werk, de gebruikte technieken, zijn atelier, … tot een modisch ontwerp?

Stage Retail

De leerlingen ervaren elke vrijdag en elke woensdag of donderdag om de 14 dagen hoe het is om in de praktijk van verkoop of “retail” te staan. De leerstof die ze in de school krijgen wordt er praktisch toegepast op de stageplaats. Kortom een rijke ervaring en de eerste stappen in het echte beroepsleven ... Of hoe school en praktijk samengaan!

Se-n-Se Medico-Sociale Administratie naar Meander

Wie krijgt dementie? Dementie kan je indelen in verschillende stadia. Welke zijn die stadia? En hoe kunnen wij, als administratief bediende in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, daarmee omgaan?

In een 3 uur durende workshop in het Regionaal Expertisecentrum Dementie de Meander, kregen de studenten van Se-n-Se Medico-Sociale Administratie een antwoord op deze vragen. Ze bekeken - soms confronterende- beeldfragmenten. Om stil van te worden.

COOP-apotheek met Se-n-Se Apotheekassistent

Se-n-Se Apotheekassistent bracht op 23 november in Gent een bezoek aan een COOP-apotheek met een uitgebreide dienstverlening aan rusthuizen. Vanuit deze apotheek worden elke week, voor duizenden patiënten, geneesmiddelen verpakt per toedieningsmoment. Dat dit meer is dan gewoon herverpakken, dat kon Apr. Vanhulle, de apotheker die deze eenheid opstartte en leidt op overtuigende manier vertellen. Daarna kregen de studenten ook in de apotheek nog een uitgebreide toelichting door Apr. Martin. Ze demonstreerde het gebruik van de robot om geneesmiddelen af te leveren. Deze robot zorgt ervoor dat de apotheker meer met de patiënt kan bezig zijn. Hij hoeft immers de geneesmiddelen niet meer te gaan halen.

Wanderweek 6 Creatie & Mode

WANDEREN ww, wandelen/ontdekken/dwalen op een onvoorziene of doelloze manier met een volledige openheid voor het onbekende.

De leerlingen konden binnen deze filosofie gedurende een week ondervinden hoe wandelen of dwalen de creatieve geest voedt. Naast solitaire wanderopdrachten in het magistrale woud van Vresse kregen de leerlingen in de voormiddag lessen Kunstgeschiedenis omtrent thema’s of stromingen die pasten binnen de thematiek. Zo kwam Land Art tot leven in een groepswerk en verzonden de leerlingen hun eigen Mail Art-project. Er werden essays geschreven, natuurstudies gemaakt, ecosystemen opgebouwd, totems gemaakt en dit alles zal resulteren in een wanderhuisstijl dat tijdens een nog nader te bepalen klein toonmoment in januari zal getoond worden. Iedereen is alvast van harte welkom; wij houden je op de hoogte!

Overlijdens

Mw. Rosa Callebaut
oma van Angélique De Schrijver (2CVa)

De Heer Clement Weymeersch
opa van Laurens Weymeersch (3 RT)

De Heer Lucien Buckens
opa van Thibaut Buckens (5 RT)

De Heer Emile De Schutter
opa van Ianka Gowie (6ES)

De Heer Frank Steffen
nonkel van Femke Stevens (2 BS)
 
Copyright © 2016, DvM htb, All rights reserved.

Hoe kan u ons bereiken:
DvM htb
Onderwijsstraat 5, 9300 Aalst
Tel. 053 72 96 80 of Fax 053 77 36 74
http://www.dvmhtbaalst.be
info@dvmhtbaalst.be


U kan uw voorkeuren aanpassen of u kan zich uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
DvM-HTB een ECOV school · Onderwijsstraat 5 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp