Copy
ΑΣΚΙ Newsletter # 6 (Ιούνιος 2016)
View this email in your browser

ΑΣΚΙ Newsletter, Ιούνιος 2016    #6 

ΠροΣχέδια Ιστορίας
 

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) προσκαλούν ιστορικούς και ερευνητές/ερευνήτριες να υποβάλλουν προτάσεις για τη συμμετοχή στον επικείμενο κύκλο σεμιναρίων του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 με γενικό τίτλο ΠροΣχέδια Ιστορίας. Στόχος του σεμιναρίου είναι να προωθήσει την επιστημονική συζήτηση πάνω σε κείμενα (κεφάλαια βιβλίων ή εργασιών, άρθρα κλπ) που βρίσκονται σε εξέλιξη- κατά συνέπεια αποκλείονται δημοσιευμένες εργασίες.


Στόχος του σεμιναρίου είναι να προωθήσει την επιστημονική κριτική και συζήτηση πάνω σε δουλειές και κείμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη- κατά συνέπεια αποκλείονται δημοσιευμένες εργασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, προθεσμίες και προδιαγραφές...

Τα ΑΣΚΙ καλωσορίζουν τον Κωστή Καρπόζηλο
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ αποφάσισε τη δημιουργία θέσης Διευθυντή των  Αρχείων. Τη θέση αυτή ανέλαβε, τον Ιούνιο του 2016, μετά από ομόφωνη απόφαση  του Δ.Σ. και με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Εταιρείας, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος. Ο Κωστής δεν είναι άγνωστος στον κόσμο των Αρχείων μας. Μέλος της Εταιρείας, ιστορικός με επιστημονική έργο συνδεδεμένο με τις συλλογές των ΑΣΚΙ, είχε αναλάβει, το τελευταίο διάστημα, την ευθύνη της διεθνούς παρουσίας τους. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις για τις μελλοντικές δραστηριότητες της Εταιρείας έχοντας υποβάλει ένα σχέδιο σε τέσσερεις άξονες σχετικά με τον προγραμματισμό, τη λειτουργία, τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις διεθνείς συνεργασίες της.
Η έρευνά του εστιάζει στους μετασχηματισμούς των επαναστατικών κινημάτων, στις εκφάνσεις του μεταναστευτικού ριζοσπαστισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη διαδρομή του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος τον 20ό αιώνα. Την ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε, ο Κωστής Καρπόζηλος ήταν visiting research fellow στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ έχει διδάξει και εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Sciences Po, στο Columbia και στο Princeton University.


Τα ΑΣΚΙ στη Βαρκελώνη, τα ΑΣΚΙ στο Eurom!

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας συμμετείχαν στο συνέδριο “European Citizenship in Challenging Times: Remember, Engage, Debate!” στη Βαρκελώνη το τριήμερο από 30 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2016. Το συνέδριο οργανώθηκε από το European Observatory of Memories, ένα ερευνητικό δίκτυο για τις πολιτικές διαχείρισης της ιστορικής μνήμης και το μέλλον των προγραμμάτων δημόσιας ιστορίας στον 21 ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημοποιήθηκε η ένταξη των ΑΣΚΙ στο δίκτυο EUROM και προγραμματίστηκε η επίσκεψη μελών του δικτύου στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2016 με στόχο την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας. Τα ΑΣΚΙ παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους στο workshop “European Networking” το οποίο εστίασε στην ανταλλαγή απόψεων, πρακτικών και εμπειριών από τις δημόσιες παρεμβάσεις ινστιτούτων και οργανισμών στο πεδίο της δημόσιας ιστορίας.

Επίσκεψη Καναδών φοιτητών στα ΑΣΚΙ
 

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου επισκέφθηκε τα ΑΣΚΙ ομάδα Καναδών φοιτητών από το York University (Τορόντο) μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Σάκη Γκέκα. Οι φοιτητές γνώρισαν τα ΑΣΚΙ και τις δραστηριότητές τους, περιεργάστηκαν μοναδικά αντιπροσωπευτικά τεκμήρια από τα αρχεία και την βιβλιοθήκη των Αρχείων: παράνομες εφημερίδες και φωτογραφίες από τη περίοδο της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου, όπως επίσης αφίσες και έντυπα που εξέδιδαν, κατά την περίοδο της δικτατορίας, ελληνικές κοινότητες στον Καναδά. 

Σεμινάριο της Gonda Van Steen στα ΑΣΚΙ

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου η καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα Gonda Van Steen παρουσίασε στο αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ την έρευνά της για "τη βιοπολιτική" της υιοθεσίας παιδιών από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Η παρουσίασή της είχε τίτλο: "Ανώνυμοι υιοθετημένοι: Υιοθεσία και μνήμη στην Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου".

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
 

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Από την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 10.00 - 11.00 το πρωί στον 105,5 Στο Κόκκινο

Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;

Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Τον Ιούνιο στο στούντιο της εκπομπής "Ιστορία στο Κόκκινο" φιλοξενήθηκαν ο Δημήτρης Αρβανίτης για το ελληνικό ντιζάιν και ο Δημήτρης Αντωνίου για το "Τάμα του Έθνους".
 Μαζί τους συνομίλησαν οι Ελένη Κούκη και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Ακούστε τις εκπομπές του πρώτου και του δεύτερου κύκλου
 

Νέες προσκτήσεις
 

Μάιος 2016

Η Χρυσάνθη Ραγιά κατέθεσε στα ΑΣΚΙ μια μοναδική συλλογή με περισσότερες από 1000 καλλιτεχνικές αφίσες της Μεταπολίτευσης.

Ο Μίλτος Πολυβίου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ περιοδικά και διακηρύξεις φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης της διετίας 1965-1967.

Ο Κώστας Αράπης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ προεκλογικά και φοιτητικά φυλλάδια και προκηρύξεις της περιόδου 2008-2015.

Ο Βασίλης Καρκαντζός κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία και άλλα έντυπα για τη δεκαετία του 1940.

Ο Γιώργος και ο Γιάννης Γιαννουλέας κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ το αρχείο του πατέρα τους Νίκου Γιαννουλέα, το οποίο αφορά την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Κώστας Χαλέμος και Αδάμ Δράγας.

Ιούνιος 2016

Η Δήμητρα Σούμα κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φωτοαντίγραφο της χειρόγραφης μαρτυρίας του παππού της «Παναγιώτης Μπίζος, Μια αληθινή μαρτυρία».

Ο Θεόδωρος Γιαννούσης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεύχη των περιοδικών Τομές, Θέατρο και Πολιτιστική των δεκαετιών 1970-1980.


Αρχεία στα ΑΣΚΙ: Το αρχείο του Νίκου Γιαννουλέα

Τον Μαΐου του 2016 ο Γιάννης και ο Γιώργος Γιαννουλέας παραχώρησαν το αρχείο του πατέρα τους Νίκου Γιαννουλέα (1930-2016). Ο Νίκος Γιαννουλέας γεννήθηκε στη Σεληνίτσα Μάνης το 1930, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, σπούδασε στο Πάντειο, μεταπολεμικά δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στην τροτσκιστική και στην ανανεωτική αριστερά. Το αρχείο του Νίκου Γιαννουλέα αντανακλά τα πλούσια ερευνητικά του ενδιαφέροντα για την ιστορία του αριστερού και του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς. Εκδότης του περιοδικού Ενότητα στα χρόνια της μεταπολίτευσης έγραψε εκτεταμένα για θέματα σχετικά με την Εθνική Αντίσταση, την ιστορία της Μάνης και τις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις. Τα ΑΣΚΙ προγραμματίζουν την ταξινόμηση του Αρχείου Γιαννουλέα τους επόμενους μήνες προκειμένου να είναι ανοιχτό στην έρευνα από τις αρχές του 2017.


Το καλοκαιρινό πάρτι των ΑΣΚΙ και των Φίλων των ΑΣΚΙ

Ευχαριστούμε πολύ όσους και όσες ήρθαν στο πάρτι των ΑΣΚΙ !

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους djs Θανάση Μήνα και Αλέκο Ζάννα για τις υπέροχες μουσικές τους, καθώς επίσης και στους Δημοσθένη Γαβαλά, Κατερίνα Δέδε, Πένυ Ζερβουδάκη, Νίκο Θεοδωρόπουλο και Χρήστο Τριανταφύλλου για την πολύτιμη βοήθειά τους!
Ραντεβού του χρόνου...
Copyright © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), All rights reserved.

Our mailing address is:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 3223062
www.askiweb.eu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) · Πλατεία Ελευθερίας 1 · Αθήνα, A1 105 53 · Greece

Email Marketing Powered by MailChimp