Copy
ΑΣΚΙ Newsletter # 9, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2016
View this email in your browser

ΑΣΚΙ Newsletter, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2016    # 9 

Χριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίων & περιοδικών στα ΑΣΚΙ
 

Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 22/12: 13.00 – 20.30
Παρασκευή 23/12: 10.00 – 20.30

 

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), με την υποστήριξη των Φίλων των ΑΣΚΙ, για έκτη συνεχή χρονιά, οργανώνουν στις 22 και 23 Δεκεμβρίου  διήμερο παζάρι βιβλίων και περιοδικών στα ΑΣΚΙ (Σαρρή 14, 3ος όροφος). Σας περιμένουμε όλες και όλους για να ξεφυλλίσουμε παλιά και νέα βιβλία και ιδίως σπάνια και εξαντλημένα για τη σύγχρονη ιστορία και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Θα υπάρχουν ακόμη λογοτεχνικές εκδόσεις, λευκώματα, περιοδικά, οι νέες και οι παλιές εκδόσεις των ΑΣΚΙ και μια σειρά άλλα ψυχωφελή και χρήσιμα αναγνώσματα που θα συνοδεύονται από  γευστικά  μελομακάρονα και κουραμπιέδες.  Βιβλία και περιοδικά, γενναιόδωρη προσφορά, όπως κάθε χρόνο, συνεργατών και φίλων μας. Θα συναντηθούμε, θα κουβεντιάσουμε για τα τρέχοντα και πέραν αυτών, θα ανταλλάξουμε ιδέες και θα καλωσορίσουμε τις γιορτές. Πάνω απ’ όλα είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να σας ευχαριστήσουμε όλες και όλους που συμμετέχετε και στηρίζετε τη συλλογικότητά μας, ώστε να συνεχίζει και να διευρύνει τις δραστηριότητές της. 
Σας περιμένουμε.
 

Ερευνητική Χορηγία «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου»


Προθεσμίες:
Υποβολή αίτησης: έως 31 Μαρτίου 2017
Ανακοίνωση επιτροπής: 25 Απριλίου 2017
Περίοδος χρήσης της χορηγίας:
από 1 Ιουνίου 2017  έως 1 Φεβρουαρίου 2018

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν την πρώτη προκήρυξη της ερευνητικής χορηγίας «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου» με στόχο την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των φεμινιστικών ή/και γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της έρευνας γύρω από μία συναρπαστική σελίδα της Μεταπολίτευσης: τις σπουδές του φύλου, το φεμινιστικό κίνημα και σχέση μεταξύ της Αριστεράς και του γυναικείου κινήματος.

Ευχαριστούμε τους δωρητές/τριες που κατέστησαν δυνατή την πρωτοβουλία αυτή!

Για τους όρους της χορηγίας, τις σχετικές προθεσμίες και το περιεχόμενο του αρχείου Ζώγιας Χρονάκη, πατήστε ΕΔΩ


Κυκλοφόρησε το νέο Αρχειοτάξιο

Το Αρχειοτάξιο ενηλικιώθηκε! Το 18ο τεύχος του περιοδικού των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2017 με πλούσια ύλη. Στην ύλη του ξεχωρίζει το αφιέρωμα στο 1956, τη χρονιά που "ο κόσμος όλος έγινε άνω κάτω". Οι αναγνώστες επίσης θα βρουν κείμενα για τον Στράτη Σωμερίτη και το αρχείο του που πλέον βρίσκεται στα ΑΣΚΙ, ιστορικές και κριτικές προσεγγίσεις (ανάμεσά τους μία ομιλία του Φίλιππου Ηλιού και δύο εφηβικά κείμενα του Νίκου Πουλαντζά), καθώς και κείμενα που αποτυπώνουν τη δράση και τα ενδιαφέροντα των ΑΣΚΙ. 

Στο νέο τεύχος γράφουν οι: Βλάσης Αγτζίδης, Gonda Van Steen, Άντα Διάλλα, Φίλιππος Ηλιού, Πολίνα Ιορδανίδου, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Μαρία Κόκκινου, Γιώργος Κουμαρίδης, Τάσος Κωστόπουλος, Κατερίνα Λαμπρινού, Μιχάλης Λυμπεράτος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Άγγελος Νταλαχάνης, Κώστας Παλούκης, Νίκη Παπαηλιάκη, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Λήδα Παπαστεφανάκη, Πόπη Πολέμη, Νίκος Ποταμιάνος, Αιμιλία Σαλβάνου, Αθηνά Συριάτου, Ριχάρδος Σωμερίτης, Άννα Φιλίνη, Νίκος Φωκάς, Αγγελική Χριστοδούλου. 

Διαθέσιμο στα βιβιλιοπωλεία, στα ΑΣΚΙ και στις εκδόσεις Θεμέλιο. Νέες προσκτήσεις

Οκτώβριος 2016

Ο Ηλίας Κολοβός κατέθεσε στα ΑΣΚΙ μαθητικά και φοιτητικά έντυπα, καθώς και κείμενα για την παιδεία και το πανεπιστήμιο της περιόδου της Μεταπολίτευσης.

Ο Αντώνης Φραγκίσκος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φυλλάδια και εκδόσεις του ΚΟΔΗΣΟ, καθώς και έντυπα διαφόρων πολιτικών κομμάτων (ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ., ΕΔΗΚ, Συνασπισμός κ.ά.) της Μεταπολίτευσης.

Η Κατερίνα Μαυροκεφαλίδου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ κασέτες ήχου και βίντεο, καθώς και άλλα τεκμήρια από εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (2004-2007).

 

Ο Jeremy Borsos κατέθεσε στα ΑΣΚΙ προεκλογικά φυλλάδια της ΕΔΑ για τις εκλογές του 1958.
 
Η Ξανθή Ζαχαριάδου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φωτογραφίες του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη, καθώς και χειρόγραφα σημειώματα του Δημήτρη Σπάθη και της Έλλης Αλεξίου προς την ίδια.

Η Αμαλία Κολώνια κατέθεσε στα ΑΣΚΙ δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου για την Ελλάδα.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ ο Γιάννης Κονιόρδος, οι  Εκδόσεις Αλεξάνδρεια και οι Εκδόσεις Απόπλους.
 

Διαβάστε περισσότερα

 

ΠροΣχέδια Ιστορίας 2016-2017

Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Σαρρή 14, 3ος όροφος

για την παρακολούθηση των συναντήσεων είναι αναγκαία η δήλωση συμμετοχής και η ανάγνωση των εισηγήσεων:

πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο aski@askiweb.gr

Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τρίτη συνάντηση των ΠροΣχεδίων Ιστορίας. Εισηγήτρια ήταν η Άντα Διάλλα (αν. καθ. ΑΣΚΤ) και συνομιλητής ο Κώστας Ιωαννίδης (επ. καθ. ΑΣΚΤ). Η συζήτηση αφορούσε τον ζωγράφο Βασίλιι Βερεσάγκιν και τον ρωσικό ανθρωπισμό του 19ου αιώνα. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνάντηση. Ο Valentin Schneider, μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΕΚΠΑ, θα συνομιλήσει με τον Μάνο Αυγερίδη, υποψήφιο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, με θέμα: "Η στρατιωτική αλληλογραφία ως ιστορική πηγή στην έρευνα για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα".

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των συναντήσεων, πατώντας ΕΔΩ


Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
 

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Τέταρτος κύκλος εκπομπών 2016-2017

Από την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 12.00 - 13.00 το πρωί στον 105,5 Στο Κόκκινο

Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;

Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Ακούστε τις εκπομπές του τρίτου και του τέταρτου κύκλου, πατώντας ΕΔΩ


Διαδρομές του παρελθόντος: ο εμφύλιος πόλεμος στη δημοσία ιστορία και τη μνήμη
 
Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τα ΑΣΚΙ πραγματοποίησαν συνέδριο με θέμα: "Διαδρομές του παρελθόντος: ο εμφύλιος πόλεμος στη δημόσια ιστορία και τη μνήμη" στην κατάμεστη αίθουσα του Ιωνικού Κέντρου. 

Η εντυπωσιακή παρουσία εκατοντάδων ακροατών και οι νέες και τολμηρές προσεγγίσεις των εισηγήσεων επιβεβαίωσαν την αίσθηση ότι η συζήτηση για τα ίχνη της δεκαετίας του 1940 στην ελληνική κοινωνία δεν έχει κλείσει. 
Για τους σκοπούς της ογρανωτικής επιτροπής και το πνεύμα της συζήτησης και των αναζητήσεων τις ημέρες του συνεδρίου, μίλησε στην Popaganda ο Μάνος Αυγερίδης και έγραψε στο Βήμα ο Πολυμέρης Βόγλης. 

Ευχαριστούμε θερμά το Ιωνικό Κέντρο για την παραχώρηση του χώρου και τους ομιλητές και τις ομιλήτριες: Χάρη Αθανασιάδη, Κατερίνα Αναγνωστάκη, Γιώργο Ανδρίτσο, Μάνο Αυγερίδη, Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Νίκο Βαφέα, Πολυμέρη Βόγλη, Γιάνη Γιανουλόπουλο, Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Άρτεμις Ζερβού, Βασιλική Καϊσίδου, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Χαρά Καραμανωλάκη, Φίλιππο Κάραμποτ, Κωστή Καρπόζηλο, Ράνια Κοσμίδου, Ελένη Κούκη, Μαρία Κωλέτση, Τάσο Κωστόπουλο, Γρηγόρη Μανιαδάκη, Αντώνη Μάτσο, Κωνσταντίνα Μπάδα, Ηλία Νικολακόπουλο, Αλέξη Ντάσιο, Λάμπρο Παπαδήμα, Γιάννη Παπαθεοδώρου, Κατερίνα Πάπαρη, Ελένη Πασχαλούδη, Αλεξάνδρα Πατρικίου, Νόρα Ράλλη, Τάσο Σακελλαρόπουλο, Αντώνη Σμυρναίο, Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Καλλιόπη Στίγκα, Μαρία Στυλιανού, Αλέξανδρο Τενεκετζή και Μάγδα Φυτιλή.

Στράτης Σωμερίτηςένας δημοκράτης σοσιαλιστής των δικαιωμάτων
 
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου τα ΑΣΚΙ, με αφορμή την πρόσκτηση του Αρχείου Στράτη Σωμερίτη, διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου δημοκράτη σοσιαλιστή.  
Η κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και οι τοποθετήσεις των ομιλητών δημιούργησαν μία ζεστή ατμόσφαιρα, όπου οι προσωπικές μαρτυρίες διαπλέκονταν με την αναζήτηση των σύγχρονων μορφών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Ευχαριστούμε τους ομιλητές: Άντα Κάπολα, Βασίλη Μαυρίδη, Μιχάλη Μωραϊτίδη, Δημήτρη Χριστόπουλο, Ριχάρδο Σωμερίτη και τον συντονιστή Ηλία Νικολακόπουλο. 

Ανακοίνωση για το Αναγνωστήριο

Το Αναγνωστήριο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας θα παραμείνει κλειστό από το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2016.

Καλές γιορτές
Copyright © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), All rights reserved.

Our mailing address is:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 3223062
www.askiweb.eu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) · Πλατεία Ελευθερίας 1 · Αθήνα 105 53 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp