Copy

Lokaal graan als smakelijke kans én onderscheidend vermogen voor bakkerij en restaurant.

Exclusieve Masterclass en Workshops voor bakkers, chef-koks en liefhebbers.


Op maandag 11 september organiseert Smaakacademie Achterhoek haar Smaakwerkplaats GRANEN in Doetinchem. Centraal thema is het gebruik van lokale granen uit de Achterhoek en Liemers. Voor BROOD, maar ook andere producten als gebak, taart, pizza, pasta, risotto maar ook graanjenever en whisky.

Op deze Smaakwerkplaats kun je met eigen ogen zien en proeven welke mogelijkheden én meerwaarde het gebruik van lokaal GRAAN biedt. Niet alleen voor de smaak maar ook als verrijking voor het landschap en de natuur in onze regio. Daarnaast is het dé kans voor bakkers en chef’s om zich te onderscheiden van de massa.

De Smaakwerkplaats wordt gehouden bij het Graafschap College in Doetinchem, bij de bakkerij- en koksopleiding aan de Maria Montessoristraat 3. De inloop is vanaf 18:30, het programma start om 19:00 en eindigt rond 22:00.

Heeft u zich al opgegeven?

Het programma


We starten met een presentatie van Tom van Otterloo, vakman en pionier in het werken met lokale granen met bakkerijen in Arnhem en De Steeg. Later op de avond sluit TV beroemdheid en Meester Patissier en Boulanger Robért van Beckhoven aan.

In het vervolgprogramma is er gelegenheid om twee workshops te volgen en kunnen demonstraties bezocht worden van bakkers en koks in opleiding van het Graafschap College.

Nederlands kampioen pannenkoekenbakker Rob Weijers van de Heikamp in Ruurlo zal een demonstratie geven met pannenkoeken gemaakt van eigen graan. Ook zullen er demonstraties zijn van enkele producenten met jenever, whisky en pasta. Ook AOC-Oost en het NBC zullen op deze avond vertegenwoordigt zijn.

De avond wordt afgesloten met een gesprek met Robért van Beckhoven, Tom van Otterloo en Bert van Zijtveld.

Voorafgaand aan de Smaakwerkplaats wordt een exclusieve masterclass gegeven in de middag voor bakkers en chef-koks door broodartiest en coach Hans Som en expert Niek van Waarde, beiden van het Boulangerieteam.
Rob Weijers van de Heikamp, Nederlands kampioen pannenkoekenbakken

Masterclass in de middag

Exclusieve masterclass BROOD en PATISSERIE: 100% Achterhoekse granen als basis.

 

Met enkel en alleen de basis ingrediënten graan en meel uit Achterhoek en Liemers, desem en/of gist, zout en water creëer je BROOD en PATISSERIE met een eigen smaak én verhaal. Experts van het Boulangerieteam tonen in deze workshop u de kneepjes van het vak. Voor alledaagse  producten en natuurlijk ook voor speciale. Ze laten zien dat met vakmanschap er volop kansen zijn voor bakkerijen en horeca om zich te onderscheiden van de massa.

De workshop wordt verzorgd door experts Hans Som en Niek van Waarde met ondersteuning van molenaar de Vier Winden uit Vragender en kenniscentrum Nelles.
Wanneer? Maandag 11 september. Aanvang 13:00, eind rond 17:00.

 

Workshops in het avondprogramma

Workshop I Hoe maak en onderhoud je desem?


Hoe maak je het, hoe onderhoud je het? Start je eigen desem van lokaal graan en neem een potje desem mee van Smaakacademie Achterhoek. We zorgen voor een ‘handleiding desem’ op de website en mocht je vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met Ineke Berentschot.

De workshop wordt verzorgd door experts Ineke Berentschot, schrijfster van het boek Nachtbrood en bakker ondernemer Tom van Otterloo.

Het boek Nachtbrood zal op 11 september te koop zijn voor vijftien euro.

Wanneer? Maandag 11 september en de workshop is onderdeel van het avondprogramma. Deze workshop van 30 minuten wordt twee keer gegeven. Het avondprogramma begint om 19:00 (inloop 18:30).

 

Workshop II Beschikbaarheid en kwaliteit van lokale granen?


Aan de orde komt in deze workshop de kwaliteit van lokaal graan. De kracht van vers volkorenmeel. De beschikbaarheid van meel- en graansoorten? Wat komt er kijken bij de samenwerking tussen boer, molenaar en bakker? Waarom vier keer meer smaak?

De workshop wordt verzorgd door graanteler Jan Steverink uit Silvolde, molenaar De Vier Winden uit Vragender en kenniscentrum Nelles.

Wanneer? Maandag 11 september en de workshop is onderdeel van het avondprogramma. Deze workshop van 30 minuten wordt twee keer gegeven. Het avondprogramma begint om 19:00 (inloop 18:30).

Opgeven vooraf is verplicht!


Opgeven voor deelname aan deze Smaakwerkplaats GRANEN is verplicht. Ondernemers, medewerkers, studenten en leden van Slow Food Achterhoek hebben voorrang.
 

Aanmelding voor de deelname aan de exclusieve Masterclass in de middag.

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Voorrang hebben personen die werkzaam zijn in een bakkerij of restaurant. Je krijgt een bevestiging en daarmee het toegangsbewijs via email. Mocht je je daarna alsnog afmelden, dan brengen we 75 euro kosten in rekening.
Ja ik wil me aanmelden voor de Masterclass, klik hier.

 

Opgeven voor de Smaakwerkplaats GRANEN en de workshops I en II.

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Voorrang hebben personen die werkzaam zijn in een bakkerij of restaurant. Je krijgt een bevestiging en daarmee het toegangsbewijs via email.
Ja ik wil me aanmelden voor de Smaakwerkplaats GRANEN en de workshops, klik hier.

Speciaal voor bakkers en chef-koks. Gratis broodkeuring van het NBC.


Bakkerijen en koks die deelnemen aan de masterclass of een workshop volgen kunnen aanspraak maken op een gratis broodkeuring van het NBC. Dit advies is voor bakkerijen en restaurants die aan de slag gaan na 11 september met lokaal graan en hun producten willen laten toetsen en bespreken met het NBC. Aanmelden hiervoor kan tijdens de masterclass of workshops.
Copyright © 2017 Kenniscentrum Nelles, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp