Copy
ΑΣΚΙ Newsletter # 3, Ιανουάριος 2016
View this email in your browser

ΑΣΚΙ Newsletter, Ιανουάριος 2016    #3


 

Κυκλοφορεί το Αρχειοτάξιο τχ.17

Αφιέρωμα: Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ελλάδα: Μικρές ιστορίες ενός Μεγάλου Πολέμου
 

Στο νέο τεύχος γράφουν οι: Σπύρος Κακουριώτης, Φάνης Κακριδής, Κωστής Καρπόζηλος, Πέτρος Κουλουφάκος, Τάσος Κωστόπουλος, Έλλη Λεμονίδου, Βασίλης Μανουσάκης, Άννα Ματθαίου, Δημήτρης Μπαχάρας, Λένα Μπενέκη, Ηλίας Νικολακόπουλος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Ιωάννα Παπαθανασίου, Ασημίνα Παπαχριστοδούλου, Αμαλία Παππά, Δημήτρης Παυλόπουλος, Πόπη Πολέμη, Νίκος Ποταμιάνος, Αιμιλία Σαλβάνου, Γιάννης Σκαλιδάκης, Άννα Φιλίνη, Ιάσων Χανδρινός και Δημήτρης Ψαρράς.

Η παρουσίαση του νέου τεύχους πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" (Ακαδημίας 50) με ομιλητές τον Σωτήρη Ριζά, τον Τάσο Σακελλαρόπουλο και τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Λαμπρινού.

Διαβάστε περισσότερα

2ος κύκλος σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς

Η ταραγμένη δεκαετία του 1940. Πολιτικές διαστάσεις και κοινωνικές εξελίξεις

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
 
σε συνεργασία με  το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) διοργανώνουν και φέτος νέο κύκλο σεμιναρίων για τη μελέτη και κατανόηση της πολυτάραχης δεκαετίας του 1940. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με νέα ρεύματα ιστορικής σκέψης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή στην Ελλάδα και την Αντίσταση, αλλά και για τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στα σεμινάρια θα επιχειρηθούν κριτικές προσεγγίσεις και αποτιμήσεις των πλέον κρίσιμων γεγονότων και πτυχών της περιόδου, όπως οι ρήξεις και οι τομές στο πολιτικό σκηνικό, οι ένοπλες συγκρούσεις, ο ρόλος των ξένων δυνάμεων, ο ψυχρός πόλεμος, οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί, ο συνδικαλισμός κ.ά. 
Στα σεμινάρια του κύκλου θα διδάξουν επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίου εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης, όπως οι: Πολυμέρης Βόγλης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γιώργος Κουκουλές, Ηλίας Νικολακόπουλος, Προκόπης Παπαστράτης, Σωτήρης Ριζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος κ.ά.
Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρις τις 27 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο ΑΣΚΙ - Αυγής για το 2016
 

Αφίσες του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939). 80 χρόνια από την έναρξή του
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την έναρξή του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, τα ΑΣΚΙ και η εφ. Η Αυγή εξέδωσαν ημερολόγιο με 14 αφίσες, οι οποίες προέρχονταν όλες από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Μέσα από αυτές τις αφίσες καλύπτεται όλο το φάσμα των δημοκρατικών δυνάμεων που πολέμησαν τον φασισμό και τον Φράνκο: το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας και η Εκτελεστική Επιτροπή Άμυνας της Μαδρίτης, οι αναρχικές οργανώσεις FAI (Ιβηρική Αναρχική Ομοσπονδία) και CNT (Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας), το τροτσιστικό Εργατικό Κόμμα Μαρξιστικής Ενότητας (POUM), η σοσιαλιστική Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT), το Πέμπτο Σύνταγμα Λαϊκών Πολιτοφυλακών.
Όπως αναφέρει και ο Αλεξάντερ Βεργκάρα στον πρόλογο του ημερολογίου: "Οι προπαγανδιστικές αφίσες έκαναν την εμφάνισή τους στους τοίχους των ισπανικών πόλεων λίγες μέρες αφότου άρχισε ο Πόλεμος. Στις περιοχές που παρέμειναν πιστές στη Δημοκρατία, ο αυθόρμητος και λαϊκός χαρακτήρας της αντίστασης συνέβαλε σε αυτό το ξέφρενο ξέσπασμα των εικόνων. Καθώς μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδίως οι αξιωματικοί, τάχθηκαν στο πλευρό του εχθρού, η προπαγάνδα ήταν αναγκαία για να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από την υπεράσπιση της Δημοκρατίας".

Εκδήλωση με αφορμή τις διώξεις των "Ακαδημαϊκών για την ειρήνη"

 
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας & Κοινωνίας (ΟΜΙΚ) και το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας διοργάνωσαν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 7.00 μ.μ. στο Kreuzberg (Πλαταιών 36, Κεραμεικός) συζήτηση με θέμα:
 
Υπό διωγμόν: οι διώξεις των «Ακαδημαϊκών για την ειρήνη», οι Κούρδοι «εχθροί» και τα πολιτικά δικαιώματα στην Τουρκία του Ερντογάν
 
Ομιλητές:
 
Φώτης Μπενλίσοϊ, ιστορικός - ακτιβιστής
Σινάν Μπιρντάλ, πολιτικός επιστήμονας, επίκουρος καθηγητής τμ. Διεθνών Σχέσεων (Πανεπιστήμιο Ισίκ, Κωνσταντινούπολη)
Φραγκώ Καράογλαν, μεταφράστρια
 
Συντόνισε η Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου, ιστορικός-εκπαιδευτικός

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
 

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Από την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 10.00 - 11.00 το πρωί στον 105,5 Στο Κόκκινο

Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;

Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο στο στούντιο της εκπομπής "Ιστορία στο Κόκκινο" φιλοξενήθηκαν οι: Γιώργος Ζεβελάκης και Μίλτος Πολυβίου με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη
, Πηνελόπη Πετσίνη και Δημήτρης Χριστόπουλος για τις πολλές διαφορετικές, αλλά και αλληλένδετες ιστορίες λογοκρισίας στην Ελλάδα, Μάρκο Γκαστίν για τον Νίκο Μπελογιάννη, με αφορμή την συμπλήρωση των εκατό ετών από την γέννησή του, Δημοσθένης Παπαμάρκος για τους στρατιώτες που πολέμησαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία και τα βιώματά τουςμε αφορμή τη βράβευση της συλλογής διηγημάτων του ΓκιακΆγγελος Νταλαχάνης και Νικόλας Βουλέλης για τους Έλληνες Αιγυπτιώτες, Κωστής Κορνέτης για τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την έναρξή του και Δημήτρης Μπαχάρας και Έλλη Λεμονίδου για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί τους συνομίλησαν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ελένη Κούκη, Ηλίας Νικολακόπουλος και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Ακούστε τις εκπομπές του πρώτου και του δεύτερου κύκλου
 

Νέες προσκτήσεις
 

Νοέμβριος 2015

Η Αγνή Μαμαλάκη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ περιοδικά, εφημερίδες, έντυπα και προκηρύξεις της περιόδου 1960-1990.

Η Μαρία Ηλιού κατέθεσε στα ΑΣΚΙ εφημερίδες και περιοδικά της περιόδου 1907-1914, αντιδικτατορικές προκηρύξεις και δελτία και κείμενα για την εκπαίδευση.

Ο Μανώλης Χαιρετάκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έντυπα, βιβλία, καθώς και το υλικό από την έρευνά του για τον ελληνικό ημερήσιο πολιτικό Τύπο, 1952-1984.


 

Η Μαρία Φαφαλιού κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αντίτυπα των βιβλίων Μαρτυρίες 1941-1944. Η Αθήνα της Κατοχής και Μαρτυρίες. Κρήτη 1941.

Ο Κώστας Ευθυμίου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ κασέτες ήχου από την έρευνα της Εύης Ολυμπίτου για τους σφουγγαράδες της Καλύμνου.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Στέργιος Γκιουλάκης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Δημήτρης Παπανικολόπουλος και Αγγελική Χριστοδούλου.

 
Δεκέμβριος 2015

Η Αθηνά Λαμπρινίδου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φυλλάδια και έντυπα για το οικολογικό κίνημα.


Διαβάστε περισσότερα


Αρχεία στα ΑΣΚΙ: Το αρχείο του Ρολφ Πόλε

Το αρχείο του Ρολφ Πόλε παραχωρήθηκε το 2011 στα ΑΣΚΙ από τον Δημήτρη Ψαρρά, για πολλά χρόνια συνεργάτη και προσωπικό του φίλο και έρχεται να εμπλουτίσει τις συλλογές των ΑΣΚΙ που συνδέονται με τη δράση των εξωκοινοβουλευτικών αριστερών δυνάμεων και των πρωταγωνιστών τους.  
Ο Ρολφ Πόλε (Βερολίνο 1942 – Αθήνα 2004) καταδικάστηκε το 1969 ως μέλος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και το 1974 για συμμετοχή στη RAF. Το 1976 συνελήφθη ξανά στην Αθήνα και η Δυτική Γερμανία ζήτησε την έκδοσή του, ενώ στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης. Μετά την αποφυλάκισή του το 1982 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Αρθρογράφησε τακτικά στο περιοδικό «Σχολιαστής» και από το 1990 συνεργάστηκε με τον «Ιό».
Το αρχειακό υλικό καλύπτει τη περίοδο 1966 - 2002 και αποτελείται από 16 ταξινομικά κουτιά. Ως προς το περιεχόμενό του το αρχείο ξεχωρίζει για τον έντονο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό του και για την ποικιλία τεκμηρίων του. Κύρια θεματική ενότητα αποτελεί η φυλάκισή του στη Γερμανία καθώς και ιδιαίτερες συνθήκες κράτησής του. Εκτενή και συγκροτημένα τεκμήρια είναι και τα τεκμήρια από τις δύο δίκες του, ενώ παράλληλα η ενότητα εμπλουτίζεται από τη πληθώρα δημοσιευμάτων για τις συλλήψεις του Πόλε και για το κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε. Η επισκόπηση της «υπόθεσης Πόλε» ολοκληρώνεται με την αλληλογραφία του κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του, καθώς και με τεκμήρια από την επαγγελματική δραστηριότητα του Πόλε στην Ελλάδα.
 

