Copy
ΑΣΚΙ Newsletter # 10, Ιανουάριος 2017
View this email in your browser

ΑΣΚΙ Newsletter, Ιανουάριος 2017    # 10 

Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.makronissos.org/
 

Μακρόνησος: Ένας φορτισμένος τόπος, σύμβολο της πιο σκοτεινής όψης της ελληνικής μετεμφυλιακής ιστορίας. Συνώνυμη του ψυχικού και σωματικού βασανισμού, υπήρξε κολαστήριο για χιλιάδες ανθρώπους (τουλάχιστον 50.000 τα χρόνια 1947-50), κομμουνιστές, αριστερούς (ή θεωρούμενους ως τέτοιους) και συγγενείς τους. Μπορεί σήμερα να είναι ταυτισμένη με τον ακραίο βασανισμό, ωστόσο, για το ελληνικό κράτος ήταν τότε ένα «θαύμα»: στην «ακμή της» (1948-1949), το κράτος και πολύ μεγάλος αριθμός διανοουμένων, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών την υμνούσαν και τη δόξαζαν ως "μέγα σχολείο" και "αναρρωτήριο" όπου «αναμορφώνονταν» και «ανένηπταν» οι εχθροί του Έθνους.

Τα Αρχεία Σύγχρονης Ιστορίας (ΑΣΚΙ), σε συνεργασία με το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, προσφέρουν ένα δυναμικό και τεκμηριωμένο ψηφιακό μουσείο για αυτόν τον τόπο του απάνθρωπου εγκλεισμού. Στο Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε πολυάριθμα τεκμήρια από τις αρχειακές συλλογές των ΑΣΚΙ, να επισκεφθεί νοερά τις εγκαταστάσεις και τα κτίσματα των στρατοπέδων, να ερευνήσει τις μαρτυρίες και τον προπαγανδιστικό λόγο, να καταδυθεί στους πολλαπλούς μηχανισμούς εγκλεισμού, απομόνωσης και ψυχολογικής βίας που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι. Το αρχειακό υλικό πλαισιώνουν επιστημονικές προσεγγίσεις και κείμενα από έγκριτους ιστορικούς που σκιαγραφούν την ιστορική εξέλιξη και φωτίζουν άγνωστες πτυχές της Μακρονήσου. Τέλος, ο επισκέπτης του ψηφιακού μουσείου μπορεί να αναζητήσει ονόματα, να περιηγηθεί στα διαδραστικά συμπληρωματικά εργαλεία και να ξεφυλλίσει σπάνιες εκδόσεις της εποχής από τη Βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ.


3ος κύκλος σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης

Δώδεκα μαθήματα για τον ελληνικό 20ό αιώνα
 

Διοργάνωση: ΑΣΚΙ - ΚΙΚΠΕ

23 Φεβρουαρίου έως 25 Μαΐου

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) σε συνεργασία με  το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) διοργανώνουν  για τρίτη χρονιά ένα νέο κύκλο σεμιναρίων με θέμα Δώδεκα μαθήματα για τον ελληνικό 20ο αιώνα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Στα δώδεκα σεμινάριατου κύκλου θα επιχειρηθούν κριτικές προσεγγίσεις και αποτιμήσεις των πλέον κρίσιμων γεγονότων του ελληνικού 20ου αιώνα, με εισηγήσεις επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίου εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης. Κάθε θεματική εισήγηση θα ακολουθεί ανοιχτός διάλογος με τους συμμετέχοντες, ενώ στους τελευταίους θα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Παράλληλα, ο κύκλος των σεμιναρίων θα βιντεοσκοπηθεί με σκοπό την μετέπειτα διαδικτυακή ανάρτησή του. Στο σεμινάριο θα διδάξουν οι: Χριστίνα Αγριαντώνη, Ντίνα Βαΐου, Πολυμέρης Βόγλης, Έφη Γαζή, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Γιώργος Κουκουλές, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σωτήρης Ριζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Γιάννης Ψυχοπαίδης.  

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Η Ιστορία στο Κόκκινο ξαναρχίζει σε νέα ώρα !
 

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

Τέταρτος κύκλος εκπομπών 2016-2017

Από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή 13.00 - 14.00 το μεσημέρι στον 105,5 Στο Κόκκινο

Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;

Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Ακούστε τις εκπομπές του τρίτου και του τέταρτου κύκλου, πατώντας ΕΔΩΝέες προσκτήσεις

Δεκέμβριος 2016

Ο Νίκος Λιναρδάτος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του πατέρα του Κώστα Λιναρδάτου.

Ο Αλέξανδρος Μακρής κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αφίσες, μπροσούρες, περιοδικά και φυλλάδια του φοιτητικού σχήματος «Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής» των δεκαετιών 1990-2000.

Η Δέσποινα Γκανάτσιου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φωτογραφίες από το αρχείο του αρχίατρου του ΔΣΕ Νώντα Σακελλαρίου της περιόδου 1940-1960.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Γιάννης Κονιόρδος, Μαρία Δημητροπούλου και Βασιλική Μεσθανέως.


 
Ιανουάριος 2017

Η Ζάννα Κατσαφάνα κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αντίγραφο της χειρόγραφης μαρτυρίας της Βασιλικής Τζαβέλα-Κατσαφάνα.

Στα ΑΣΚΙ κατατέθηκαν κατάλοιπα από το αρχείο του Νίκου Καρβούνη με τεκμήρια και φωτογραφίες του τμήματος ξένου τύπου του ΕΑΜ, έντυπα Ελλήνων μεταναστών σε Ευρώπη και Αμερική και τεκμήρια της Εταιρείας «Ελληνισμός».

Η Πηνελόπη Πετσίνη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φωτογραφικά λευκώματα και προγράμματα φωτογραφικών εκθέσεων της περιόδου 1990-2010.

Ο Βίκτωρ Ελιέζερ κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φυλλάδια και προκηρύξεις μαθητικών και φοιτητικών οργανώσεων της Μεταπολίτευσης.


 
Διαβάστε περισσότερα

Αρχεία στα ΑΣΚΙ: Κατάλοιπα από το Αρχείο του Νίκου Καρβούνη
 
Στις 25 Ιανουαρίου του 2017 τα ΑΣΚΙ παρέλαβαν μία σπάνια συλλογή τεκμηρίων του Νίκου Καρβούνη (1880-1947). Ο Νίκος Καρβούνης υπήρξε πρωτοπόρος δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο συγγραφέας των στίχων του Βροντάει ο Όλυμπος, διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου της ΠΕΕΑ και υπεθύνος -μέχρι το τέλος της ζωής του- της εξωτερικής διαφώτισης του ΕΑΜ. Στα μοναδικά τεκμήρια του αρχείου που βρίσκεται πλέον στα ΑΣΚΙ περιλαμβάνονται φωτογραφίες, επιστολές και έντυπα από τα ταξίδια του Νίκου Καρβούνη στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση των σκοπών του ΕΑΜ.

Αλληλεγγύη και Αντίσταση
 

Το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας ανακοινώνουν την από κοινού πραγματοποίηση της έκθεσης "Αλληλεγγύη και Αντίσταση", η οποία θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη του αντιδικτατορικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία ανάμεσα στο 1967 και στο 1974. Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της τον Ιούνιο του 2017 στην Αθήνα και στο Βερολίνο (ακριβείς λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα) και εγγράφεται στις δραστηριότητες των ΑΣΚΙ για την 50η επέτειο από την κήρυξη της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου του 1967. Αφίσες, εκδόσεις, προκηρύξεις, προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες ανασυγκροτούν τα νήματα επικοινωνίας ανάμεσα στις αναζητήσεις των Ελλήνων φοιτητών και μεταναστών στη Δυτική Γερμανία και τους μηχανισμούς αλληλεγγύης, τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα που μετασχημάτιζαν την γερμανική κοινωνία της περιόδου. 
Με την ευκαιρία αυτή τα προσκαλούμε εκείνους και εκείνες που έχουν μνήμες και τεκμήρια από την περίοδο αυτή, να τις εμπιστευτούν στα ΑΣΚΙ. 


ΠροΣχέδια Ιστορίας 2016-2017

Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Σαρρή 14, 3ος όροφος

για την παρακολούθηση των συναντήσεων είναι αναγκαία η δήλωση συμμετοχής και η ανάγνωση των εισηγήσεων: πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο aski@askiweb.gr

Το 2017 ξεκίνησε με μία σειρά εξαιρετικών παρουσιάσεων. Στις 13 Ιανουαρίου εισηγητής ήταν ο Αντώνης Λιάκος (ομότιμος καθ. ΕΚΠΑ) και συνομιλητής του ο Tom Gallant (καθ. UCSD). Η πλούσια συζήτηση αφορούσε το υπό διαμόρφωση βιβλίο του Αντώνη Λιάκου για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. Στις 27 Ιανουαρίου εισηγητής ήταν ο Μάριος Μαρκοβίτης (ερευνητής) με συνομιλητή τον Κωστή Καρπόζηλο (ιστορικό-ΑΣΚΙ) γύρω από τις διαδρομές του Μάρκου Μαρκοβίτη στη Σοβιετική Ένωση του μεσοπολέμου. Τέλος, ο Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος (δρ. πολιτικής επιστήμης του Παντείου) στις 10 Φεβρουαρίου συνομίλησε με τη  Δήμητρα Λαμπροπούλου (ιστορικός-ΕΚΠΑ) για τις ξένες αποστολές και την κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα του Εμφυλίου (1947-1949)".

Ο Φεβρουάριος θα κλείσει με την όγδοη συνάντηση στις 24 με εισηγητές τον Χρήστο Μάη (υπ. διδ. Leiden Un.) και τον Νίκο Σούζα (δρ. πολ. επ. ΕΚΠΑ) και συνομιλητή τους τον Κώστα Σπαθαράκη (εκδόσεις Αντίποδες) με θέμα: "Λεωνίδας Χρηστάκης: Ζωγράφος, ποιητής και εκδότης μια πούχρωμη, πολύπλευρη προσωπικότητα της πρωτοπορίας".

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των συναντήσεων, πατώντας ΕΔΩ

Ερευνητική Χορηγία «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου»


Προθεσμίες:
Υποβολή αίτησης: έως 31 Μαρτίου 2017
Ανακοίνωση επιτροπής: 25 Απριλίου 2017
Περίοδος χρήσης της χορηγίας:
από 1 Ιουνίου 2017  έως 1 Φεβρουαρίου 2018

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν την πρώτη προκήρυξη της ερευνητικής χορηγίας «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου» με στόχο την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των φεμινιστικών ή/και γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της έρευνας γύρω από μία συναρπαστική σελίδα της Μεταπολίτευσης: τις σπουδές του φύλου, το φεμινιστικό κίνημα και σχέση μεταξύ της Αριστεράς και του γυναικείου κινήματος.

Ευχαριστούμε τους δωρητές/τριες που κατέστησαν δυνατή την πρωτοβουλία αυτή!

Για τους όρους της χορηγίας, τις σχετικές προθεσμίες και το περιεχόμενο του αρχείου Ζώγιας Χρονάκη, πατήστε ΕΔΩ

Copyright © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), All rights reserved.

Our mailing address is:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 3223062
www.askiweb.eu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) · Πλατεία Ελευθερίας 1 · Αθήνα 105 53 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp