Copy
ΑΣΚΙ Newsletter 
View this email in your browser
Οκτώβριος 2022 | #1
Δημοκρατία και Ελευθερία: Ψηφιακό Μουσείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα (1967-1974)

Τα ΑΣΚΙ με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουν την έναρξη του ψηφιακού ερευνητικού προγράμματος  «Δημοκρατία και Ελευθερία: Ψηφιακό Μουσείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα (1967-1974)» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΣΠΑ 2014-2020. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου Ψηφιακού Μουσείου με πολύγλωσσο περιεχόμενο (περισσότερες από 100.000 ψηφιακές εικόνες αρχείων και εντύπων), καθώς και με διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές. Το πρόγραμμα επιχειρεί να ανασυγκροτήσει και να αναδείξει γνωστά και άγνωστα δίκτυα της αντιδικτατορικής αλληλεγγύης και αντίστασης, τα πολλαπλά μονοπάτια Δημοκρατίας που ενεργοποιήθηκαν γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Ο άξονας της αφήγησης θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να σκεφτούν γύρω από την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων και αμφισβητήσεων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό πανόραμα της δυναμικής ανάδυσης της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, όπως και να συγκροτηθεί ένα δυναμικό εργαλείο έρευνας κατάλληλο τόσο για τους εξειδικευμένους χρήστες όσο και για κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Εκφράζοντας τα βιώματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα

Τα βιώματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα συγκροτούν μία ιστορία που, σε μεγάλο βαθμό, δεν έχει ακόμα λεχθεί. Οι εμπειρίες, οι φωνές και η πολιτισμική παραγωγή αυτής της μεταναστευτικής κοινότητας παραμένουν θεσμικά περιθωριοποιημένες, παρά τον σημαντικό ρόλο της στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας τα τελευταία 30 χρόνια. Τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία φοιτητές/τριες, συλλογικότητες και άτομα αλβανικής καταγωγής, επιχειρούν να σπάσουν αυτή τη σιωπή δημιουργώντας ένα δυναμικό αρχείο προφορικών μαρτυριών και τεκμηρίων, που θα εστιάζει στην αλβανική μεταναστευτική εμπειρία. Το έργο υποστηρίζεται από το Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative (SNFPHI) at Columbia University και, μέσα από μία «από τα κάτω» προσέγγιση, αποβλέπει στην επανεξέταση όλων εκείνων των πραγμάτων που μία κοινωνία επιθυμεί να διατηρήσει, αλλά και στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη σύγχρονη Ελλάδα ως σημείο συνάντησης διαφορετικών και υβριδικών ταυτοτήτων.

Δέκα χρόνια Ιστορία στο Κόκκινο
 
Από την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 1.00 - 2.00 το μεσημέρι στον 105,5 Στο Κόκκινο.

Ιστορική επιμέλεια - παρουσίαση: Μάνος Αυγερίδης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Χρήστος Τριανταφύλλου

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρόπουλος, Ηρώ Κουμεντάκου, Θανάσης Μήνας, Γιάννης Παπακονδύλης

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

SoundCloudhttps://soundcloud.com/aski-6
Spotifyhttps://open.spotify.com/show/55YZzMi7k5jZlzRFqGOK2g
Mixcloudhttps://www.mixcloud.com/aski/

Νέες προσκτήσεις

Σεπτέμβριος 2022

Η Λία Χαλκιά κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ένα ημερολόγιο του πατέρα της Βασίλη Χαλκιά από το ελληνοαλβανικό μέτωπο.

Η Αμαλία Κολώνια κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του Στρασβούργου της δεκαετίας του 1970, αντιδικτατορικά έντυπα, αποκόμματα τύπου της εφ. Il Manifesto, υλικά του ΚΚΕ εσ., επιστολής της Φώφης Λαζάρου προς την ίδια.

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έντυπα από τη βιβλιοθήκη του Θανάση Τζαβάρα, φωτογραφίες κρατουμένων της Μακρονήσου, καθώς και έντυπα από την προσωπική του βιβλιοθήκη.


Αρχεία στα ΑΣΚΙ: Αρχείο Χαράλαμπου Θεοδωρίδη
 
Τον  Ιούνιο 2020 περιήλθε στα ΑΣΚΙ το αρχείο του καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διαπρεπούς διανοητή Χαράλαμπου Θεοδωρίδη (Καισάρεια 1881 – Αθήνα 1957), καθώς και τμήμα της βιβλιοθήκης του με σημαντικές εκδόσεις και τα έργα του ίδιου. Το αρχείο που σύντομα θα ολοκληρωθεί η ταξινόμησή του δωρήθηκε από την οικογένειά του και αποτελεί μια σπάνια πηγή για το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ο Χ. Θεοδωρίδης ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, φοίτησε στην Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Το 1926 κατέλαβε την έδρα της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παύθηκε από τη θέση του το 1935, επανήλθε και απολύθηκε οριστικά το 1946, έχοντας στρατευθεί κατά την Κατοχή στο ΕΑΜ. Μετά την απόλυσή του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου συνέχισε συστηματικά τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων και εγχειριδίων ιστορίας, ενώ συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ανταίος και Επιθεώρηση Τέχνης.

Πολυγραφότατος άφησε στο αρχείο του ένα μεγάλο τμήμα χειρόγραφων καταλοίπων που διανύει όλη την περίοδο ζωής και τα ενδιαφέροντά του, από τις σπουδές του στη Γερμανία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις επιστημονικές του μελέτες, την εμπειρία της διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο, άρθρα και ομιλίες, ενώ οι συστηματικές ημερολογιακές του σημειώσεις έδωσαν δύο πολύ σημαντικές αναπαραστάσεις για τα νεανικά του χρόνια (Απ’ τη λάβα) και τη περίοδο της Κατοχής (Χειμώνας 1941-42, Κέδρος 1980). Παράλληλα η πλούσια αλληλογραφία, τα οικογενειακά τεκμήρια, η συμμετοχή του σε συνέδρια, η ενεργή παρουσία στον Εκπαιδευτικό Όμιλο, τα σπάνια έντυπα και οι προκηρύξεις ολοκληρώνουν το πλούσιο σε θεματική ευρύτητα αρχείο, σημαντική συμβολή στις αρχειακές ενότητες των ΑΣΚΙ.

Εκδηλώσεις ΑΣΚΙ
 

Στις 21 Σεπτεμβρίου οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, τα ΑΣΚΙ και οι Φίλοι των ΑΣΚΙ παρουσίασαν το βιβλίο του Νίκου Βαφέα Από τον λιποτάκτη στον αντάρτη. Η «στάσις των ανυποτάκτων» στη δυτική Κρήτη (1921-1922). Στην εκδήλωση μίλησαν οι Νίκος Ανδριώτης, Γιάννης Κουμπουρλής και Ιωάννα Παπαθανασίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Μανώλης Πιμπλής.


Αποχαιρετώντας τον Ηλία Νικολακόπουλο

Στις 30 Ιουνίου αποχαιρετήσαμε με βαθιά οδύνη τον Πρόεδρο του ΔΣ των ΑΣΚΙ Ηλία Νικολακόπουλο. Σας ευχαριστούμε θερμά για τα μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης που αποδεικνύουν ότι ο Ηλίας Νικολακόπουλος ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του.
 

Στις 26 Ιουλίου συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ:
Πρόεδρος: Βαγγέλης Καραμανωλάκης
Αντιπρόεδρος: Πόπη Πολέμη
Γενικός Γραμματέας: Πολυμέρης Βόγλης
Ταμίας: Δήμητρα Λαμπροπούλου
Μέλη: Μάνος Αυγερίδης, Χρήστος Λούκος, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Στάθης Παυλόπουλος, Τάσος Σακελλαρόπουλος

Αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ
Δευτέρα και Παρασκευή 10.00 - 14.00
Τετάρτη 12.00 - 18.30
Το αναγνωστήριο λειτουργεί με ραντεβού στο
anagnostirio.aski@gmail.com
Twitter
Facebook
Website
Spotify
Copyright © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), All rights reserved.

Our mailing address is:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Τ: 210 3223062
E: aski@askiweb.gr, aski@otenet.gr
www.askiweb.eu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list