Τα ΑΣΚΙ πάνε Ευρώπη!
 

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και η International Association of Labor History Institutions (IALHI) επισφράγισαν τη συνεργασία τους με την ένταξη ψηφιακών συλλογών των ΑΣΚΙ στην πλατφόρμα Social History Portal του προγράμματος Europeana/HOPE. 
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τη διεθνή φυσιογνωμία και κατοχύρωση των ΑΣΚΙ, ενώ ταυτόχρονα εντάσσει τις ελληνικές ψηφιακές συλλογές σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο έρευνας της κοινωνικής ιστορίας. Έως το τέλος Μαρτίου το Social History Portal θα φιλοξενεί τμήματα από τις ψηφιακές συλλογές των ΑΣΚΙ και ειδικότερα τεκήρια από το αρχείο της ΕΠΟΝ, τις συλλογές της ΕΔΑ, του παράνομου τύπου (1936-1974) και των συνδικαλιστικών εντύπων και φυλλαδίων (1900-1974). 

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.socialhistoryportal.org/collections

Για τον Στέφανο Στεφάνου (1926-2016)

 

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και οι Φίλοι των ΑΣΚΙ αποχαιρετούν με θλίψη τον Στέφανο Στεφάνου, έναν μοναδικό αγωνιστή και αυτοδίδακτο λόγιο που τίμησε με την παρουσία του την Αριστερά και όλες τις συλλογικότητες στις οποίες αφιέρωσε την πολύχρονη ζωή του. Στο πρόσωπό του συνδυάστηκαν μοναδικά η παρόρμηση της δράσης με τη νηφαλιότητα του αναστοχασμού, η καλοσύνη με την ευθυκρισία, η λαϊκότητα με την βαθειά παιδεία. Για τα ΑΣΚΙ ο «θείος» Στέφανος υπήρξε ένα πρόσωπο οικείο, συγγενικό με τον οποίο μας συνέδεσαν πολλές ορατές και αόρατες κλωστές: το βιβλίο της πολυαγαπημένης του Παγώνας «Των αφανών», η συμμετοχή του σε μια σειρά από εκδηλώσεις, η υποδειγματική διόρθωση εκδόσεων μας, η συνεχής στήριξη στη διατήρηση και εμπλουτισμό των συλλογών της Εταιρείας, αποτέλεσμα της έγνοιας του για την ιστορία της Αριστεράς όπως αποτυπώθηκε και στην συστηματική συμμετοχή του στην ΕΜΙΑΝ. «Ένας από τους πολλούς της αριστεράς», όπως ο ίδιος μετριόφρονα αυτοαποκαλούταν χάραξε τις δικές του σελίδες στην ιστορία της, σμιλεύοντας ένα πρότυπο ήθους και συμπεριφοράς που θα το θυμόμαστε διαρκώς.


Το Δ.Σ. των ΑΣΚΙΧριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίων και περιοδικών στα ΑΣΚΙ

17 - 19 Δεκεμβρίου 2015

 
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), με την υποστήριξη των Φίλων των ΑΣΚΙ, για έκτη συνεχή χρονιά, διοργάνωσαν στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου το τριήμερο παζάρι βιβλίων και περιοδικών τους. Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε το παζάρι ενισχύοντας τα ΑΣΚΙ υλικά, αλλά κυρίως με την παρουσία του.
 Η επιτυχία του παζαριού όμως οφείλεται, επίσης, σε εκείνους και εκείνες που απλόχερα προσέφεραν βιβλία που δε χρειάζονταν ή που χρειάζονταν, προσφέροντας την αναγκαία «πρώτη ύλη» για αυτή την καθιερωμένη πια χριστουγεννιάτικη συνάντηση. Ακόμη, θερμές ευχαριστίες σε όλους/ες που εθελοντικά υποστήριξαν τη διοργάνωση και λειτουργία του παζαριού. 

Ευχαριστούμε τους Δημήτρη Αρβανιτάκη, Πολυμέρη Βόγλη, Κατερίνα Γκίκα, Στέργιο Γκιουλάκη, Μαρία Ηλιού, Μαρία Καΐρη, Σπύρο Κακουριώτη, Μαρία Κατσουνάκη, Θόδωρο Μαλικιώση και τις Εκδόσεις Θεμέλιο, Μάκη Μπεκιάρη, Στρατή Μπουρνάζο, Δήμητρα Σαμίου, Τάσο Σακελλαρόπουλο, Ελένη Σεφερλή και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς για τα βιβλία που πρόσφεραν.

Ευχαριστούμε, επίσης, τους Χρήστο Τριανταφύλλου και Σταματία Χάμου για τη βοήθειά τους και τις Εκδόσεις Νήσος για την υλικοτεχνική συνδρομή !

Copyright © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), All rights reserved.

Our mailing address is:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 3223062
www.askiweb.eu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list