Copy
ΑΣΚΙ Newsletter, Μάρτιος 2016 # 4
View this email in your browser

ΑΣΚΙ Newsletter, Μάρτιος 2016    #4


 

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το συνέδριο

Διαδρομές του παρελθόντος: Ο εμφύλιος πόλεμος στην ιστοριογραφία, τη δημόσια ιστορία και τη μνήμη

Αθήνα, 2-3 Δεκεμβρίου 2016
Διοργάνωση: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

 
Ο εμφύλιος πόλεμος (1946-1949) για δεκαετίες διαίρεσε βαθιά την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσε το «φίλτρο» μέσα από το οποίο έγινε αντιληπτή συνολικά η δεκαετία του 1940. Στη διάρκεια των δεκαετιών που μεσολάβησαν από τη λήξη του η θέση του εμφυλίου πολέμου στη συλλογική μνήμη, τη δημόσια σφαίρα και την ιστοριογραφία άλλαζε καθώς μεταβαλλόταν η ιστορική συγκυρία. Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο εμφύλιος πόλεμος «επιβίωσε» μέσα από την πολιτική διακρίσεων και την διαρκή υπόμνηση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των νικητών και ηττημένων του πολέμου. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών ο εμφύλιος πόλεμος απέκτησε κεντρική θέση στην επίσημη μνήμη αναπαράγοντας σε ακραίο βαθμό τη διαίρεση μεταξύ νικητών και ηττημένων και διαιωνίζοντας μαζί με αυτήν και το τραύμα του εμφυλίου. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας η θέση του εμφυλίου πολέμου στη δημόσια σφαίρα άλλαξε. Σταδιακά, και παρά τις αντιδράσεις, κυριάρχησε η πολιτική της συναίνεσης σε σχέση με το διαιρετικό παρελθόν, η οποία οδήγησε σε μια πολιτική λήθης· η τελευταία επισημοποιήθηκε με τον νόμο για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου το 1989.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόσκληση ενδιαφέροντος

Πάρτι των Φίλων των ΑΣΚΙ

Οι "Φίλοι των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας" πιστοί στην ετήσια παράδοσή τους, πραγματοποίησαν και φέτος τη γιορτή τους, την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο BARTESERA. 

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
 

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Από την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 10.00 - 11.00 το πρωί στον 105,5 Στο Κόκκινο

Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;

Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο στούντιο της εκπομπής "Ιστορία στο Κόκκινο" φιλοξενήθηκαν οι: Νίκος Αλιβιζάτος για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση Ρίχτερ
, Δημήτρης Καραγκουλές και Γιάννης Μπαλάφας για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1991, Μαρία Μητροσύλη και Δημήτρης Πλουμπίδης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση στην Ελλάδα, Κωστής Κορνέτης για το αντιδικτατορικό κίνημα, ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος για την Επανάσταση του 1821 και ο Νίκος Μανιός για τα νυχτερινά γυμνάσια της δεκαετίας του 1960Μαζί τους συνομίλησαν οι Δημήτρης Δημητρόπουλος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Ακούστε τις εκπομπές του πρώτου και του δεύτερου κύκλου
 

Νέες προσκτήσεις
 

Ιανουάριος 2016

Ο Ριχάρδος Σωμερίτης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο του πατέρα του Στράτη Σωμερίτη, το οποίο καλύπτει την περίοδο από τον Μεσοπόλεμο μέχρι και τη δεκαετία του 1970.

Η Σοφία Βογιατζή κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια φορέων αλληλεγγύης σε κρατουμένους, δεκαετίας 2000.

Η Αμαλία Κολώνια κατέθεσε στα ΑΣΚΙ υλικό για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, καθώς και βιβλία.


Η Ένωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Ελλάδας κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείο της, το οποίο καλύπτει την περίοδο 1975-2014.

 

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι  Ευγενία Καβαλλάρη, Νίκος Παπαδογιάννης και Μανώλης Χαιρετάκης.

Φεβρουάριος 2016

Ο Αντώνης Λιάκος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα του αρχείου και της βιβλιοθήκης του.

Ο Θεόδωρος Μαλισιάνκος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ την αυτοβιογραφική μαρτυρία της μητέρας του αντάρτισσας Ασήμως, καθώς και άλλα τεκμήρια που αφορούν τη δράση της.

Ο Νίκος Φασουλής κατέθεσε στα ΑΣΚΙ δύο φακέλους από το Αρχείο Παπαδημητρίου των δεκαετιών 1950 και 1960.

Το Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών κατέθεσε στα ΑΣΚΙ  17 τίτλους βιβλίων.


Διαβάστε περισσότερα


Αρχεία στα ΑΣΚΙ: Το αρχείο του Στράτη Σωμερίτη

Τον Ιανουάριο του 2016 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ριχάρδος Σωμερίτης κατέθεσε το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του πατέρα του Στράτη Σωμερίτη (1901-1978) στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Η συλλογή του Στράτη Σωμερίτη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δωρεές που έχουν γίνει στα ΑΣΚΙ τα τελευταία χρόνια και αποτελείται από 50 περίπου χάρτινα κιβώτια με αρχειακά τεκμήρια και αντίστοιχο αριθμό κιβωτίων με έντυπα. 
Το αρχείο, το οποίο περιέχει τεκμήρια από το 1927 και ως το θάνατο του Στράτη Σωμερίτη, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τμήμα του αρχείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μεσοπολέμου, πλούσιο αρχειακό υλικό από τη δεκαετία του 1940, ιδίως της Ένωσης Λαϊκή Δημοκρατία (ΕΛΔ). Περιλαμβάνει επίσης, ένα πολύ σημαντικό αρχείο για την ιστορία της Ζακύνθου, που εκτείνεται από τον Μεσοπόλεμο έως και τη δεκαετία του 1950.
Επιπλέον, εμπεριέχει μία πολύ πλούσια συλλογή αντιδικτατορικών εντύπων, προκηρύξεων και φυλλαδίων διαφόρων οργανώσεων του εξωτερικού (ελληνικών και ξένων) και ιδίως του Παρισιού (1967-1974). 
Η βιβλιοθήκη του Στράτη Σωμερίτη αποτελεί μία πλούσια συλλογή γαλλικής και ελληνικής βιβλιογραφίας, σπάνιων έργων του 19ου αιώνα, και αριθμεί περισσότερους από 1.500 τίτλους.


Τον Σεπτέμβριο σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσουν τα ΑΣΚΙ θα γίνει η παρουσίαση της δωρεάς.


2ος κύκλος σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης
 

Η ταραγμένη δεκαετία του 1940. Πολιτικές διαστάσεις και κοινωνικές εξελίξεις
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ - ΚΙΚΠΕ

 
Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς αφιερωμένος στη δεκαετία του 1940. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια online. Φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα www.blod.gr (Bodossaki Lectures on Demand) του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Προς το παρόν διαθέσιμα είναι το εισαγωγικό σεμινάριο των Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Άντας Κάπολα και Πολίνας Ιορδανίδου με τίτλο: "Εισαγωγικές παρατηρήσεις σε μια ταραγμένη δεκαετία. Πηγές και ερωτήματα" και το σεμινάριο του Ηλία Νικολακόπουλου με τίτλο: "Οι πολιτικές εξελίξεις μιας εμπόλεμης δεκαετίας (1940-1949)".

Επίσκεψη στα ΑΣΚΙ
 

Το Σάββατο 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελών της δράσης «Βιβλίων τόποι» στο αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ. Ο γενικός γραμματέας των ΑΣΚΙ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης παρουσίασε το έργο, τις συλλογές και τις δραστηριότητες των αρχείων και στη συνέχεια οι (εικοσιπέντε περίπου) επισκέπτες μαζί με την υπεύθυνη της δράσης κυρία Λαμπρινή Κουζέλη, περιεργάστηκαν μοναδικά αντιπροσωπευτικά τεκμήρια από τα αρχεία και την βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ. Χειρόγραφες εφημερίδες τοίχου από τις φυλακές και τις εξορίες, τεκμήρια από το αρχείο της ΕΠΟΝ, παράνομες εφημερίδες και προκηρύξεις από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, έντυπο υλικό από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, περιοδικά και εφημερίδες του μεσοπολέμου, αντιδικτατορικό τύπο καθώς και μοναδικές φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο.

Κυκλοφόρησε το Αρχειοτάξιο τχ.17

Αφιέρωμα: Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ελλάδα: Μικρές ιστορίες ενός Μεγάλου Πολέμου
 

Στο νέο τεύχος γράφουν οι: Σπύρος Κακουριώτης, Φάνης Κακριδής, Κωστής Καρπόζηλος, Πέτρος Κουλουφάκος, Τάσος Κωστόπουλος, Έλλη Λεμονίδου, Βασίλης Μανουσάκης, Άννα Ματθαίου, Δημήτρης Μπαχάρας, Λένα Μπενέκη, Ηλίας Νικολακόπουλος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Ιωάννα Παπαθανασίου, Ασημίνα Παπαχριστοδούλου, Αμαλία Παππά, Δημήτρης Παυλόπουλος, Πόπη Πολέμη, Νίκος Ποταμιάνος, Αιμιλία Σαλβάνου, Γιάννης Σκαλιδάκης, Άννα Φιλίνη, Ιάσων Χανδρινός και Δημήτρης Ψαρράς.
 

Copyright © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), All rights reserved.

Our mailing address is:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 3223062
www.askiweb.eu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

 


This email was sent to ioanna.vogli@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) · Πλατεία Ελευθερίας 1 · Αθήνα, A1 105 53 · Greece

Email Marketing Powered by MailChimp